Musztarda

Do pieczonych kiełbasek i żeberek z grilla podajemy zazwyczaj musztardę, która jest nie tylko smaczna, jest również zdrowa!
/ 08.08.2007 11:11
Musztarda to jeden z najlepszych dodatków do mięs i wędlin. Zawdzięcza to swojemu podstawowemu składnikowi — gorczycy, która wspomaga proces trawienia (a jak wiemy, mięso nie należy do potraw lekkostrawnych). Gorczyca ma także inne zalety. Zwiększa apetyt, korzystnie działa przy chorobach płuc, reumatyzmie, artretyzmie, bólach gardła i chorobach skóry. Dodatkowo musztardy zawierają zioła, które stymulują wytwarzanie soków żołądkowych. Jeśli wolisz łagodniejsze, wybieraj te o jasnym kolorze, przygotowane z białych ziaren gorczycy. Te z dodatkiem brązowych np. sarepska, należą do ostrzejszych.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)