Ułatwiają wchłanianie wapnia (jego niedobór prowadzi do nadwagi!), a także zawierają mnóstwo potasu, który wspomaga pracę serca. Dodatkowo zwiększają wydzielanie hormonów, które poprawiają nasz nastrój!
Najzdrowsze są te czerwone. Dlaczego? Bo wzmacniają system odpornościowy, wspomagają pracę serca, opóźniają procesy starzenia i stoją na straży szczupłej sylwetki!
Wspomagają system odpornościowy dzięki ogromnej zawartości witaminy C, a otaczająca je biała skórka działa przeciwnowotworowo! Pomarańcze dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Jarmuż jest źródłem substancji, które znajdują się w... siatkówce oka! To właśnie one chronią oczy przed promieniowaniem słonecznym, a sama roślina jedzona systematycznie zapobiega rozwojowi nowotworów, wzmacnia kości i oczyszcza organizm z toksyn.
Czosnek obfituje w flawonoidy i związki siarki, które wzmacniają system odpornościowy i... twoje stawy! Poza tym wspomaga pracę serca i chroni organizm przed wirusami.
Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A oraz żelaza, potasu, wapnia i cynku. Dzięki przeciwutleniaczom hamuje proces starzenia się komórek, a także reguluje pracę tarczycy.