Egzotyczne desery z Maroka

Desery marokańskie są bardzo słodkie i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć owoce z orzechami, bakaliami i miodem, aby uzyskać słodki deser prosto z Maroka. Sałatka pomarańczowa i nadziewane daktyle będą świetnymi towarzyszami popołudniowej kawy.
/ 15.04.2013 09:01

Deser z Maroka

Kuchnia marokańska jest połączeniem kuchni arabskiej i europejskiej. Wszyscy znamy falafelki, sałatkę marokańską, humus i pitę. A co w Maroko jada się na deser? Desery marokańskie są bardzo słodkie. Bazują na owocach, orzechach, bakaliach i miodzie. Przepisy nie są zbyt skomplikowane i łatwo możemy je dostosować do polskich podniebień.

Zobacz także: Cynamon do wypieków

Nadziewane daktyle

Składniki:

  • 500 g daktyli
  • 500 g migdałów (płatki migdałów)
  • 300 g cukru pudru
  • Esencja pomarańczowa – kilka kropli

Do migdałów dodajemy kilka kropli esencji pomarańczowej i bardzo drobno rozdrabniamy. Następnie jeden z końców daktyla nacinamy, wyjmujemy pestki, a w ich miejsce wkładamy migdały. Posypujemy cukrem pudrem i deser gotowy!

Deser sezamowo-migdałowy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g migdałów
  • 125 g sezamu
  • 75 g miodu
  • 60 g masła
  • Cynamon
  • Cukier puder

Migdały obrać ze skórki i rozdrobnić, następnie zarumienić na patelni i odstawić do wystygnięcia. Mąkę i sezam także należy zarumienić na patelni (pamiętaj, aby każdy ze składników rumienić osobno). Po zarumienieniu i ostygnięciu składniki te należy połączyć, zaś masło, cukier puder i miód rozpuścić na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Można formować kulki, stożki lub inne figury, które po posypaniu cukrem pudrem stanowią niezwykle słodki i smaczny deser.

Sałatka pomarańczowa

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki migdałów
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki cukru
  • Sok z cytryny
  • Cynamon

Pomarańcze obieramy, następnie kroimy w plastry. Migdały i figi rozdrabniamy i posypujemy nimi pomarańcze. Cukier rozpuszczamy w soku z cytryny i dodajemy do sałatki. Całość należy oprószyć cynamonem. Tak przygotowana sałatka stanowi doskonałe towarzystwo do popołudniowej kawy.

Słodkie pomarańcze

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • Cukier
  • Cynamon

Pomarańcze pokroić w plasterki – pamiętaj o odcięciu „piętek”. Następnie posypujemy je cukrem i cynamonem.

Jeśli planujesz przyjęcie dobrym pomysłem jest przygotowanie naczynek z cukrem i cynamonem tak, aby każdy mógł przyrządzić sobie deser według własnego gustu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)