Sopa de mariscos
Soupa de mariscos to zupa rybna. Chile ma dostęp do Oceanu Spokojnego więc częste wykorzystywanie ryb do gotowania nie dziwi. Sopa de mariscos możemy przygotować także samodzielnie w domu, aby poczuć klimat południowoamerykański.
Składniki:
- 250 g filetu z ryby np. dorsz, sola
- 60 g masła
- oliwa albo olej
- 2 cebule
- 8 ziemniaków
- 2 szklanki gęstej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka łagodnej papryczki chili
- sól
- pieprz
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Masło rozpuścić i dodać do niego papryczkę chili. Do garnka wlać wodę i zagotować, następnie dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie należy włożyć ryby i wlać śmietanę - dalej gotować aż do rozpadu ziemniaków. Jajka delikatnie ubić, dodać 2 łyżki gorącej zupy, wymieszać i mieszankę dodać do garnka. Zupę doprawić do smaku.
Zobacz także: Ryby - niedoceniane źródło zdrowia
Cazuela de mariscos
Cazuela de mariscos to kolejne danie w kuchni chilijskiej bazujące na rybach i owocach morza. Jest to zupa, ale bardzo gęsta - jej konsystencją przypomina raczej gulasz.
Składniki:
- 1 kg (łącznie) krewetek, kalmar i filety rybne o białym mięsie
- 1 cebula (najlepiej czerwona)
- 1 seler
- 6 słodkich papryk
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 l wody
- mleko kokosowe
- 8 pomidorów
- sól, pieprz, kolendra
Ryby należy pokroić w kostkę, a krewetki obrać ze skórki (pamiętaj, aby trzymać je w muszli) - przyprawić przyprawami. Krewetki gotować w muszlach przez 5 minut, następnie usunąć muszle i gotować wywar. Pomidory należy zmiksować, a pozostałe warzywa drobno pokroić. Całość smażyć na oliwie z oliwek aż osiągniemy kremową konsystencję. Do bulionu dodajemy warzywa i mleko kokosowe, delikatnie mieszając. Kalmary i ryby smażyć na oliwie, aż będą lekko brązowe. Następnie dodać je do bulionu i gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku i podawać.
Sopa de pescado
Sopa de pescado jest kolejną odmianą zupy rybnej, znana również pod nazwą hiszpańska zupa rybna. Głównymi składnikami zupy, tak jak w poprzednich przypadkach, są ryby i owoce morza, jednak od pozostałych zup wyróżniają ją dodatki.
Składniki:
- 2 kg filetów rybnych, różnych gatunków
- 2 kg krewetek i małż (oczyszczone, parzone)
- oliwa
- 1/2 cebuli
- 50 ml brandy
- 3 ząbki czosnku
- 2 kromki czerstwego chleba (najlepiej jak będzie to chleb dwudniowy)
- 200 ml sok pomidorowy
- pietruszka
- sól
- pieprz
- szafran
Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść i całość zeszklić na gorącej oliwie. Krewetki i małże gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie ugotowane krewetki, małże i ryby włożyć na patelnię i smażyć do zmiany barwy. Dodać brandy i zredukować. Dodać przyprawy i sok pomidorowy. Gotować przez 10 minut, delikatnie mieszając. Podawać przyozdobione pietruszką i pokrojonym w kostkę chlebem.
Zobacz także: Frutti di mare, czyli owoce morza