Reklama

Najsmaczniejszą kawę przygotujesz w ekspresie wysokociśnieniowym. Jest tak skonstruowany, że gorąca woda (o temp. ok. 90 stopni C), a właściwie para, przepływa pod ciśnieniem (od 9 barów) przez zmielone ziarna kawy. Cały proces parzenia jest bardzo krótki, trwa ok. 25 sekund. To jednak wystarczy, by składniki odpowiedzialne za smak, moc i zapach znalazły się w napoju. Kawa przygotowana w takim ekspresie pokryta jest aromatyczną pianką. Nazywamy ją espresso. Zawiera znacznie mniej kofeiny niż kawa parzona w ekspresie przelewowym, bo w ciągu tak krótkiego czasu kofeina nie zdąży przeniknąć do napoju (potrzeba na to co najmniej 4 minuty).

Reklama

Co powinien mieć ekspres ciśnieniowy:

  • Młynek do mielenia kawy. Najlepszy jest ceramiczny, bo trwały i w miarę cichy.
  • Moc. Im większa, tym szybciej urządzenie nagrzeje wodę i zrobi kawę. Najlepiej, gdy wynosi powyżej 1000 W.
  • Ciśnienie. Od niego zależy ile aromatu i smaku z kawy znajdzie się w naszej filiżance. Najlepiej, gdy wynosi powyżej 9 barów. Tylko taki ciśnieniowy ekspres do kawy gwarantuje naprawdę smaczny napój.
  • Automatyczny system spieniania mleka. Wyczarujesz dzięki niemu cappuccino, latte macchiato czy cafe laite.
  • Programator. Pozwala na zaprogramowanie różnych rodzajów kaw dla każdego członka rodziny. Ekspres zapamięta, co lubisz najbardziej i za każdy razem zrobi ci dokładnie taki sam napój.
Reklama

Zobacz także:
Ekspresy do kawy do 500 zł
Test ekspresów do kawy

Reklama
Reklama
Reklama