Wielkanocne śniadanie w wersji light
Wielkanocne śniadanie w wersji light11 lat temu
Zbliżają się kolorowe i radosne Święta Wielkanocne. I jak co roku martwimy się w tym czasie o to, by przebrnąć przez nie bez zbędnych obciążeń w postaci dodatkowych kilogramów czy niestrawności, zamiast delektować ducha ich metafizyczną głębią. Zastanówmy się więc, jak możemy zmienić obieg sprawy, by móc lekko i przyjemnie świętować, a także cieszyć się błogimi chwilami spędzonymi z rodziną. Czytaj więcej
Jemioła - świąteczne zioło
Jemioła - świąteczne zioło11 lat temu
Zwyczaj wieszania jemioły na dobre zagościł w wielu polskich domach. Jemioła oprócz swojej historii i ciekawych obyczajów z nią związanym, jest także ziołem. Jakie ma działanie? Zobaczcie! Czytaj więcej
Melatonina - hormon snu
Melatonina - hormon snu11 lat temu
Zaburzenia snu w postaci trudności z zasypianiem, utrzymania ciągłości snu, niezbyt głębokiego sen, czy wreszcie bezsenności to problem wielu osób. Zwykle wynikają one z niewłaściwego trybu życia i nieodpowiedniej higieny snu. Czasem zaburzenia snu wynikają z chorób, jak np. nadciśnienie, zespoły otępienne, depresja, czy mania. Niekiedy także u przyczyn bezsenności leżą ieprawidłowości w wydzielaniu melatoniny. Czytaj więcej
5 niepokojących objawów ze strony przewodu pokarmowego
5 niepokojących objawów ze strony przewodu pokarmowego11 lat temu
Nasz organizm często wysyła wiele sygnałów, które niestety zwykliśmy bagatelizować i nie przywiązywać do nich zbytniej uwagi. Zwykle najczęściej doskwierają nam dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Już na wstępie trzeba zaznaczyć, że mając na myśli przewód pokarmowy, mówimy o jamie ustnej, przełyku, żołądku i jelitach. Narządy takie jak np. wątroba tworzą już układ pokarmowy. Rozszyfrujmy zatem o czym mogą świadczyć wybrane objawy… Czytaj więcej
Zespół złego wchłaniania
Zespół złego wchłaniania11 lat temu
Stany niedoborów składników pokarmowych są coraz częstszym problemem zdrowotnym zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Nierzadko ich przyczyną jest zespół złego wchłaniania, który wynika z zaburzeń trawienia i wchłaniania składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, głównie w jelitach. Czytaj więcej
Co szkodzi szkliwu zębów?
Co szkodzi szkliwu zębów?11 lat temu
Szkliwo to tkanka pokrywająca nasze zęby, nadająca im twardość i wytrzymałość na uszkodzenia. Mikrouszkodzenia szkliwa prowadzą do nadwrażliwości zębów na zimno i zwiększają ich podatność na próchnicę. Teraz latem nietrudno o naruszenie ciągłości szkliwa. Zatem przeczytajmy, jakie produkty spożywcze najbardziej szkodzą naszym zębom. Czytaj więcej
Konopie dla zdrowia
Konopie dla zdrowia11 lat temu
Od pewnego czasu nauka pochyliła się nad jednym z najstarszych ziół, a mianowicie nad konopiami indyjskimi. Przypuszcza się bowiem, że wyciągi z tych roślin mogą wspomagać leczenie pewnych chorób lub łagodzić nieprzyjemne objawy jak np. spadek nastroju, ból, czy brak łaknienia. Szczególną uwagę przywiązuje się także do nasion konopi kryjących w sobie wiele cennych składników odżywczych! Czytaj więcej
Zespół zamknięcia - co to takiego?
Zespół zamknięcia - co to takiego?11 lat temu
Nasz organizm mimo, że pod względem anatomicznym i fizjologicznym jest dokładnie poznany, to pewne mechanizmy nadal pozostają zagadką. Jedną z nich postaramy się rozwikłać. Zespół zamknięcia, z ang. locked-in syndrome to stan, w którym człowiek jest przytomny i świadomy, czyli wszystko rozumie i identyfikuje docierające do niego bodźce, ale nie może się poruszać z powodu całkowitego paraliżu wszystkich mięśni, a także nie jest w stanie wydawać z siebie dźwięków z powodu nieskoordynowania oddychania z napięciem strun głosowych. Czytaj więcej
Krwawnik - kobiece zioło
Krwawnik - kobiece zioło11 lat temu
Latem na polskich łąkach kwitnie wiele ziół. Czasem nie sposób je wszystkie zidentyfikować. Dziś poznajmy jedno z nich – krwawnik – zioło o drobnych, białych kwiatuszkach i liściach niczym miniaturowe paprotki… Czytaj więcej
Winogrona - dlaczego warto je docenić?
Winogrona - dlaczego warto je docenić?11 lat temu
Jedni mówią, że są niezdrowe, drudzy zaś wręcz zachęcają do częstego spożywania winogron. Winogrona to letnie owoce bogate w węglowodany (jak glukoza i fruktoza – czyli cukier owocowy) oraz wodę. Czy kryją w sobie coś jeszcze? Które z nich wybierać? Czy kolor winogron „podpowie” nam, które z nich są zdrowsze? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA