Składniki:
- 50 dag serka mascarpone
- 4 żółtka
- 20 dag cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżka wrzątku
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 200 ml mocnego naparu kawy
- 2 łyżki likieru kawowego
- łyżka kakao
- łyżka kawy instant
- maliny lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić tiramisu!
- Żółtka utrzyj z cukrem na parze.
- Kawę rozpuść we wrzątku, wystudź, dodaj do żółtek, ubij.
- Serek mascarpone zmiksuj z masą żółtkową.
- Zimny napar kawy wymieszaj z likierem.
- Zanurzaj w nim biszkopty i wyłóż nimi dno wąskiej, prostokątnej formy.
- Biszkopty przykryj połową masy, potem znów biszkoptami maczanymi w kawie.
- Na wierzch wyłóż pozostałą masą serową, wyrównaj.
- Deser wstaw na 5-6 godzin do lodówki.
- Przed podaniem przy pomocy sitka wierzch tiramisu oprósz kakao, a potem posyp kawą.
- Udekoruj malinami.