jajka przepiórcze fot. Adobe Stock

Jajka przepiórcze - właściwości, kalorie, cena, jak gotować jaja przepiórcze

Jajka przepiórcze mają więcej kalorii niż jaja kurze, za to są od nich zdrowsze. Jajka przepiórcze nie uczulają, mają dużo fosforu i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
/ 09.03.2021 15:33
jajka przepiórcze fot. Adobe Stock

Jajka przepiórcze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są niewielkich rozmiarów, ich średnica mierzy ok. 1,5 cm, a skorupka pokryta jest charakterystycznymi brązowymi plamkami.

Cena jaj przepiórczych wynosi około 8 zł za opakowanie 18 sztuk. Choć są małe i dłużej się je obiera, warto wykorzystać je w kuchni. Oto przepisy na jajka przepiórcze, z których możesz skorzystać.

Spis treści:

  1. Jajka przepiórcze - właściwości
  2. Jajka przepiórcze - kiedy warto je jeść?
  3. Ile kalorii mają jaja przepiórcze?
  4. Jak gotować jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze - właściwości

Jaja przepiórcze charakteryzują się znakomitym smakiem oraz dużym udziałem żółtka w stosunku do całego jaja. Są zdrowsze niż jaja kurze ze względu na większą zawartość składników odżywczych. Skład chemiczny przepiórczych jaj jest bogatszy niż w przypadku kurzych.

Zawierają łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białka oraz charakteryzują się większą zawartością aminokwasów (treoniny, metioniny) oraz mikroelementów, np. wapnia, miedzi, cynku, żelaza, witaminy B1, B2, B12 oraz karotenu.

Jajka przepiórcze zawierają więcej witaminy A i B1 niż jajka kurze. Choć zawierają więcej cholesterolu, pozytywnie wpływają na profil lipidowy krwi. Zwiększają tym samym poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi.

Dodatkowo jaja przepiórcze zawierają mnóstwo dobrze przyswajalnego fosforu. 

Warto zwrócić uwagę, że jaja przepiórcze są wolne od alergenów. Białko zawarte w kurzych jajach charakteryzuje się silnym działaniem uczulającym, szczególnie u małych dzieci. Co więcej, trwają prace nad wykorzystaniem jaj przepiórczych do leczenia alergii pokarmowych i łuszczycy.

jaja przepiórcze
fot. Adobe Stock

Jaja przepiórcze - ile można zjeść i dlaczego warto?

Jaja przepiórcze warto jeść. Nawet jeśli nie przepadasz za jajami kurzymi, jest duża szansa, że te małe jajka przepiórcze ci zasmakują.

  • Stosowane są w dietach u osób cierpiących na: niedokrwistość (anemię), niskie lub wysokie ciśnienie krwi, silne bóle głowy oraz cukrzycę (zaleca się spożycie 6 jaj w ciągu tygodnia).
  • Jaja przepiórcze stosuje się w chorobach wątroby, wrzodach żołądka, astmie i schorzeniach nerek.
  • Są niezastąpione w przypadku żywienia małych dzieci, osób starszych oraz ludzi, którzy cierpią na niedobory miedzi.
  • Zaleca się spożycie przepiórczych jaj u osób przebywających w warunkach podwyższonego ryzyka promieniowania, ponieważ przyczyniają się do usuwania szkodliwych dla naszego organizmu radionulidów.
  • Połączenie spożycia przepiórczych jaj z odpowiednią dietą wzmacnia układ immunologiczny organizmu.
  • Białko jaj przepiórczych charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi (zawierają lizozym - enzym, który rozkłada ściany komórkowe bakterii).
  • Mają działanie antydepresyjne - poprawiają samopoczucie i dodają nam energii.
  • Uważa się, że są bardzo dobrym afrodyzjakiem.

Ile kalorii mają jaja przepiórcze?

Jaja przepiórcze są nieco bardziej kaloryczne niż jaja kurze, choć różnica nie jest duża.

  • 100 g jaj przepiórczych ma 158 kcal,
  • 100 g jaj kurzych ma 140 kcal.

Jak gotować jajka przepiórcze?

Jeśli chcesz ugotować jajka przepiórcze na twardo, powoli włóż je do gotującej się wody na 3 minuty.

Jeśli chcesz ugotować jajka przepiórcze na miękko, gotuj je przez 1,5 minuty.

Natychmiast po ugotowaniu przełóż je do zimnej wody, dopiero potem obieraj.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 19.10.2012.

Czytaj więcej o jajkach:
Fit śniadania z jajek - gotowe przepisy
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Jak przechowywać jajka?