Wegańskie śniadania fot. Adobe Stock

Wegańskie śniadania - 13 najlepszych przepisów

Wegańskie śniadania to w dużej mierze warzywne pasty kanapkowe, pasztety z soczewicy i cieciorki lub owsianki z dodatkiem owoców na mleku roślinnym.
Małgorzata Machnicka / 02.02.2021 11:35
Wegańskie śniadania fot. Adobe Stock

Wegańskie śniadania wcale nie są nudne! Chcąc stosować dietę wegańską, wcale nie musisz rezygnować z klasycznych śniadaniowych przepisów. Jajka w jajecznicy czy omlecie zastąp serem tofu i płatkami drożdżowymi, a do ulubionej owsianki, zamiast mleka krowiego, dodaj roślinne - migdałowe lub sojowe.

Spis treści:

  1. Kanapki z wegańskim pasztetem
  2. Wegański omlet z warzywami
  3. Wegańska owsianka z owocami
  4. Tofucznica z pomidorkami
  5. Wegańska jaglanka z bananem
  6. Pasta z awokado

Przepis na kanapki z wegańskim pasztetem

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 50 ml koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki mąki lnianej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę przełóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, wszystkie przyprawy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki lnianej.
  3. Formę keksową posmaruj olejem, wysyp mąką i przełóż do niej masę.
  4. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  
  5. Wegański pasztet podawaj z ulubionymi kiełkami.

pasztet wegański
fot. Adobe Stock

Przepis na wegański omlet z warzywami

Składniki:

  • szklanka mąki z cieciorki,
  • 4 łyżeczki płatków drożdżowych, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 sera tofu,
  • 150 ml mleka roślinnego,
  • 1/2 cebuli, 
  • 3 pieczarki,
  • garść szpinaku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez 2 minuty.
  2. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż kolejne 2-3 minuty.
  3. W tym czasie do miski dodaj mleko i stopniowo dodawaj mąkę z cieciorki, cały czas mieszając. Dodaj proszek do pieczenia, płatki drożdżowe, pokruszone tofu. Całość dopraw słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  4. Masę wylej na patelnię, dodaj liście szpinaku i smaż 3 minuty. Przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

omlet wegański przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na wegańską owsiankę z owocami

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 laski wanilii,
  • świeże truskawki i/lub borówki.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej wodę, dodaj płatki owsiane, cukier, cynamon i wanilię. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając.
  2. Wegańską owsiankę podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi owocami - w naszym przypadku są to truskawki i borówki.

przepis na wegańską owsiankę
fot. Adobe Stock

Przepis na tofucznicę z pomidorami

Składniki:

  • 1 kostka sera tofu,
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę i dodaj odsączone i pokruszone tofu. 
  2. Smaż 2 minuty i dodaj płatki drożdżowe, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj kurkumę, słodką paprykę i wodę.
  3. Kiedy cała woda, dodaj pomidorki koktajlowe i smaż jeszcze chwilę. 
  4. Tofucznicę podawaj z natką pietruszki.

tofucznica przepisfot. Adobe Stock

Przepis na wegańską jaglankę z bananem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 300 ml mleka roślinnego,
  • garść migdałów,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 1 banan,
  • 3 łyżki syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną trzykrotnie przelej ciepłą wodą.
  2. Wsyp kaszę do garnka, wlej mleko, dodaj siemię lniane i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut.
  4. Kaszę jaglaną przełóż do miseczek, dodaj pokrojonego w plastry banana i migdały.
  5. Wegańską jaglankę polej syropem klonowym.

przepis na wegańską jaglankę
fot. Adobe Stock

Przepis na pastę z awokado

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 puszki pomidorów,
  • odrobina soku z limonki,
  • świeża kolendra,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obierz i wyjmij pestkę. Pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, posiekane pomidory, papryczkę chili i kolendrę.
  3. Dodaj oliwę, sok z limonki i dopraw solą i pieprzem.
  4. Pastę z awokado podawaj ze świeżym pieczywem.

pasta z awokado na kanapki
fot. Adobe Stock

Więcej wegańskich przepisów:

Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni opracowane przez dietetyka
Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni opracowane przez dietetyka
Dieta wegańska polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów zwierzęcych. Przejście na weganizm może na początku wydawać się trudne, dlatego przygotowaliśmy dla ciebie menu. Opracowany przez dietetyka jadłospis na 5 dni z ciekawymi przepisami pozwoli ci rozpocząć dietę wegańską. Menu jest zbilansowane, a potrawy - łatwe i szybkie do przygotowania.
Domowa nutella - klasyczna, wegańska oraz z awokado
Domowa nutella - klasyczna, wegańska oraz z awokado
Domowa nutella na 3 sposoby: klasyczna zawiera mleko, kakao i orzechy loskowe. Wegańską nutellę przygotujesz z dodatkiem mleka roślinnego. Dietetyczna domowa nutella z awokado i bananem zaskoczy aksamitną konsystencją. Każdy przepis na nutellę jest prosty i zajmuje max. 20 minut.
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Hummus z ciecierzycy i nie tylko. Zobacz proste przepisy na hummus
Hummus z ciecierzycy i nie tylko. Zobacz proste przepisy na hummus
Hummus z ciecierzycy to nie jedyna odsłona tego dodatku. Możesz go też przygotować z bobu, dyni lub buraków.
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera istnieje i co więcej – jest wyjątkowo pyszny! Będzie idealny dla osób, które nie mogą jeść nabiału.
Jak zrobić szarlotkę wegańską – bez jajek, mleka i masła!
Jak zrobić szarlotkę wegańską – bez jajek, mleka i masła!
Pyszne ciasto z jabłkami, bez dodatku masła, mleka i jajek. Skosztuj jej koniecznie!