Dlaczego warto jeść przepiórcze jaja? Tego o nich nie wiedziałaś!

Jaja przepiórcze, kurze, a może strusie? Od dawna toczą się spekulacje na temat wpływu jaj na zdrowie. Jakie zalety mają jaja przepiórcze? Podpowiadamy, dlaczego to właśnie je warto włączyć do codziennego jadłospisu! Przekonaj się, jakie mają właściwości.
/ 19.10.2012 12:46 / aktualizacja: 28.11.2018 15:49
Jaja przepiórcze fot. Adobe Stock

Jaja przepiórcze są coraz popularniejsze!

Jaja przepiórcze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są niewielkich rozmiarów, bowiem ich średnica mierzy miej więcej ok. 1,5 cm, a skorupka pokryta jest charakterystycznymi brązowymi plamkami. Inny jest również czas przygotowania takich jajek. W przypadku gotowania na twardo potrzebujemy 3 minut, natomiast na miękko – 1 minutę. Cena jednego jaja oscyluje w granicy 0,5 zł.

Jaja przepiórcze – źródło białka i witamin

Jaja przepiórcze charakteryzują się znakomitym smakiem oraz dużym udziałem żółtka w stosunku do całego jaja. Są zdrowsze niż jaja kurze ze względu na większą zawartość składników odżywczych. Skład chemiczny przepiórczych jaj jest bogatszy niż w przypadku "kurzych koleżanek".  Zawierają łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białka oraz charakteryzują się większą zawartością aminokwasów (treoniny, metioniny) oraz mikroelementów, np. wapnia, miedzi, cynku, żelaza, witaminy B1, B2, B12 oraz karotenu.

Dodatkowo jaja przepiórcze zawierają mnóstwo dobrze przyswajalnego fosforu. Jeżeli chodzi o kaloryczność, to mają mniej tłuszczu i cholesterolu (dlatego mogą być spożywane przez osoby, które cierpią na choroby serca). Dla porównania jajo przepiórcze dostarcza organizmowi ok. 160 kcal, natomiast kurze ok. 185 kcal.

Warto zwrócić uwagę, że jaja przepiórcze są wolne od alergenów. Białko zawarte w kurzych jajach charakteryzuje się silnym działaniem uczulającym, szczególnie u małych dzieci.

Właściwości jaj przepiórczych

Jaja przepiórcze mają szereg zastosowań w gastronomii. Do najważniejszych można zaliczyć:

  • Stosowane są w dietach u osób cierpiących na: niedokrwistość (anemię), niskie lub wysokie ciśnienie krwi, silne bóle głowy oraz cukrzycę (zaleca się spożycie sześciu jaj w ciągu tygodnia).
  • Jaja przepiórcze stosuje się w chorobach wątroby, wrzodach żołądka, astmie i schorzeniach nerek.
  • Są niezastąpione w przypadku żywienia małych dzieci, osób starszych oraz ludzi, którzy cierpią na niedobory miedzi.
  • Zaleca się spożycie przepiórczych jaj u osób przebywających w warunkach podwyższonego ryzyka promieniowania ponieważ przyczyniają się do usuwania szkodliwych dla naszego organizmu radionulidów.
  • Połączenie spożycia przepiórczych jaj z odpowiednią dietą wzmacnia układ immunologiczny organizmu.
  • Białko jaj przepiórczych charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi (zawierają lizozym - enzym, który rozkłada ściany komórkowe bakterii).
  • Mają działanie antydepresyjne - poprawiają samopoczucie i dodają nam energii.
  • Uważa się, że są bardzo dobrym afrodyzjakiem.

Dowiedz się więcej o jajkach:
7 niesamowitych powodów, by codziennie jeść jajka!
Kasia gotuje z Polki.pl - Jajka faszerowane a'la sałatka Cezar
Kasia gotuje z Polki.pl - Sałatka z jajkami przepiórczymi

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (17)
/11.07.2018 08:32
Witam. Osoba piszaca artykul zapomniala o podaniu waznej rzeczy. Kalorie sa na 100g jajek! czyli 100g jajek przepiorczycb to ok 160kalorii a 100g jajek kurzych to ok 180kalorii. pozdrawiam
/28.05.2018 23:53
Jeśli jajo przepiórcze ma 160 kcal, kurze 185, a przepiórcze jest dwa razy mniejsze od kurzego, to chyba tych kcal ma dużo więcej niż kurze...
/21.04.2017 11:55
kiedys mi smakowaly ale teraz wole jednak kupowal normalne jajka od kur ekologiczne kupuje przez internet z organic24.pl zazwyczaj robie przy okazji jakies wieksze zamowienie na miody itd, cos dla nas i od razu tez dla rodzicow zeby nie placic dwa razy za przesylke.
POKAŻ KOMENTARZE (14)