Składniki:
- 1 seler – obrany,
- 1 jabłko – bez skórki,
- mała garść rodzynek,
- śmietana 18% lub jogurt naturalny i majonez,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Szukasz bardzo szybkiego pomysłu na surówkę do obiadu? A może zastanawiasz się, co podać na wigilijnej kolacji? Surówka z selera z dodatkiem jabłka i rodzynek bardzo często gości na polskich stołach. Jej wykonanie jest bajecznie proste!
- Seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Jabłko również obierz ze skórki, pokrój na kawałki i usuń pestki. Zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj seler z jabłkiem, a następnie skrop sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie ściemnieje i surówka z selera będzie wyglądała dużo lepiej.
- Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny wymieszany z majonezem.
- Dodaj rodzynki i całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!
Jabłko i rodzynki dodadzą surówce z selera słodkiego i odświeżającego smaku, a majonez z jogurtem lub śmietana połączy wszystkie smaki w jedno. Z pewnością więc nie rezygnuj z nich podczas przygotowywanie swojej surówki.
Zobacz, co jeszcze możesz zrobić z selera:
Wegetariański pieczony pasztet z selera korzeniowego
Surówka z marchwi i selera