Wątróbka z grilla

Uznawana raczej za nienadającą się na grilla, ale nic bardziej mylnego. Drobiowa wątróbka upieczona na ruszcie jest naprawdę wyśmienita i może stanowić bardzo oryginalne danie podczas grillowej biesiady.

Uznawana raczej za nienadającą się na grilla, ale nic bardziej mylnego. Drobiowa wątróbka upieczona na ruszcie jest naprawdę wyśmienita i może stanowić bardzo oryginalne danie podczas grillowej biesiady.

Zobacz inne przepisy na dania z grilla:
Bruschetta z grilla, Golonka z grilla, Szaszłyki z grilla, Ryby z grilla, Krewetki z grilla, Żeberka z grilla.

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Grillowana wątróbka

Sposób przygotowania:

Wątróbki starannie oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy z oliwą wymieszana z pieprzem  papryką. Do takiej marynaty wkładamy wątróbki. Po kilku godzinach wkładamy wątróbki z cebulą na gorący ruszt. Gdy wątróbka będzie już upieczona dopiero solimy.

Czy wiesz, że wątróbka jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, szczególnie cynku i żelaza. Dostarcza również dużo wartościowego białka.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
wieprzowa
/6 lat temu
Nie jadłam jeszcze ,ale przepysznie wygląda :)