Maroko a alkohol
Maroko jest krajem islamskim, zatem picie alkoholu jest zabronione. Jednakże od każdej reguły są wyjątki, gdyż turyści mogą kupić alkohol w restauracjach, barach i hotelach. Ponadto Maroko jest jednym z większych producentów wina na świecie, zaś niezwykły bukiet smakowo-zapachowy marokańskich wina docenił sam Gerard Depardieu.
Zobacz także: Kiedy nie wiesz, jakie wino dobrać do obiadu...
Historia marokańskiego wina
Produkcję wina w Maroko rozpoczęli Berberowie – rdzenni mieszkańcy Sahary – ok. 3000 lat przed narodzinami Chrystusa. Jednak to Rzymianie mają największe zasługi w uczynieniu z Maroka kraju winem płynącym, bowiem marokańskie wina uznali za najlepsze. Do zahamowania produkcji doszło po wcieleniu Maroko do Kalifatu Islamskiego jednak, gdy tereny te zostały skolonizowane przez Portugalczyków na nowo zaczęły powstawać winnice. Po odzyskaniu prze Maroko niepodległości produkcja win rozwinęła się tak bardzo, że Maroko obecnie nazywane jest Eldoradem wina.
Sekret marokańskich win
Tajemnica marokańskich win tkwi w warunkach klimatycznych. Góry, Atlantyk i Morze Śródziemne tworzą zarówno klimat kontynentalny i śródziemnomorski, czyli idealne warunki do wzrostu winogron. Ponadto winnice położone są na znacznych wysokościach co wpływa na utrzymanie stałej temperatury powietrza.
Szare wino marokańskie
Szare wino jest połączeniem cech wina różowego i białego. Jego produkcja polega na wyciskaniu soku winnego z czerwonych winogron, zaś kontakt ze skórką jest bardzo krótki dlatego nie powstaje intensywne czerwone zabarwienie. Fermentacja wina zachodzi nie w drewnianych beczkach, a w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 16-18°C Taki proces produkcji powoduje, że wino jest delikatne, świeże i orzeźwiające.
Zobacz także: Czy domowe wino jest zdrowe?
Szare wino wbrew nazwy ma bladoróżowe zabarwienie, z lekkimi prześwitami szarości. Ma lekko owocowy smak, który podkreśla charakter potraw pikantnych, jak i tych mniej ostrych. Z powodzeniem możemy go podawać do:
- egzotycznych i orientalnych potraw,
- ryb i dań mięsnych,
- kwaśnych owoców,
- lekkich sałatek,
- przekąsek.
Pamiętaj, aby wino przed podaniem schłodzić do temperatury 8-10°C
Wino czerwone, różowe i białe
- Ayis Rouge jest to czerwone wino o smaku wiśni i owoców leśnych. Niepowtarzalny smak nadaje mu wyczuwalna nuta pieprzowa. Dzięki takiemu połączeniu składników możemy je podawać do czerwonego mięsa, a także łososia, tuńczyka i makaronów. Najlepiej smakuje, gdy osiągnie temperaturę 16-17°C.
- Riad Jamil Rouge to także czerwone wino. Na jego bukiet smakowo-zapachowy składa się cynamon, jagody, maliny i śliwki. Taka kompozycja podkreśli smak sarniny, dziczyzny, a także innych dań mięsnych. Temperatura podawania to 15-17°C.
- Ksar Blanc jest przedstawicielem wina białego o cytrusowym smaku. Jego rześki i intensywny smak świetnie komponuje się z owocami morza, rybami i serami. Podawaj je w temperaturze 8-10°C.
- Ksar Bahia Blanc to wino białe, orzeźwiające, lekko kwaskowate. Smak pomarańczy, brzoskwiń i agrestu będzie świetnym towarzyszem ryb i owoców morza, drobiu, szparagów i sera. Przed podaniem schłodź je do temperatury 10-12°C.
- Ksar Rose należy do win różowych. Jest to wino owocowe – szczególnie wyczuwalne są owoce leśne. Jego charakter podkreśla także biały pieprz. To lekkie wino należy podawać w temperaturze 10-12°C do deserów owocowych i białego mięsa.
- Ksar Bahia Rose również jest winem różowym i owocowym z tym, że w smaku wyczuwamy truskawki i poziomki. To półwytrawne wino podajemy do warzyw, ryb i lekkich sałatek w temperaturze 10-12°C.
Zobacz także: Jak degustować wino?