Podlasie - tradycje wielkanocne
Podlasie - tradycje wielkanocne10 lat temu
Tradycje wielkanocne na Podlasiu maja wielowiekową historię. Przygotowania do Wielkanocy zaczynają się już kilka tygodni wcześniej od wysprzątania domu i wstawienia gałązek wierzbowych do wody, aby później mogły być wykorzystane do palemki. Ciekawym zwyczajem jest "wierzbowanie" i "bitki", zaś na stole gości kołacz i makowiec. Czytaj więcej
Cook & chill, czyli gotuj i schłódź
Cook & chill, czyli gotuj i schłódź10 lat temu
Metoda cook & chill, czyli gotuj i schłódź, jest wykorzystywana w gastronomii do produkcji posiłków o najwyższej jakości oraz doskonałych walorach smakowo-zapachowych. Posiłek jest przygotowywany w sposób tradycyjny i natychmiast schładzany. Czytaj więcej
Pasztety wielkanocne - wybrane przepisy
Pasztety wielkanocne - wybrane przepisy10 lat temu
Pasztety można wykonać z mięsa wieprzowego, drobiowego, podrobów, choć występują także w wersji wegetariańskiej. Jest to uniwersalna potrawa, gdyż pasztet może być zarówno daniem głównym jak i przystawką. Również dodatki w postaci żurawiny czynią go wyrafinowaną potrawą na wielkanocnym stole. Oto 3 przepisy na wyborne wielkanocne pasztety. Czytaj więcej
Wielkanoc w Szwecji, Meksyku i Australii
Wielkanoc w Szwecji, Meksyku i Australii10 lat temu
Święta wielkanocne w Australii są mieszanką tradycji pochodzących z różnych części Europy, w Meksyku nie święci się koszyczków z pokarmem ani nie maluje pisanek, a w Szwecji na świątecznym stole znajdziemy śledzie z otrębami, suszone ryby, a także bułeczki pszenne z cynamonem albo kminkiem. Czytaj więcej
"Wegańska bogini w kuchni" - recenzja
"Wegańska bogini w kuchni" - recenzja10 lat temu
"Wegańska bogini w kuchni" to wbrew pozorom pozycja nie tylko dla wegan. Książka zawiera przepisy na zdrowe, wartościowe a przede wszystkim łatwe do przygotowania potrawy. Czytaj więcej
Sauna przyspiesza odchudzanie - popularny mit
Sauna przyspiesza odchudzanie - popularny mit10 lat temu
Wizyta w saunie poprawia samopoczucie oraz zmniejsza napięcie mięśni. Przez utratę wody czujemy się lżejsi, stad nietrudno sądzić, że sauna pozytywnie wpływa na efekty odchudzania. Czytaj więcej
Fasola azuki - sojusznik w odchudzaniu
Fasola azuki - sojusznik w odchudzaniu10 lat temu
Fasola azuki to rodzaj czerwonej fasoli, bardzo cenionej w Chinach i w Japonii. Ostatnio dużo mówi się na temat jej właściwości odchudzającej, jednak czy samo włączenie fasoli azuki do jadłospisu zwalczy problem nadwagi? Czytaj więcej
Kiedy solić potrawy?
Kiedy solić potrawy?10 lat temu
Kiedy posolić mięso, żeby było soczyste? Zupy solimy na początku, czy pod koniec gotowania, a może dopiero na talerzu? Czytaj więcej
Pomysły na niebanalne kanapki
Pomysły na niebanalne kanapki10 lat temu
Kanapki nie muszą być nudnym posiłkiem. Możesz stworzyć kanapkowe stwory, mini przekąski lub koreczki. Wykorzystaj różne kształty pieczywa oraz dodatki, a kanapka stanie się nie tylko smaczną, lecz także artystyczną przekąską. Czytaj więcej
Dania idealne na Wielki Post
Dania idealne na Wielki Post10 lat temu
Wielki Post to okres, w którym rezygnujemy w wielu potraw na rzecz tych bezmięsnych. Jeśli nie wiesz, co gotować w Wielkim Poście postaw na ryby, kasze, warzywa, owoce i nabiał. Czytaj więcej