Zdrowa kolacja - jak powinna wyglądać?

Zdrowa kolacja, tak jak każdy prawidłowo skomponowany posiłek, powinna składać się pełnowartościowego białka (pochodzenia zwierzęcego) w postaci np. chudego nabiału, wędliny, jaj czy też ryby, pełnoziarnistego produktu zbożowego tj. na przykład pieczywo, makaron czy ryż oraz warzywa i/lub owocu fot. Fotolia
Kolacja jest równie ważnym posiłkiem jak śniadanie, bowiem zabezpiecza nas przez tzw. nocną hipoglikemią (nadmiernym spadkiem stężenia glukozy we krwi) oraz często ułatwia zaśnięcie. Kolacja powinna być więc niezbyt obfita oraz łatwostrawna.
/ 26.09.2016 14:08
Zdrowa kolacja, tak jak każdy prawidłowo skomponowany posiłek, powinna składać się pełnowartościowego białka (pochodzenia zwierzęcego) w postaci np. chudego nabiału, wędliny, jaj czy też ryby, pełnoziarnistego produktu zbożowego tj. na przykład pieczywo, makaron czy ryż oraz warzywa i/lub owocu fot. Fotolia

Zdrowa kolacja, tak jak każdy prawidłowo skomponowany posiłek, powinna składać się pełnowartościowego białka (pochodzenia zwierzęcego) w postaci np. chudego nabiału, wędliny, jaj czy też ryby, pełnoziarnistego produktu zbożowego tj. na przykład pieczywo, makaron czy ryż oraz warzywa i/lub owocu. W kolacji mogą znaleźć się również niewielkie ilości łatwostrawnego tłuszczu tj. masła bądź oleju.

Zobacz także: Produkty pełnoziarniste - dlaczego warto je jeść?

Kolacja - z jakich produktów zrezygnować?

Zdrowa kolacja to jednak nie tylko właściwe zestawienie produktów w jednym posiłku, ale również odpowiedni ich dobór, ilość i sposób przygotowania. Zdrowa kolacja powinna być bowiem lekkostrawna i niezbyt obfita. W praktyce oznacza to rezygnację z produktów wzdymających (kapusta, papryka, nasiona roślin strączkowych), niektórych warzyw i owoców tj. na przykład papryka, ogórek, gruszka oraz ostrych przypraw.

Kolacja na ciepło

Jeśli kolacja jest przygotowywania „na ciepło” warto również, aby nie była to potrawa smażona, duszona z obsmażaniem ani z dodatkiem dużej ilości tłuszczu (wystarczy dodatek 1 łyżeczki oleju).

Zobacz także: Jak łączyć pokarmy?

Kolacja – jaką porcja będzie odpowiednia?

Odnośnie porcji wieczornego posiłku, to wyznacznikiem powinno być uczucie sytości, aczkolwiek z lekkim niedosytem. Niekorzystne jest natomiast spożywanie posiłku aż do uczucia pełności często połączonej z bólami i dyskomfortem nadbrzusza. Są to dobre rady szczególnie dla osób, które mają kłopoty z zaśnięciem, bowiem zjedzenie obfitej ciężkostrawnej kolacji, w szczególności przed samym snem, skutecznie utrudnia wpadnięcie w objęcia Morfeusza.

Poniżej zamieszczam kilka przykładów„wzorowej” kolacji:

Zestaw I

Makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym półtłustym i szpinakiem (szpinak gotowany).

Zestaw II

Bułka grahamka z pieczonym kurczakiem w ziołach, sałatą i przecierem pomidorowym.

Zestaw III

Chleb pełnoziarnisty z szynką, roszponką i pomidorem.

Redakcja poleca

REKLAMA