Barszcz czerwony wigilijny przygotowywany na bazie zwykłych lub podłużnych buraków powinien być klarowny, aromatyczny i mieć piękny, głęboki kolor.
Najczęściej doprawiany jest zielem angielskim, czarnym pieprzem, majerankiem oraz liściem laurowym. W wielu domach to jedna z najważniejszych 12 wigilijnych potraw.
Barszcz czerwony wigilijny może być podawany z kluskami, krokietami, uszkami z grzybami lub pasztecikami wigilijnymi.
Spis treści:
Przepis na barszcz czerwony wigilijny na bulionie
Składniki na barszcz:
- 2 kg buraków,
- 1 marchewka,
- 1/2 selera,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 goździki,
- 4 łyżki octu lub soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj dokładnie buraki (nie obieraj ich) i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko przekrój na ćwiartki. Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół.
- Włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby pokrywała wszystkie warzywa. Dodaj ząbki czosnku i przyprawy.
- Barszcz doprowadź do zagotowania i od razu przykręć palnik, aby buraki nie straciły koloru.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Po tym czasie zestaw z ognia, dodaj ocet i przecedź przez sitko.
Składniki na uszka (około 65 sztuk):
- 400 g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/3 kostki masła lub oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 40 g suszonych grzybów,
- pół cebuli,
- 50 g kapusty kiszonej,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop. Stopniowo wlewaj je do mąki i delikatnie mieszaj. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Włóż je do miski i przykryj folią. Odstaw na 20 minut.
- Podsmaż cebulę na łyżce masła. Dodaj wcześniej namoczone grzyby i kiszoną kapustę i podduś na patelni przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj i wykrawaj małe koła lub kwadraty (szkoły lepienia uszek są różne). Nałóż do nich farsz i dokładnie zawij i zlep. Gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia.
fot. Barszcz czerwony wigilijny/Adobe Stock, Marcin
Przepis na barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Składniki za zakwas:
- 500 g buraków,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren pieprzu,
- główka czosnku,
- łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki wyszoruj i podziel na mniejsze porcje. Włóż do słoika tak, aby ciasno okalały ścianki.
- Wodę wymieszaj z przyprawami i solą.
- Zalej nią buraki tak, aby w całości je zakryła. Bardzo ważne jest, aby kawałki buraków nie wystawały ponad poziom wody – istnieje ryzyko, że zakwas przed ukończeniem procesu fermentacji spleśnieje.
- Tak przygotowany zakwas na barszcz wigilijny trzymaj w ciepłym miejscu, przykryty gazą. Jest gotowy po 4-6 dniach.
Składniki na barszcz:
- 1 litr wody,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 jabłko,
- 3 suszone śliwki,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 goździki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz i przekrój na pół. Włóż do dużego garnka, dodaj suszone śliwki, ziele, liście laurowe i goździki i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Odcedź bulion.
- Zakwas wraz z burakami wlej do garnka, dodaj do niego bulion, majeranek oraz pieprz i podgrzewaj na minimalnym ogniu przez kilka minut.
- Barszcz czerwony wigilijny dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Więcej przepisów na święta:
Makowiec zawijany - klasyczny przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kompot z suszu - składniki i przygotowanie
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Karp smażony - przepis