Wegańskie śniadania wcale nie są nudne! Chcąc stosować dietę wegańską, wcale nie musisz rezygnować z klasycznych śniadaniowych przepisów. Jajka w jajecznicy czy omlecie zastąp „serem” tofu i płatkami drożdżowymi, a do ulubionej owsianki, zamiast mleka krowiego, dodaj roślinne – migdałowe lub sojowe.
Spis treści:
- Wegańskie śniadanie na słono
- Wegańskie śniadanie na słodko
- Wegańskie śniadanie na ciepło
- Szybkie wegańskie śniadanie
- Wegańskie śniadanie do pracy lub szkoły
- Proste wegańskie śniadanie
- Wegańskie placki na śniadanie
Wegańskie śniadanie na słono - tofucznica
Szukasz pomysłu na białkowe śniadanie wegańskie? Mamy dla ciebie przepis na tofucznicę z pomidorami, ciecierzycą i orzechami z białkiem roślinnym. Potrawa syci na długo, więc nieprędko będziesz musiała znowu sięgać po coś do jedzenia.
Składniki:
- 1 kostka tofu,
- ¼ szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- mała garść pokruszonych orzechów włoskich lub pekan,
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 1/2 małej cebuli,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę i dodaj odsączone i pokruszone tofu.
- Smaż 2 minuty i dodaj płatki drożdżowe, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj kurkumę, słodką paprykę i wodę.
- Kiedy cała woda wyparuje, dodaj pomidorki koktajlowe i smaż jeszcze chwilę.
- Tofucznicę podawaj z natką pietruszki.
fot. Wegańskie śniadanie na słono: tofucznica/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Wegańskie śniadanie na słodko - owsianka
Przepis na wegańską owsiankę z owocami to prosty i szybki patent na rozpoczęcie dnia na słodko. W mig przygotujesz pożywny i dodający energii posiłek dla każdego łasucha.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 laski wanilii,
- świeże truskawki i/lub borówki.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej wodę, dodaj płatki owsiane, cukier, cynamon i wanilię. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając.
- Wegańską owsiankę podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi owocami – w naszym przypadku są to truskawki i borówki.
fot. Wegańskie śniadanie na słodko: owsianka z owocami/ Adobe Stock, Nata Bene
Wegańskie śniadanie na ciepło - omlet
Przepis na wegański omlet z warzywami to idealne śniadanie wegańskie bezglutenowe. Przekonaj się, że da się zrobić fantastycznego, odżywczego omleta bez użycia jaj.
Składniki:
- szklanka mąki z cieciorki,
- 4 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 sera tofu,
- 150 ml mleka roślinnego,
- 1/2 cebuli,
- 3 pieczarki,
- garść szpinaku,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż kolejne 2-3 minuty.
- W tym czasie do miski dodaj mleko i stopniowo dodawaj mąkę z cieciorki, cały czas mieszając. Dodaj proszek do pieczenia, płatki drożdżowe, pokruszone tofu. Całość dopraw słodką papryką, solą oraz pieprzem.
- Masę wylej na patelnię, dodaj liście szpinaku i smaż 3 minuty. Przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
fot. Wegańskie śniadanie na ciepło: omlet/ Adobe Stock, timolina
Szybkie wegańskie śniadanie - pasta z awokado
Oto wegańskie śniadanie wytrawne, którego przygotowanie jest proste, a efekt – pyszny! Przepis na pastę z awokado sprawdzi się na co dzień, ale i jako pomysł na pyszny wegański dip do warzyw na spotkania ze znajomymi. Wtedy szykuj go bez dodatku pomidorów.
Składniki:
- 1 awokado,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/2 puszki pomidorów,
- odrobina soku z limonki,
- świeża kolendra,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz i wyjmij pestkę. Pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę, posiekane pomidory, papryczkę chili i kolendrę.
- Dodaj oliwę, sok z limonki i dopraw solą i pieprzem.
- Pastę z awokado podawaj ze świeżym pieczywem.
fot. Wegańskie śniadanie na szybko: pasta z awokado/ Adobe Stock, vaaseenaa
Wegańskie śniadanie do pracy lub szkoły - kanapki
Oto sprawdzony przepis na kanapki z wegańskim pasztetem. Pasztet najlepiej przygotować wcześniej, jeśli wiesz, że rano będziesz się spieszyć. Kanapki z łatwością zapakujesz do pudełka śniadaniowego, a potem zjesz, bez ryzyka, że zachlapiesz ubranie.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 50 ml koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki mąki lnianej,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę przełóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, wszystkie przyprawy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki lnianej.
- Formę keksową posmaruj olejem, wysyp mąką i przełóż do niej masę.
- Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wegański pasztet podawaj z ulubionymi kiełkami.
fot. Wegańskie śniadanie do pracy i szkoły/ Adobe Stock, senteliaolga
Proste wegańskie śniadanie - jaglanka
Jaglanka z bananem to pomysł na wegańskie śniadanie bez chleba. Ma tę zaletę, że jest na ciepło, więc w chłodniejsze poranki będzie miłym początkiem dnia.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 300 ml „mleka” roślinnego,
- garść migdałów,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 banan,
- 3 łyżki syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną trzykrotnie przelej ciepłą wodą.
- Wsyp kaszę do garnka, wlej „mleko”, dodaj siemię lniane i zagotuj.
- Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut.
- Kaszę jaglaną przełóż do miseczek, dodaj pokrojonego w plastry banana i migdały.
- Wegańską jaglankę polej syropem klonowym.
fot. Proste wegańskie śniadanie: jaglanka/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Wegańskie placki na śniadanie
Oto przepis awaryjny, gdyż każdy, kto unika produktów odzwierzęcych prawie zawsze wszystkie składniki na takie placki ma w domu. Jeśli nie masz chia, a masz siemię lniane, śmiało możesz go użyć. I nie musisz ich nawet namaczać.
Składniki:
- banan,
- 2 łyżki nasiona chia,
- 100 ml „mleka” migdałowego lub owsianego,
- 50 g mąki pełnoziarnistej,
- szczypta cynamonu,
- kilka pokruszonych orzechów,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia zalej połową „mleka” roślinnego. Odstaw na 10-15 minut.
- Wrzuć do blendera obranego banana, dodaj resztę napoju roślinnego, mąkę i cynamon.
- Całość dokładnie zblenduj, a następnie dodaj napęczniałe nasiona chia i całość dokładnie wymieszaj.
- Smaż placuszki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
- Podawaj posypane orzechami, cukrem pudrem lub pudrem z ksylitolu albo posmarowane cienką warstwą masła orzechowego.
fot. Wegańskie placki na śniadanie/ Adobe Stock, Ekaterina
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 2.02.2021.
Czytaj także:
Czy figi są wegetariańskie i wegańskie?
Przygotuj wegańskie śledzie z boczniaków
3 wyśmienite przepisy na kotlety sojowe