Dlaczego kiełki roślin są takie zdrowe?
W młodych pędach roślin koncentrują się cenne dla zdrowia witaminy (zwłaszcza C, B1, B6, B9, E, D, K i H) oraz składniki mineralne (przede wszystkim mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, miedź, lit i jod). Wszystkie kiełki bogate są także w błonnik. Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne i nie mają właściwości wzdymających.Zawarte w kiełkach substancje chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kiełki obniżają także poziom „złego” cholesterolu we krwi, czyli zabezpieczają nas przed miażdżycą. Korzystnie wpływają na trawienie. Regenerują włosy oraz paznokcie. Wzmacniają zęby i kości. Poprawiają też odporność. Zalet mają naprawdę całe mnóstwo!
Jak wyhodować kiełki?
Do kiełkowania nadaje się prawie każde ziarno zbóż oraz nasiona warzyw i roślin strączkowych. Kupuj je w sklepach ze zdrową żywnością, a nie w ogrodniczych. Będziesz mieć pewność, że nie były chemicznie konserwowane i opryskiwane. Przed wysianiem, najpierw starannie opłucz je letnią, przegotowaną wodą. Hoduj kiełki tam, gdzie jest ciepło (18-22°C), ale nie w pełnym słońcu, bo będą gorzkie.Jak możesz to robić?
- Na ligninie: najłatwiej jest hodować kiełki rzeżuchy, rzodkiewki i siemienia lnianego. Kawałek ligniny lub waty połóż na spodeczku, zwilż i rozsyp (nie za gęsto!) nasionka. Musisz potem dbać o to, by podłoże nie wyschło (zraszaj je 3-4 razy dziennie). Po 3-5 dniach powinny wyrosnąć kiełki.
- Na gazie: nasiona roślin strączkowych najpierw mocz w letniej wodzie przez 10-12 godzin. Później odsącz je i opłucz. Do słoika (lub szerokiego naczynia) nalej letniej, przegotowanej wody. Nakryj go gazą. Umocuj ją gumką wokół brzegów tak, by tylko środek lekko dotykał wody. Na gazie rozsyp nasiona – układaj je na obwodzie, by cały czas leżały na wilgotnym materiale, a nie moczyły się, bo mogłyby zgnić. Po 3-6 dniach pędy będą gotowe. Zerwane – opłucz w zimnej wodzie i osącz.
- Na sitku: ziarna zbóż możesz hodować na plastikowym sitku do herbaty. Wsyp na nie łyżkę wypłukanych ziaren, a do szklanki wlej tyle letniej wody, by była jak najbliżej sitka, ale nie wlewała się do niego. Wodę zmieniaj kilka razy dziennie. Po 4 dniach kiełki powinny być gotowe.
- W kiełkownicy: składa się ona z trzech, nałożonych jeden na drugi, przezroczystych pojemników, zbiornika na wodę – jest na spodzie – i pokrywy (kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością za 30-50 zł). Na każdym poziomie możesz hodować inne kiełki. Pojemniki, mają rowkowane dna, by nasiona mogły się równomiernie rozłożyć i nie sklejać. Są też wyposażone w „syfony”, odprowadzające nadmiar wody oraz gazy wytwarzane w czasie kiełkowania.
napisane na podstawie tekstu autorstwa Beaty Prasałek/Poradnik domowy
1
z
6
fot. Fotolia
Kiełki owsa
Właściwości: są w nich witaminy A, B, C i E, fosfor, żelazo, miedź, fluor, cynk, wapń i jod. Regulują pracę tarczycy. Korzystnie wpływają na płodność.
2
z
6
fot. Fotolia
Kiełki fasoli
Właściwości: to dobry dostawca białka i kwasów omega-3, witamin A, B, C i K oraz magnezu i potasu. Stabilizują ciśnienie i wzmacniają mięśnie.
3
z
6
fot. Fotolia
Kiełki lucerny
Właściwości: dostarczają białka, witamin E i C, selenu, cynku i magnezu. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Łagodzą dolegliwości reumatyczne.
4
z
6
fot. Fotolia
Kiełki soi
Właściwości: są źródłem białka, witamin A, B, C i K, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Korzystnie wpływają na ciśnienie i nerwy. Łagodzą objawy menopauzy.
5
z
6
fot. Fotolia
Kiełki rzeżuchy
Właściwości: obfitują w witaminy C, A, B i D, sole mineralne i olejki eteryczne. Orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek.
6
z
6
fot. Fotolia
Kiełki soczewicy
Właściwości: obecne są w nich witaminy A, C, B, E i H, kwasy omega-3. Poprawiają stan skóry oraz włosów. Usprawniają pamięć i koncentrację.