Golonka z grilla

Ciepłe, słoneczne weekendy zachęcają do organizowania grillowych imprez na świeżym powietrzu. Oprócz standardowych kiełbasek i karkówek, warto przygotować coś innego, czym zaskoczysz znajomych.

Ciepłe, słoneczne weekendy zachęcają do organizowania grillowych imprez na świeżym powietrzu. Oprócz standardowych kiełbasek i karkówek, warto przygotować coś innego, czym zaskoczysz znajomych. A może golonka z grilla?

Tak, to prawdziwa bomba kaloryczna, ale oprócz dużej ilość tłuszczu i kalorii ma też swoje zalety, np. dużą ilość białka. Poza tym zastanówmy się, czy taka wytopiona naruszcie goloneczka zjedzona okazjonalnie nie jest lepsza od hamburgerów z ociekającymi tłuszczem frytkami? Ja zdecydowanie wybieram to pierwsze i wam również proponuję.

Jestem przekonana, że męskie grono biesiadników będzie zachwycone. Ale myślę także, że ten niepowtarzalny i charakterystyczny smak golonki z grilla z pewnością docenią także i panie. I nie martwcie się o swoje zdrowie i figurę, okazyjnie przyrządzania golonka z pewnością nie wpłynie negatywnie, a delektowanie się jej smakiem w dobrym towarzystwie jest pokusą, której trudno się oprzeć. Do golonki z grilla oczywiście podajemy zimne piwo, ale o tym chyba nie muszę przypominać.

Golonka z grilla

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • golonka średniej wielkości
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie 2-3 ziarenka
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz i na marynatę:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek  oliwy

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, zeszklić na smalcu. Cebulę, czosnek przekrojony na połówki oraz przyprawy włożyć do posolonego wrzątku, dodać golonkę i gotować wszystko razem przez godzinę.

Podgotowaną i ostudzoną golonkę wyjąć z wywaru i ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę iw wymieszać dokładnie z wszystkimi składnikami marynaty. Posmarować mięso.

Piec na grillu ok. 1,5 godziny. Obracać co jakiś czas, glonka musi być przyrumieniona z każdej strony, od czasu do czasu smarując resztą marynaty.

Już wkrótce inne propozycje grillowanych potraw, a tymczasem zajrzyj do:

Żeberka z grilla, Szaszłyki z grilla

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/2 lata temu
golonka jest z miesa.
/3 lata temu
Uwielbiam golonkę. W takiej postaci jeszcze nie jadłam, ale spróbuje chętnie. Najbardziej lubię golonkę w piwie, ale moja wątroba na tym zazwyczaj cierpi. Na szczęście w tym roku wspomaga mnie Essentix z fosfolipidami i nie odczuwam bólu po tłustych posiłkach, więc po golonce też nie powinnam mieć problemów. Już się robię głodna.
/6 lat temu
brzmi dobrze choć tucząco :(, a dla tych, którzy się odchudzają polecam grillowanie warzywa i kiełbaski sojowe na grilla , np. polsoi.
POKAŻ KOMENTARZE (2)