Czego napijemy się w Egipcie?

W Egipcie panują wysokie temperatury i trzeba regularnie uzupełniać płyny w organizmie. Aby się nie odwodnić możemy napić się shay lub karkade. Popularnymi napojami jest także sahlab i Stella.
/ 15.04.2013 09:19

Napar z hibiskusa

Shay

Shay to po prostu herbata. Jest ona pita bardzo często, jest to wręcz narodowy napój w Egipcie. Jednak nie jest to herbata ekspresowa tylko prawdziwe liście herbaty, które są gotowane w czajniczku, oczywiście z dużą ilością cukru. Czasem podaje się ją również z dodatkiem mleka, zaś w wyjątkowo gorące dni pija się herbatę miętową.

Gahwa

Gahwa to bardzo mocna kawa z dużą ilością cukru, pita w małych filiżankach. Oczywiście możemy wybrać mazut (czyli kawę średnio słodką), ariha ( z odrobiną cukru), albo saada (bez cukru).

Zobacz także: Mała czarna odgania czarne myśli? Czyli kawa i depresja

Karkade – złota herbata

Karkade to nazwa określająca napój z hibiskusa, ale tylko w Egipcie ( w innych rejonach Afryki napar z hibiskusa nazywany jest inaczej). Karkade dla Egipcjan jest bardzo ważnym napojem, towarzyszącym wszystkim uroczystościom rodzinnym, gdzie właśnie nim wznoszony jest toast. Napar możemy przygotować na zimno i na gorąco. Liście zalane wrzątkiem powinny parzyć się ok. 8 minut. Napar będzie dość kwaśny, gdyż liście hibiskusa zawierają bardzo dużo witaminy C, która przechodzi do roztworu, w dodatku ma bardzo intensywną barwę. Egipcjanie, aby pozbyć się kwaśnego smaku dodają do niego bardzo dużo cukru.

Karkade na zimno powinno stać w zimnej wodzie nawet do 3 dni, a jeśli chcemy urozmaicić jego smak możemy dodać świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Można również dodać inne świeże owoce, zmiksować i przygotować egipski koktajl.

Hibiskus jest wykorzystywany także do produkcji egipskiego „alkoholu”. Egipt jest krajem muzułmańskim, w którym nie pija się alkoholu. Dlatego też Egipcjanie mają swój trunek, ale bezalkoholowy. Jest to bardzo gęsty i słodki syrop z hibiskusa pity jak wino.

Sahlab

Sahlab to napój zrobiony z mleka, z dodatkiem siekanych orzechów. Wykonując go w polskich warunkach śmiało może zostać nazwany deserem.

Aby przygotować sachlab potrzebne będą następujące składniki:

  • Szklanka mleka
  • Łyżka maki kukurydzianej
  • Cukier
  • Aromat waniliowy
  • Cynamon
  • Migdały – mogą być płatki

Gotujemy ¾ szklanki mleka, zaś pozostałe mleko mieszamy z mąką kukurydzianą. Po zagotowaniu się mleka dodajemy do niego mleko z mąką, cukier, aromat i mieszamy przez kilka minut. Dekorujemy cynamonem i migdałami. Sahlab gotowy!

Stella i wina egipskie

Stella to egipskie piwo, które produkowane jest od ponad 100 lat. Jest to drożdżowy lager , czyli piwo dolnej fermentacji i niską temperaturą leżakowania. Ma specyficzny smak. Oprócz Stelli innymi znanymi piwami produkowanymi w Egipcie jest Sahara i Luksor. Oczywiście jeśli nie zasmakują nam egipskie specjały możemy udać się do sklepów wolnocłowych i tam zakupić alkohol eksportowany.

Jeśli chodzi o wina to nie są one najlepsze. Egipskie wina są produkowane przy delcie Nilu i nie jest polecane ich picie, ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne.

Zobacz także: Czy piwo służy naszemu zdrowiu?

Będąc w Egipcie pamiętaj o używaniu wody butelkowanej, tej z kranu lepiej nie pić, gdyż może to grozić różnymi chorobami układu pokarmowego. Wodę z butelki dobrze też używać do mycia zębów. W restauracjach nie zamawiaj napojów z kostkami lodu i za nim wypijesz wodę z butelki sprawdź, czy jest ona szczelnie zakorkowana (zdarza się, że niektórzy restauratorzy ponownie napełniają butelki wodą z kranu).

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)