Biszkopt na tort: jak go upiec, nasączać i kroić?

biszkopt na tort fot. Adobe Stock
Biszkopt na tort powinien być puszysty, miękki i wilgotny. Dodaj do niego kakao lub wanilii i namocz naparem z herbaty lub sokiem owocowym.
Sylwia Kazimierczuk / 18.12.2019 16:25
biszkopt na tort fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Biszkopt na tort z octem
  2. Jak go nasączyć?
  3. Jak go prawidłowo przekroić?

Biszkopt na tort z octem

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek i ubij na sztywno do uzyskania lśniącej piany
  2. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, aby masa nabrała koloru.
  3. Przesiej dokładnie mąki i proszek do pieczenia.
  4. Dodawaj partiami razem z cukrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
  5. Na koniec wlej ocet. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz cukrem mąką.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  7. Poczekaj, aż biszkopt na tort lekko przestygnie, a następnie wyciągnij z formy i oderwij papier do pieczenia.
  8. Po całkowitym wystygnięciu przekrój na blaty tortowe.

Jak nasączyć biszkopt?

Szykując biszkopt na tort musisz mieć pewność, że nie jest za suchy i podczas przełożenia kremem nie wsiąknie w połowie w ciasto. Sprawdź, czym go namaczać:

Napar z herbaty – mocny aromat herbaty sprawi, że blaty biszkoptowe będą wilgotne i aromatyczne. Najbardziej polecana jest mieszanka earl lub lady grey z nutą bergamotki

Syrop owocowy – kupiony lub domowy rozcieńcz odrobiną przegotowanej wody i rozsmaruj za pomocą pędzelka cukierniczego lub silikonowej szpatułki. Idealny zwłaszcza do tortów na bitej śmietanie lub z musami owocowymi

Rum – dla dorosłych łasuchów możesz nasączyć ciasto mieszanką rumu i naparu z czarnej herbaty lub kawy. Będzie nieodzowny przy kawowym tiramisu lub biszkoptach czekoladowych

Sok z czarnej porzeczki – jej intensywny smak i kolor podkreśli walory wypieku. Jeżeli krem maślany lub z bitej śmietany jest zbyt mdły, jego dodatek to zmieni i uratujesz deser.

Jak prawidłowo przekroić?

Istnieje kilka sposobów, które ułatwią ci to zadanie:

Temperatura

Istotną kwestia, o której należy pamiętać jest schłodzenie ciasta. Jeżeli przekroisz je nim całkowicie wystygnie, pojawią się grudki, a dodatkowo brzegi będą poszarpane i nierówne.

Nić

Dobrze naciągnięta nić pozwoli na równomierne przekrojenie blatów biszkoptu na kilka warstw. Ważne jest, aby trzymać ją pewne w dłoniach i operować jak piłą, delikatnie przesuwając w środku wypieku.

Długi nóż do chleba

Ten z ząbkami o długości ponad 20 cm znacznie ułatwi zadanie. W tym przypadku również nie zapomnij odczekać, aż ciasto całkowicie odparuje. Początkowo zaznacz płytkimi nacięciami grubość twoich blatów do tortu, aby były równe.

Zobacz też inne przepisy na torty i biszkopty:

Jak zrobić puszysty biszkopt z jabłkami? 3 pyszne przepisy na ciasto z jabłkami
Jak zrobić puszysty biszkopt z jabłkami? 3 pyszne przepisy na ciasto z jabłkami
Ciasto biszkoptowe z jabłkami to szybki i prosty przepis na lekki, puszysty deser, idealny na każdą okazję. Możesz przygotować je na wiele sposobów, m.in. z kruszonką, budyniem lub aksamitną jajeczną pianką. Sprawdź te 3 pyszne przepisy i przygotuj lekką, słodką przekąskę do popołudniowej kawy.
Biszkopt z 4 jaj - łatwy przepis, który zawsze się udaje
Biszkopt z 4 jaj - łatwy przepis, który zawsze się udaje
Biszkopt z 4 jaj to doskonała baza do tortu. Do przygotowania biszkoptu z czterech jaj potrzebujesz: jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia. Dodaj do niego odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego dla nadania biszkoptowi charakteru. Oto sprawdzony przepis na biszkopt z 4 jajek, który wychodzi każdemu i zawsze.
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy możesz przełożyć kremem lub po prostu ozdobić go polewą. Jest bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy? Z budyniem, z 4 jaj lub z olejem
Jak zrobić biszkopt czekoladowy? Z budyniem, z 4 jaj lub z olejem
Doskonale sprawdzi się jako zamiennik klasycznego murzynka lub jako blat do przekładania urodzinowego tortu.
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Owoce nie opadną na dno!
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Owoce nie opadną na dno!
Biszkopt z truskawkami to jedno z najprostszych i wszechstronnych ciast - przygotuj je z galaretką, śmietaną lub budyniem! Sprawdź!
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Z galaretką lub budyniem!
Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Z galaretką lub budyniem!
Biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką to pomysł na apetyczne letnie ciasto!
Biszkopt z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Biszkopt z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Ten tradycyjny wypiek lubią chyba wszyscy: oto biszkopt z jabłkami!
Jak zrobić keks - prosty przepis
Jak zrobić keks - prosty przepis
Wypełniony kandyzowanymi owocami!
Tagi: ciasto, tort

Redakcja poleca

REKLAMA