Pyszne szparagi z własnej grządki. Poznaj tejemnice uprawy!

Szparag to warzywo delikatesowe. Spróbuj hodować je na grządce. Uprawa jest łatwiejsza niż myślisz i daje dużo satysfakcji.
Barbara Lasota / 25.02.2019 12:33
Szparag fot. Adobe Stock

Wiosną na bazarach i w warzywniakach pojawiają się apetyczne pęczki szparagów - Białe i zielone. Są to młode pędy byliny z rodziny szparagowatych. Szparag biały rośnie pod ziemią, a zielony nad ziemią. Karpy tej byliny można posadzić w ogrodzie i zbierać własne plony. Potrzebują trochę słońca i dobrze uprawionej, żyznej gleby. Raz posadzone, będą rosły co najmniej 10 lat. Jest tylko jeden mankament - pierwszy plon szparagów zbiera się dopiero po dwóch latach od posadzenia.

Szparag – gdzie kupić karpy

Do sadzenia nadają się młode, jednoroczne karpy bez śladu chorób. Kupuje się je w sklepach ogrodniczych, oferują je także sklepy internetowe. Jedna karpa szparaga kosztuje ok.3 zł. Są one na ogół zaprawione przeciwko choroba grzybowym, więc będą zdrowo rosły.
Można także wysiać nasiona szparaga wiosną i samemu wyhodować z nich karpy. Jest to jednak dość trudne. Siewki, które gęsto powschodziły przerywa się tak,aby odstępy między roślinami wynosiły kilkanaście cm.  Karpy do posadzenia są gotowe w następnym roku.

Jak sadzić karpy

Sadzi się je w kwietniu, w rzędach co ok. 150 cm. Odległość między jedną, a drugą karpą w rzędzie powinna wynosić 30 – 40 cm. Białe szparagi najlepiej gdy rosną na głębokości ok. 25 cm. Trzeba je przysypać warstwą ziemi. W maju ukażą się wypustki. Wtedy usypuje się wałek z ziemi nad karpami, wysokości ok. 20 cm. Wygładzamy go, np. szpadlem. Dzięki temu otrzymamy białe szparagi, bo będą zasypane ziemią.W następnym roku wałek ziemi podnosimy o 5 cm.
Szparagi zielone sadzi się w płytkich bruzdach. Ich głębokość powinna wynosić ok.10 cm. Także przysypujemy karpy kilkucentymetrową warstwą ziemi. W tym przypadku nie robimy kopczyków, bo szparag zielony w formie wypustki rośnie nad ziemią.

Jak sadzić i uprawiać czosnek

Jak gleba najlepsza

Gleba powinna być żyzna, głęboko przekopana, przepuszczalna. Jesienią, przed wiosennym sadzeniem, należy do niej dodać sporo przekompostowanego obornika (ok. 5 kg na 1 m kw.) lub kompostu. Glebę trzeba nawozić przynajmniej co drugi rok.
Gleba nie może być kwaśna. Jeśli ma kwaśny odczyn, należy dodać do niej wapna,by pH wynosiło 6,5 – 7.
Szparag lubi miejsca słoneczne.

Jak zbierać szparagi

Białe szparagi ścina się długimi nożami. Jeśli nad ziemią pojawi się biała końcówka, delikatnie rozgrzebujemy ziemię ucinamy pęd długości ok. 20 cm, po czym zakopujemy otwór i lekko ubijamy.  Zielone szparagi  po prostu ucinamy nad ziemią,gdy mają ok.15 cm wysokości. Można je przechować w lodówce przez 2 dni. Kto ma dużo szparagów, ten może je mrozić. Warzywo to nadaje się także na przetwory.

Przeczytaj także:
Właściwości szparagów - zalety i kaloryczność
4 wskazówki, jak sprawdzić, czy szparagi są świeże
29 przepisów na szparagi zielone i białe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)