Spis treści
Biszkopt na tort z octem
Składniki:
- 5 jajek,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżka octu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek i ubij na sztywno do uzyskania lśniącej piany
- Kolejno dodawaj po jednym żółtku, aby masa nabrała koloru.
- Przesiej dokładnie mąki i proszek do pieczenia.
- Dodawaj partiami razem z cukrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki.
- Na koniec wlej ocet. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz cukrem mąką.
- Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Poczekaj, aż biszkopt na tort lekko przestygnie, a następnie wyciągnij z formy i oderwij papier do pieczenia.
- Po całkowitym wystygnięciu przekrój na blaty tortowe.
Jak nasączyć biszkopt?
Szykując biszkopt na tort musisz mieć pewność, że nie jest za suchy i podczas przełożenia kremem nie wsiąknie w połowie w ciasto. Sprawdź, czym go namaczać:
Napar z herbaty – mocny aromat herbaty sprawi, że blaty biszkoptowe będą wilgotne i aromatyczne. Najbardziej polecana jest mieszanka earl lub lady grey z nutą bergamotki
Syrop owocowy – kupiony lub domowy rozcieńcz odrobiną przegotowanej wody i rozsmaruj za pomocą pędzelka cukierniczego lub silikonowej szpatułki. Idealny zwłaszcza do tortów na bitej śmietanie lub z musami owocowymi
Rum – dla dorosłych łasuchów możesz nasączyć ciasto mieszanką rumu i naparu z czarnej herbaty lub kawy. Będzie nieodzowny przy kawowym tiramisu lub biszkoptach czekoladowych
Sok z czarnej porzeczki – jej intensywny smak i kolor podkreśli walory wypieku. Jeżeli krem maślany lub z bitej śmietany jest zbyt mdły, jego dodatek to zmieni i uratujesz deser.
Jak prawidłowo przekroić?
Istnieje kilka sposobów, które ułatwią ci to zadanie:
Temperatura
Istotną kwestia, o której należy pamiętać jest schłodzenie ciasta. Jeżeli przekroisz je nim całkowicie wystygnie, pojawią się grudki, a dodatkowo brzegi będą poszarpane i nierówne.
Nić
Dobrze naciągnięta nić pozwoli na równomierne przekrojenie blatów biszkoptu na kilka warstw. Ważne jest, aby trzymać ją pewne w dłoniach i operować jak piłą, delikatnie przesuwając w środku wypieku.
Długi nóż do chleba
Ten z ząbkami o długości ponad 20 cm znacznie ułatwi zadanie. W tym przypadku również nie zapomnij odczekać, aż ciasto całkowicie odparuje. Początkowo zaznacz płytkimi nacięciami grubość twoich blatów do tortu, aby były równe.