Zupy egipskie - mulochija, labaneya i shorba ads

Egipskie zupy są smaczne i odżywcze, a niektóre z nich jak labaneya i shorba ads możemy wykonać w domu, gdyż bazują na prostych i łatwo ogólnie dostępnych w Polsce składnikach.
/ 15.04.2013 10:00

Mulochija - zupa egipska.

Egipt kojarzy się przede wszystkim z piramidami. Jednak to również świetna kuchnia, w której widać wpływy kuchni muzułmańskiej, chrześcijańskiej i żydowskiej. Bardzo ważnym elementem egipskiej kuchni są zupy. W Polsce zupy towarzyszą porze obiadowej, zaś w Egipcie są one spożywane o każdej porze dnia. Są one odżywcze, smaczne i bazują głównie na roślinach strączkowych oraz warzywach.

Zobacz także: Czy szpinak jest zdrowy?

Mulochija

To jedna z najpopularniejszych zup egipskich, znana już za czasów faraona. Jej podstawę stanowi roślina zwana mulochija. Porównywana jest ona do szpinaku, jednakże zawiera wielokrotnie więcej wapnia, potasu, żelaza i witaminy B1, B2, C. Mulochija w smaku jest dość cierpka. Po przygotowaniu przypomina krem o  jasnozielonej barwie.

Mulochija stała się popularna za czasów faraonów. Legenda głosi, że faraon zachorował, a jeden z lekarzy zalecił mu picie zupy z molochiji. Dzięki temu przysmakowi faraon ozdrowiał, a zupa zyskała popularność, ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Labaneya

Labaneya to zupa szpinakowa tylko w wydaniu egipskim. Specyficzny smak nadaje jej kumin, to właśnie on nadaje zupie ostry, trochę gorzkawy posmak. Taką zupę szpinakową możemy przygotować również w polskich warunkach.

Składniki:

  • Kurczak
  • 500 g szpinaku świeżego
  • Średnia cebula
  • Średniej wielkości por
  • 50 g ryżu
  • 750 g jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka kuminu
  • Pół łyżeczki chilli
  • 100 g sera feta
  • Oliwa
  • Sól

Mięso z kurczaka należy zostawić po ugotowaniu, gdyż będzie potrzebne do zupy!

Szpinak należy pokroić w grube paski. Z kurczaka ugotować rosół. Na rozgrzanej oliwie zarumienić cebulę z dodatkiem chilli i kuminu. Do tej mieszanki dodać szpinak i dusić przez 5 minut. Następnie całość umieszczamy w większym garnku i dodajemy ryż, por, 2 szklanki wody i 2 szklanki wcześniej ugotowanego wywaru. Gotować przez 30 minut. W między czasie należy rozgnieść czosnek i wymieszać z jogurtem. Do zupy dodać mięso z kurczaka oraz jogurt z czosnkiem. Doprawić solą i ozdobić fetą.

Zobacz także: Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicą?

Shorba ads

Shorba ads to zupa z soczewicy przyprawiona cytryną, kminkiem i migdałami. Przepis jest prosty  i pyszny, a przy okazji wzbogaci naszą dietę w warzywa strączkowe.

Składniki:

  • 300 g soczewicy czerwonej
  • Kurczak
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki kminku
  • Cytryna
  • Pieprz, sól
  • Migdały

Na kurczaku gotujemy wywar, zaś migdały prażymy. Następnie do wywaru dodajemy 1 cebulę, czosnek, kminek i soczewicę. Całość gotujemy ok. 50 minut. Pozostałą cebulę należy drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, zaś pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Składniki dodać do gotującej się zupy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Po ugotowaniu zupę najlepiej zmiksować, aby uzyskała ona konsystencję kremu i przyozdobić migdałami i pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA