Jajka przepiórcze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są niewielkich rozmiarów, ich średnica mierzy ok. 1,5 cm, a skorupka pokryta jest charakterystycznymi brązowymi plamkami. Cena jaj przepiórczych wynosi około 8 zł za opakowanie 18 sztuk. Choć przepiórcze jajka są małe i dłużej się je obiera, warto wykorzystać je w kuchni. Oto przepisy na jajka przepiórcze, z których możesz skorzystać.
Spis treści:
- Jajka przepiórcze - właściwości
- Jajka przepiórcze - dlaczego warto je jeść?
- Jaja przepiórcze - ile można zjeść?
- Jajka przepiórcze a jajka kurze
- Jajka przepiórcze dla dzieci
- Ile kalorii mają jaja przepiórcze?
- Jak gotować jajka przepiórcze?
Jajka przepiórcze - właściwości
Jaja przepiórcze charakteryzują się znakomitym smakiem oraz dużym udziałem żółtka w stosunku do całego jaja. Są zdrowsze niż jaja kurze ze względu na większą zawartość składników odżywczych. Skład chemiczny przepiórczych jaj jest bogatszy niż w przypadku kurzych.
Zawierają łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białka oraz charakteryzują się większą zawartością aminokwasów (treoniny, metioniny) oraz mikroelementów, np. wapnia, miedzi, cynku, żelaza, witaminy B1, B2, B12 oraz karotenu. Jajka przepiórcze zawierają więcej witaminy A i B1 niż jajka kurze. Choć zawierają więcej cholesterolu, spożywane w umiarze nie wpływają źle na profil lipidowy krwi.
Dodatkowo jaja przepiórcze zawierają mnóstwo dobrze przyswajalnego fosforu. Może być to zaletą, jednak wysoka zawartość fosforu jest wadą dla osób z osteoporozą i kobiet po menopauzie.
Warto zwrócić uwagę, że jaja przepiórcze są mniej uczulające. Białko zawarte w kurzych jajach charakteryzuje się silnym działaniem uczulającym, szczególnie u małych dzieci. Co więcej, trwają prace nad wykorzystaniem jaj przepiórczych do leczenia alergii pokarmowych i łuszczycy.
fot. Jaja przepiórcze po rozbiciu/ Adobe Stock, iprachenko
Jaja przepiórcze - dlaczego warto jeść?
Jaja przepiórcze warto jeść. Nawet jeśli nie przepadasz za jajami kurzymi, jest duża szansa, że te małe jajka przepiórcze ci zasmakują.
- Mogą mieć zastosowanie w diecie na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza.
- Możesz jeść je jeśli masz niskie lub wysokie ciśnienie krwi, silne bóle głowy oraz cukrzycę (zaleca się spożycie 6 jaj w ciągu tygodnia).
- Jaja przepiórcze stosuje się w chorobach wątroby, wrzodach żołądka, astmie i schorzeniach nerek. Dobrze odżywiają one wycieńczony organizm.
- Jaja przepiórcze są niezastąpione w przypadku żywienia małych dzieci, osób starszych oraz ludzi, którzy cierpią na niedobory miedzi.
- Zaleca się spożycie przepiórczych jaj u osób przebywających w warunkach podwyższonego ryzyka promieniowania, ponieważ przyczyniają się do usuwania szkodliwych dla naszego organizmu radionuklidów.
- Połączenie spożycia przepiórczych jaj z odpowiednią dietą wzmacnia układ immunologiczny organizmu.
- Białko jaj przepiórczych charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi (zawierają lizozym - enzym, który rozkłada ściany komórkowe bakterii).
- Mają działanie antydepresyjne - poprawiają samopoczucie i dodają nam energii.
- Uważa się, że są bardzo dobrym afrodyzjakiem.
Jaja przepiórcze - ile można zjeść?
Ile jajek przepiórczych można zjeść dla zdrowia? Co za dużo to niezdrowo. Nie przesadzaj też z jedzeniem jaj przepiórczych. Jajka są zdrowe, ale jedzone z umiarem. Dotyczy to wszystkiego typu jaj. Tygodniowo możesz zjeść ok. 35 jaj przepiórczych, jeśli jesteś zdrowa. Daje to dzienną porcję ok. 5 jaj przepiórczych.
Więcej jaj przepiórki możesz zjeść, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej i nie spożywasz cholesterolu i nasyconych tłuszczów z innych źródeł.
Jajka przepiórcze muszą ograniczać jednak osoby z predyspozycją do chorób serca:
- miażdżycą,
- hipercholesterolemią,
- cukrzycą typu 2,
- po przebytym zawale.
Ile jajek przepiórczych to jedno jajko kurze?
Dzienną zalecaną dawkę jaj przepiórczych, obliczyłyśmy dzięki wiedzy na temat dozwolonej dawki jaj kurzych. 5 jaj przepiórczych to jedno jajko kurze.
Jajka przepiórcze a jajka kurze
Wartości odżywcze przepiórczych jaj są podobne do jaj kurzych. Jaja przepiórcze mają jednak przewagę nad kurzymi w kilku kategoriach.
Składnik | 100 g jaj przepiórczych (ok. 10 sztuk) | 100 g jaj kurzych (ok. 2 sztuki) |
Energia | 158 kcal | 143 kcal |
Białko | 13 g | 12,4 g |
Tłuszcz | 11,1 g | 9,96 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 3,56 g | 3,2 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 4,32 g | 3,63 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,32 g | 1,82 g |
Cholesterol | 844 mg | 411 mg |
Węglowodany | 0,41 g | 0,96 g |
Wapń | 64 mg | 48 mg |
Żelazo | 3,65 mg | 1, 67 mg |
Magnez | 13 mg | 11,4 mg |
Fosfor | 226 mg | 184 mg |
Potas | 132 mg | 132 mg |
Sód | 141 mg | 129 mg |
Cynk | 1,47 mg | 1,24 mg |
Selen | 32 µg | 31,1 µg |
Witamina B1 | 0,13 mg | 0,077 mg |
Witamina B2 | 0,79 mg | 0,419 mg |
Witamina B3 | 0,15 mg | <0,2 mg |
Witamina B6 | 0,15 mg | 0,063 mg |
Foliany | 66 µg | 71 µg |
Cholina | 263 mg | 335 mg |
Witamina B12 | 1,58 µg | 1,02 µg |
Witamina A | 156 µg | 180 µg |
Witamina E | 1,08 mg | 1,08 mg |
Witamina D | 55 IU | 98 IU |
Jak widzisz w powyższej tabeli, jaja przepiórcze pobijają jaja kurze pod względem wielu składników. To przede wszystkim przez wysoką zawartość żółtka, które jest napakowane witaminami i minerałami. Jajka przepiórcze mają przy tym też więcej cholesterolu, ale mogą pojawiać się w diecie na cholesterol, po prostu warto jeść je z umiarem.
fot. Jajka przepiórcze a jajka kurze/ Adobe Stock, Deno
Jajka przepiórcze dla dzieci
Dzieci zdecydowanie mogą jeść jaja przepiórcze, nie ma do tego przeciwwskazań. Kiedy dzieci mogą zacząć jeść jaja przepiórcze? Wtedy, kiedy rozszerzasz dietę o jaja kurze.
Ile kalorii mają jaja przepiórcze?
Jaja przepiórcze są nieco bardziej kaloryczne niż jaja kurze, choć różnica nie jest duża.
- 100 g jaj przepiórczych ma 158 kcal,
- 100 g jaj kurzych ma 143 kcal.
Mimo wszystko to naprawdę mało znacząca różnica. Obydwa rodzaje jaj mogą pojawiać się w jadłospisach odchudzających. Z jaj przepiórczych możesz też przygotować niskokaloryczną jajecznicę.
Jak gotować jajka przepiórcze?
Gotowanie jaj przepiórczych trwa znacznie krócej niż jaj kurzych, ale to nic zaskakującego. Są one przecież kilka razy mniejsze.
- Jeśli chcesz ugotować jajka przepiórcze na twardo, powoli włóż je do gotującej się wody na 3 minuty.
- Jeśli chcesz ugotować jajka przepiórcze na miękko, gotuj je przez 1,5 minuty.
Natychmiast po ugotowaniu przełóż je do zimnej wody, dopiero potem obieraj.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 19.10.2012.
Czytaj także:
Fit śniadania z jajek - gotowe przepisy
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Jak przechowywać jajka?