Szpinak to przywódca produktów, które korzystnie wpływają na jakość naszego widzenia. Wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy A, której sporo znajdziesz także w awokado. Owoc ten obfituje również w nienasycone tłuszcze roślinne, które wspomagają wchłanianie witamin.
Brokuły + Jajka = Mniejsze napięcie przedmiesiączkowe
Pomidory + Oliwa z oliwek = Gładsza skóra
Wszystko za sprawą likopenu, w który obfitują pomidory. Składnik ten, będący przeciwutleniaczem, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Aby zwiększyć jego przyswajalność, zajadaj się pomidorami w towarzystwie oliwy z oliwek, która zadba o jędrność twojej skóry.
Jogurt + Suszone owoce = Lepsze trawienie
Jogurty zawierają wspaniałe dla układu trawiennego szczepy bakterii, które aby zadziałać potrzebują wsparcia prebiotyków, których najwięcej jest w roślinnym błonniku. Z tego powodu zawsze do jogurtu dodawaj suszone owoce. Dzięki temu pobudzisz aktywność flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Owsianka + Jabłka = Zdrowsze serce
Owsianka nie tylko redukuje cholesterol, ale również wyłapuje niebezpieczne związki siejące spustoszenie w naszym organizmie. Podobne właściwości przeciwutleniające mają zawarte w jabłkach składniki, które działają przeciwzapalnie i uszczelniają naczynia krwionośne.
Zielona Herbata + Sok z cytryny = Ochrona przed rakiem
Zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i oczyszczają nasz organizm z toksyn. Aby jednak dotarły do naszych komórek musimy łączyć je z sokiem z cytryny, który wzmaga działanie zielonej herbaty nawet o kilkanaście razy!