Egipt kojarzy się przede wszystkim z piramidami. Jednak to również świetna kuchnia, w której widać wpływy kuchni muzułmańskiej, chrześcijańskiej i żydowskiej. Bardzo ważnym elementem egipskiej kuchni są zupy. W Polsce zupy towarzyszą porze obiadowej, zaś w Egipcie są one spożywane o każdej porze dnia. Są one odżywcze, smaczne i bazują głównie na roślinach strączkowych oraz warzywach.
Zobacz także: Czy szpinak jest zdrowy?
Mulochija
To jedna z najpopularniejszych zup egipskich, znana już za czasów faraona. Jej podstawę stanowi roślina zwana mulochija. Porównywana jest ona do szpinaku, jednakże zawiera wielokrotnie więcej wapnia, potasu, żelaza i witaminy B1, B2, C. Mulochija w smaku jest dość cierpka. Po przygotowaniu przypomina krem o jasnozielonej barwie.
Mulochija stała się popularna za czasów faraonów. Legenda głosi, że faraon zachorował, a jeden z lekarzy zalecił mu picie zupy z molochiji. Dzięki temu przysmakowi faraon ozdrowiał, a zupa zyskała popularność, ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Labaneya
Labaneya to zupa szpinakowa tylko w wydaniu egipskim. Specyficzny smak nadaje jej kumin, to właśnie on nadaje zupie ostry, trochę gorzkawy posmak. Taką zupę szpinakową możemy przygotować również w polskich warunkach.
Składniki:
- Kurczak
- 500 g szpinaku świeżego
- Średnia cebula
- Średniej wielkości por
- 50 g ryżu
- 750 g jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka kuminu
- Pół łyżeczki chilli
- 100 g sera feta
- Oliwa
- Sól
Mięso z kurczaka należy zostawić po ugotowaniu, gdyż będzie potrzebne do zupy!
Szpinak należy pokroić w grube paski. Z kurczaka ugotować rosół. Na rozgrzanej oliwie zarumienić cebulę z dodatkiem chilli i kuminu. Do tej mieszanki dodać szpinak i dusić przez 5 minut. Następnie całość umieszczamy w większym garnku i dodajemy ryż, por, 2 szklanki wody i 2 szklanki wcześniej ugotowanego wywaru. Gotować przez 30 minut. W między czasie należy rozgnieść czosnek i wymieszać z jogurtem. Do zupy dodać mięso z kurczaka oraz jogurt z czosnkiem. Doprawić solą i ozdobić fetą.
Zobacz także: Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicą?
Shorba ads
Shorba ads to zupa z soczewicy przyprawiona cytryną, kminkiem i migdałami. Przepis jest prosty i pyszny, a przy okazji wzbogaci naszą dietę w warzywa strączkowe.
Składniki:
- 300 g soczewicy czerwonej
- Kurczak
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- ½ łyżeczki kminku
- Cytryna
- Pieprz, sól
- Migdały
Na kurczaku gotujemy wywar, zaś migdały prażymy. Następnie do wywaru dodajemy 1 cebulę, czosnek, kminek i soczewicę. Całość gotujemy ok. 50 minut. Pozostałą cebulę należy drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, zaś pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Składniki dodać do gotującej się zupy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Po ugotowaniu zupę najlepiej zmiksować, aby uzyskała ona konsystencję kremu i przyozdobić migdałami i pietruszką.