Dodaj łyżeczkę pasty z tych nasionek do kawy. To kopalnia zdrowych składników i zastrzyk energii w jednym
Kawa z tahini, czyli pastą sezamową, to nieoczywiste połączenie nadające kawie lekko orzechowy aromat. Ale nie tylko o walory smakowe chodzi. Przede wszystkim tahini wzbogaca kawę o cenne składniki: roślinne białko, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Szkoda nie wykorzystać zalet tej pasty. Działa korzystnie na układ krążenia i jelita, a także stabilizuje poziom cukru i energii po wypiciu kawy.

Wzbogacanie kawy różnymi, mniej lub bardziej oryginalnymi składnikami nie jest już niczym nowym. To połączenie może jednak zaskakiwać.
Czym jest tahini i jakie ma właściwości?
Pasta tahini powstaje ze zmielonych prażonych ziaren sezamu. Jest popularna w kuchni bliskowschodniej i azjatyckiej. Ma lekko orzechowy smak z odrobiną goryczy, i gładką lekkotłustą konsystencję. Ta sezamowa pasta ma wiele walorów zdrowotnych i jest bogactwem skoncentrowanych składników odżywczych, z których warto skorzystać.
- obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) i wspiera pracę serca, pomaga kontrolować ciśnienie krwi,
- wspiera pracę jelit,
- działa przeciwzapalnie,
- wspomaga działanie układu nerwowego,
- wspiera odporność,
- wpływa pozytywnie na pracę tarczycy,
- może działać przeciwnowotworowo,
- pomaga zachować zdrowe kości i zęby,
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
- jest źródłem białka, zdrowych tłuszczów i innych składników odżywczych.
Prozdrowotne działanie tahini wynika z bogactwa zawartych w sezamie składników, w tym:
- silnych przeciwutleniaczy (jak sezamol i sezamina),
- białka roślinnego,
- błonnika,
- korzystnych dla układu krążenia nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- składników mineralnych (żelazo, wapń, magnez, miedź, fosfor, selen, cynk),
- witamin (głównie witamin z grupy B).
Należy wspomnieć, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, pasta tahini jest kaloryczna (duża łyżka to 89 kcal). Jest stosowana jednak w ograniczonej ilości. Osoby uczulone na sezam nie powinny jej spożywać.
Kawa z tahini. Duet idealny?
Dodanie tahini do kawy może wydawać się nietypowe, ale to jeden z największych trendów wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Masło sezamowe warto dodać do kawy przede wszystkim z powodów zdrowotnych wymienionych wyżej, ale nie tylko.
- Tahini nada kawie kremową konsystencję. Można stosować ją zamiast śmietanki, która ma mniej wartości odżywczej.
- Dzięki zawartości tłuszczów i białka, tahini pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. W rezultacie działanie kofeiny rozkłada się w czasie, co zapobiega gwałtownemu skokowi pobudzenia i szybkiemu spadkowi.
- Tahini powoduje uczucie sytości.
- Kawa z tą pastą działa korzystnie na układ pokarmowy.
Jak przygotować kawę z tahini?
Przygotowanie kawy z masełkiem sezamowym jest banalne. Wystarczy, że dodasz do ulubionej kawy 1-2 łyżeczek tahini i dobrze wymieszasz (możesz użyć spieniacza do mleka). Pastę dostaniesz bez problemu w większości supermarketów. Jeśli chcesz podkręcić smak napoju lub dodać mu słodyczy, to skorzystaj z dodatków, takich jak cynamon, kardamon, kakao, miód lub syrop klonowy.
Smak sezamu doskonale komponuje się z napojami roślinnymi o zbożowym aromacie - zamiast zwykłego mleka można wykorzystać napój owsiany, sojowy lub migdałowy. Z tym egzotycznym dodatkiem bez przeszkód przyrządzisz zarówno klasyczną czarną kawę, jak i latte.
Czytaj także: