Ile można schudnąć w miesiąc, by nie odzyskać szybko straconych kilogramów?
Ile można schudnąć w miesiąc, by nie odzyskać szybko straconych kilogramów?7 miesięcy temu
To, ile można schudnąć w miesiąc, zależy od wzrostu, wagi i zastosowanej diety. Zdrowe tempo odchudzania to 0,5-1 kg tygodniowo. W ciągu miesiąca bezpiecznie możesz więc zrzucić około 4 kg. Nie stosuj diet, które obiecują ci utratę 10 kg miesięcznie i kategorycznie unikaj głodówek, które tylko obniżają twój metabolizm. Czytaj więcej
Egzotyczne desery z Maroka
Egzotyczne desery z Maroka6 lat temu
Desery marokańskie są bardzo słodkie i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć owoce z orzechami, bakaliami i miodem, aby uzyskać słodki deser prosto z Maroka. Sałatka pomarańczowa i nadziewane daktyle będą świetnymi towarzyszami popołudniowej kawy. Czytaj więcej
Kuchnia włoska w Argentynie
Kuchnia włoska w Argentynie10 lat temu
Kuchnia włoska w Argentynie jest bardzo popularna - częściowo bazuje na włoskich przepisach i wykorzystuje produkty charakterystyczne dla Włoch, jednak z dobrym smakiem łączy obie kuchnie. W Argentynie możemy spotkać pizzę fugazzettę i sorrentinos, zaś makarony są nieodłącznym elementem argentyńskich obiadów i kolacji. Czytaj więcej
Zupy chilijskie
Zupy chilijskie10 lat temu
Chile leży nad Oceanem Spokojnym, dzięki czemu mieszkańcy mają dostęp do owoców morza i ryb, które stanowią podstawę wielu potraw. Owoce morza i ryby są wykorzystywane powszechnie do zup, a będąc w Chile należy spróbować cazuela de mariscos, sopa de mariscos oraz sopa de pescado. Czytaj więcej
Zupy egipskie - mulochija, labaneya i shorba ads
Zupy egipskie - mulochija, labaneya i shorba ads10 lat temu
Egipskie zupy są smaczne i odżywcze, a niektóre z nich jak labaneya i shorba ads możemy wykonać w domu, gdyż bazują na prostych i łatwo ogólnie dostępnych w Polsce składnikach. Czytaj więcej
Czego napijemy się w Egipcie?
Czego napijemy się w Egipcie?10 lat temu
W Egipcie panują wysokie temperatury i trzeba regularnie uzupełniać płyny w organizmie. Aby się nie odwodnić możemy napić się shay lub karkade. Popularnymi napojami jest także sahlab i Stella. Czytaj więcej
Marokańskie wina – jakie są?
Marokańskie wina – jakie są?10 lat temu
Marokańskie wina cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Są cenione za niezwykłe walory smakowo-zapachowe. Wina czerwone, białe i różowe mogą z powodzeniem towarzyszyć licznym potrawom, zaś szare wino jest cenione za niepowtarzalny charakter. Czytaj więcej
Dieta 5:2 dr. Mosleya
Dieta 5:2 dr. Mosleya10 lat temu
Dieta 5:2 dr. Mosleya zakłada 5-dniową względną swobodę żywieniową, zaś przez 2 dni - ograniczenie spożywanych kalorii do 500 kcal (dla kobiet) i 600 kcal (dla mężczyzn). Zdaniem autorów metody - kompletna rewolucja w odżywianiu, choć zdaniem niektórych dietetyków - prosta droga do zaburzeń odżywiania, jednak by mieć pewność, zachęcamy do zgłębienia tematu. Czytaj więcej
Sous vide - gotowanie w próżni
Sous vide - gotowanie w próżni10 lat temu
Sous vide, czyli gotowanie w próżni jest metodą gotowania będącą również sztuką. Sous vide wykorzystuje próżniowe zapakowanie produktu, a następnie powolne jego gotowanie w kąpieli wodnej. Dzięki takiej obróbce danie jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż przygotowane w sposób tradycyjny. Czytaj więcej
Cook&freeze, czyli gotuj i mroź
Cook&freeze, czyli gotuj i mroź10 lat temu
Cook&freeze, czyli gotuj i mroź jest to jedna z technologii produkcji potraw wykorzystywana w gastronomii. Polega na wcześniejszym przygotowaniu dania i na jego zamrożeniu. Metoda ta ma wiele zalet m.in. konsument nie musi długo czekać na zamówioną potrawę, gdyż czas przygotowania jest o 90% krótszy niż przy tradycyjnej kuchni. Czytaj więcej