Kuchnia marokańska jest połączeniem kuchni arabskiej i europejskiej. Wszyscy znamy falafelki, sałatkę marokańską, humus i pitę. A co w Maroko jada się na deser? Desery marokańskie są bardzo słodkie. Bazują na owocach, orzechach, bakaliach i miodzie. Przepisy nie są zbyt skomplikowane i łatwo możemy je dostosować do polskich podniebień.
Zobacz także: Cynamon do wypieków
Nadziewane daktyle
Składniki:
- 500 g daktyli
- 500 g migdałów (płatki migdałów)
- 300 g cukru pudru
- Esencja pomarańczowa – kilka kropli
Do migdałów dodajemy kilka kropli esencji pomarańczowej i bardzo drobno rozdrabniamy. Następnie jeden z końców daktyla nacinamy, wyjmujemy pestki, a w ich miejsce wkładamy migdały. Posypujemy cukrem pudrem i deser gotowy!
Deser sezamowo-migdałowy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g migdałów
- 125 g sezamu
- 75 g miodu
- 60 g masła
- Cynamon
- Cukier puder
Migdały obrać ze skórki i rozdrobnić, następnie zarumienić na patelni i odstawić do wystygnięcia. Mąkę i sezam także należy zarumienić na patelni (pamiętaj, aby każdy ze składników rumienić osobno). Po zarumienieniu i ostygnięciu składniki te należy połączyć, zaś masło, cukier puder i miód rozpuścić na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Można formować kulki, stożki lub inne figury, które po posypaniu cukrem pudrem stanowią niezwykle słodki i smaczny deser.
Sałatka pomarańczowa
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 2 łyżki migdałów
- 5 daktyli
- 2 łyżki cukru
- Sok z cytryny
- Cynamon
Pomarańcze obieramy, następnie kroimy w plastry. Migdały i figi rozdrabniamy i posypujemy nimi pomarańcze. Cukier rozpuszczamy w soku z cytryny i dodajemy do sałatki. Całość należy oprószyć cynamonem. Tak przygotowana sałatka stanowi doskonałe towarzystwo do popołudniowej kawy.
Słodkie pomarańcze
Składniki:
- 2 pomarańcze
- Cukier
- Cynamon
Pomarańcze pokroić w plasterki – pamiętaj o odcięciu „piętek”. Następnie posypujemy je cukrem i cynamonem.
Jeśli planujesz przyjęcie dobrym pomysłem jest przygotowanie naczynek z cukrem i cynamonem tak, aby każdy mógł przyrządzić sobie deser według własnego gustu.