jedzenie owoców fot. Panthermedia

Najzdrowsze kompozycje posiłków

Aby być zdrowym nie trzeba pilnować kalorii czy wskaźników IG. Wystarczy wiedzieć, w jakie pary łączyć produkty.
/ 09.03.2012 16:31
jedzenie owoców fot. Panthermedia
Szpinak + Awokado = Lepszy wzrok

Szpinak to przywódca produktów, które korzystnie wpływają na jakość naszego widzenia. Wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy A, której sporo znajdziesz także w awokado. Owoc ten obfituje również w nienasycone tłuszcze roślinne, które wspomagają wchłanianie witamin.

Brokuły + Jajka = Mniejsze napięcie przedmiesiączkowe

Jeśli w twoim przypadku wraz z miesiączką nadchodzi okres menstruacyjnych bólów, uzupełnij dietę w brokuły i jajka! Zdaniem naukowców dzięki wysokiej zawartości wapnia i witaminy D, przykre dolegliwości związane z miesiączką powinny ci znacznie mniej doskwierać.

Pomidory + Oliwa z oliwek = Gładsza skóra

Wszystko za sprawą likopenu, w który obfitują pomidory. Składnik ten, będący przeciwutleniaczem, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Aby zwiększyć jego przyswajalność, zajadaj się pomidorami w towarzystwie oliwy z oliwek, która zadba o jędrność twojej skóry.

Jogurt + Suszone owoce = Lepsze trawienie

Jogurty zawierają wspaniałe dla układu trawiennego szczepy bakterii, które aby zadziałać potrzebują wsparcia prebiotyków, których najwięcej jest w roślinnym błonniku. Z tego powodu zawsze do jogurtu dodawaj suszone owoce. Dzięki temu pobudzisz aktywność flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.

Owsianka + Jabłka = Zdrowsze serce

Owsianka nie tylko redukuje cholesterol, ale również wyłapuje niebezpieczne związki siejące spustoszenie w naszym organizmie. Podobne właściwości przeciwutleniające mają zawarte w jabłkach składniki, które działają przeciwzapalnie i uszczelniają naczynia krwionośne.

Zielona Herbata + Sok z cytryny = Ochrona przed rakiem

Zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i oczyszczają nasz organizm z toksyn. Aby jednak dotarły do naszych komórek musimy łączyć je z sokiem z cytryny, który wzmaga działanie zielonej herbaty nawet o kilkanaście razy!