Ukończyła studia licencjackie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku dietetyka. Obecnie jest na ostatnim roku uzupełniających studiów magisterskich na tej samej uczelni. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Działa również w studenckim kole naukowym w sekcji chorób metabolicznym. Uwielbia gotować.

Kwas foliowy - w czym jest i jak działa. Jakie są skutki niedoboru?
Kwas foliowy - w czym jest i jak działa. Jakie są skutki niedoboru?5 lat temu
Jedz odpowiednią ilość kwasu foliowego! Wzbogać dietę w warzywa liściaste i strączkowe! Niedobór tej witaminy ma poważne konsekwencje dla organizmu. Czytaj więcej
Jedzenie w proszku - co jest w środku i jak działa na organizm? Poznaj prawdę!
Jedzenie w proszku - co jest w środku i jak działa na organizm? Poznaj prawdę!6 lat temu
Producenci posiłków w proszku coraz częściej w reklamach podkreślają, że ich produkty są bez konserwantów, sztucznych barwników, czy glutaminianu sodu. Czy oznacza to, że posiłki w proszku są zdrowe i powinny stanowić element codziennego jadłospisu? Co jeszcze kryje się w tzw. żywności w proszku? Czytaj więcej
Warzywa dla diabetyka
Warzywa dla diabetyka6 lat temu
Cukrzyca jest jedną z chorób przewlekłych w których dieta odgrywa wręcz kluczową rolę. Najbardziej istotnym aspektem takiej diety jest kontrola ilości oraz jakości przyjmowanych węglowodanów. Jedną z grup produktów, która dostarcza znacznych ich ilości do diety diabetyka są warzywa. Może więc warto przyjrzeć się im bliżej? Czytaj więcej
Dieta bezglutenowa - najczęstsze pułapki
Dieta bezglutenowa - najczęstsze pułapki7 lat temu
Dieta bezglutenowa ma zastosowanie głównie u osób z rozpoznaną nadwrażliwością na gluten, czyli celiakią - nieuleczalną chorobą, w której jedynym znanym lekarstwem jest właśnie dieta. Dlatego też u osób z rozpoznaną celiakią, musi być ona rygorystycznie przestrzegana. Niestety, w praktyce nie jest to takie proste. Nie wystarczy jedynie nie jeść zbóż zawierających gluten. Jak zatem zminimalizować ryzyko przypadkowego spożycia glutenu przez osoby chore na celiakię? Zapraszamy do lektury artykułu. Czytaj więcej
Co to jest hipoglikemia reaktywna?
Co to jest hipoglikemia reaktywna?7 lat temu
Jeżeli po posiłku poziom cukru w Twojej krwi wciąż jest niski, bardzo możliwe, że cierpisz na hipoglikemię reaktywną. Przeczytaj, jakie są objawy tej choroby i jak możesz sobie z nimi radzić. Hipoglikemia reaktywna może być niebezpieczna dla zdrowia. Czytaj więcej
Poradnik: Jaka dieta pobudzi mózg do działania?
Poradnik: Jaka dieta pobudzi mózg do działania?8 lat temu
W większości suplementy diety wspomagające pamięć i koncentrację oparte są na wyciągach z roślin oraz związkach, które występują również w produktach spożywczych. Może więc warto zamiast sięgać po kolejna tabletkę, wprowadzić w swojej diecie kilka drobnych modyfikacji, które zachęcą nasz mózg do działania. Dowiedz się, jaka dieta pobudzi Twój mózg do działania! Czytaj więcej
Zdrowa kolacja - jak powinna wyglądać?
Zdrowa kolacja - jak powinna wyglądać?8 lat temu
Kolacja jest równie ważnym posiłkiem jak śniadanie, bowiem zabezpiecza nas przez tzw. nocną hipoglikemią (nadmiernym spadkiem stężenia glukozy we krwi) oraz często ułatwia zaśnięcie. Kolacja powinna być więc niezbyt obfita oraz łatwostrawna. Czytaj więcej
Śniadanie – dlaczego warto je jeść?
Śniadanie – dlaczego warto je jeść?8 lat temu
Tempo codziennego życia jest coraz szybsze. Sprawia to, że coraz więcej osób nie ma rano czasu na jedzenie i wychodzi z domu bez śniadania. Niestety w dłuższej perspektywie unikanie spożywania śniadania może być niekorzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Jak regulować odczucie sytości?
Jak regulować odczucie sytości?8 lat temu
Odchudzanie - ten temat spędza sen z powiek wielu osobom. Czy potrzeba wielu wyrzeczeń aby utracić upragnione kilogramy? Niekoniecznie. Co prawda sam proces utraty nadmiernej masy ciała wymaga czasu, zaangażowania psychicznego i pewnej dyscypliny, aczkolwiek nie musi wcale oznaczać katorg. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad regulujących odczucia głodu i sytości, i wprowadzić je w czyn. Czytaj więcej
Jak przygotować zdrowe przekąski dla kilkuletniego malucha?
Jak przygotować zdrowe przekąski dla kilkuletniego malucha?14 lat temu
Słodycze i słone przekąski w większości poza cukrem i tłuszczami nie mają w sobie żadnych wartościowych składników mineralnych oraz witamin. Regularne ich spożywanie bardzo łatwo przyczynia się do rozwoju otyłości i próchnicy zębów u dzieci. Co więc wybierać, aby uchronić nasze dziecko przed tymi schorzeniami? Jakie przekąski są najzdrowsze dla kilkulatków? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA