Golonka z grilla - przepis na soczyste mięso

golonka z grilla fot. Adobe Stock, izikmd
Golonka z grilla to jeden z grillowych hitów. Jeśli planujesz imprezę, oprócz standardowych kiełbasek i karkówek, warto przygotować coś innego, czym zaskoczysz znajomych.
/ 21.06.2021 14:17
golonka z grilla fot. Adobe Stock, izikmd

Golonka z grilla to wprawdzie prawdziwa bomba kaloryczna, ale oprócz dużej ilość tłuszczu i kalorii ma też swoje zalety, np. dużą ilość białka. Poza tym zastanówmy się, czy taka wytopiona na ruszcie i zjedzona okazjonalnie goloneczka, nie jest lepsza od grillowanych hamburgerów z ociekającymi tłuszczem frytkami lub wielu innych dań z grilla

Męskie grono biesiadników będzie zachwycone. Ale myślę także, że ten niepowtarzalny i charakterystyczny smak golonki z grilla, z pewnością docenią także i panie. 

Przepis na golonkę z grilla

Składniki:

  • golonka średniej wielkości,
  • cebula,
  • łyżka smalcu,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie - 2-3 ziarenka,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz,.

Na marynatę:

  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, zeszklij na smalcu.
  2. Cebulę, czosnek przekrojony na połówki oraz przyprawy włóż do posolonego wrzątku, dodaj golonkę i gotuj wszystko razem przez godzinę.
  3. Podgotowaną i ostudzoną golonkę wyjmij z wywaru i ostrym nożem wykonaj nacięcia na skórze.
  4. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami marynaty.
  5. Posmaruj mięso.

  1. Piecz golonkę na grillu ok. 1,5 godziny.
  2. Obracaj co jakiś czas, golonka z grilla musi być przyrumieniona z każdej strony, od czasu do czasu smaruj ją resztą marynaty.
  3. Gotową golonkę z grilla najlepiej podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.05.2012

Zobacz więcej przepisów na grilla:

Redakcja poleca

REKLAMA