Zupy chilijskie

Chile leży nad Oceanem Spokojnym, dzięki czemu mieszkańcy mają dostęp do owoców morza i ryb, które stanowią podstawę wielu potraw. Owoce morza i ryby są wykorzystywane powszechnie do zup, a będąc w Chile należy spróbować cazuela de mariscos, sopa de mariscos oraz sopa de pescado.
/ 15.04.2013 10:49

Zupy rybne.

Sopa de mariscos

Soupa de mariscos to zupa rybna. Chile ma dostęp do Oceanu Spokojnego więc częste wykorzystywanie ryb do gotowania nie dziwi. Sopa de mariscos możemy przygotować także samodzielnie w domu, aby poczuć klimat południowoamerykański.

Składniki:

  • 250 g filetu z ryby np. dorsz, sola
  • 60 g masła
  • oliwa albo olej
  • 2 cebule
  • 8 ziemniaków
  • 2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka łagodnej papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Masło rozpuścić i dodać do niego papryczkę chili. Do garnka wlać wodę i zagotować, następnie dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie należy włożyć ryby i wlać śmietanę - dalej gotować aż do rozpadu ziemniaków. Jajka delikatnie ubić, dodać 2 łyżki gorącej zupy, wymieszać i mieszankę dodać do garnka. Zupę doprawić do smaku.

Zobacz także: Ryby - niedoceniane źródło zdrowia

Cazuela de mariscos

Cazuela de mariscos to kolejne danie w kuchni chilijskiej bazujące na rybach i owocach morza. Jest to zupa, ale bardzo gęsta - jej konsystencją przypomina raczej gulasz.

Składniki:

  • 1 kg (łącznie) krewetek, kalmar i filety rybne o białym mięsie
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • 1 seler
  • 6 słodkich papryk
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l wody
  • mleko kokosowe
  • 8 pomidorów
  • sól, pieprz, kolendra

Ryby należy pokroić w kostkę, a krewetki obrać ze skórki (pamiętaj, aby trzymać je w muszli) - przyprawić przyprawami. Krewetki gotować w muszlach przez 5 minut, następnie usunąć muszle i gotować wywar. Pomidory należy zmiksować, a pozostałe warzywa drobno pokroić. Całość smażyć na oliwie z oliwek aż osiągniemy kremową konsystencję. Do bulionu dodajemy warzywa i mleko kokosowe, delikatnie mieszając. Kalmary i ryby smażyć na oliwie, aż będą lekko brązowe. Następnie dodać je do bulionu i gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku i podawać.

Sopa de pescado

Sopa de pescado jest kolejną odmianą zupy rybnej, znana również pod nazwą hiszpańska zupa rybna. Głównymi składnikami zupy, tak jak w poprzednich przypadkach, są ryby i owoce morza, jednak od pozostałych zup wyróżniają ją dodatki.

Składniki:

  • 2 kg filetów rybnych, różnych gatunków
  • 2 kg krewetek i  małż (oczyszczone, parzone)
  • oliwa
  • 1/2 cebuli
  • 50 ml brandy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kromki czerstwego chleba (najlepiej jak będzie to chleb dwudniowy)
  • 200 ml sok pomidorowy
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • szafran

Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść i całość zeszklić na gorącej oliwie. Krewetki i małże gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie ugotowane krewetki, małże i ryby włożyć na patelnię i smażyć do zmiany barwy. Dodać brandy i zredukować. Dodać przyprawy i sok pomidorowy. Gotować przez 10 minut, delikatnie mieszając. Podawać przyozdobione pietruszką i pokrojonym w kostkę chlebem.

Zobacz także: Frutti di mare, czyli owoce morza

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)