Ile kalorii ma jajecznica z 2 jajek? Wszystko zależy od tego, jakich jajek używasz i jakie dodatki dodajesz do jajecznicy. Jajecznica może mieć od 130 do nawet 400 kcal! Jajecznica z 2 jajek waży zazwyczaj ok. 100 g. Jajka są zdrowe, jeśli jesz je z umiarem. Jajecznica możne pojawiać się więc w twojej diecie regularnie. Podpowiadamy jak najlepiej jeść jajecznicę, by była dietetyczną potrawą.
Spis treści:
- Kaloryczność jajecznicy? To zależy…
- Ile kalorii ma jajecznica z 2 jaj różnego typu?
- Jako obniżyć kaloryczność jajecznicy?
Kaloryczność jajecznicy? To zależy…
Kaloryczność jajecznicy z 2 jaj oscyluje w okolicach 150 kcal, ale to uproszczenie i jest tu duże pole do błędów.
Kaloryczność jajecznicy zależy od:
- Wielkości jajek. Różnice będą niewielkie, ale i znaczące. Małe jajka rozmiaru S mogą mieć tylko 60 kalorii, jajka L to 78 kalorii, a bardzo duże dwużółtkowe jaja mogą mieć nawet 90 kcal.
- Ilości użytego tłuszczu: jeśli smażysz jajecznicę na maśle, postaraj się dodać go mało. Łyżeczka tłuszczu to ok. 40 kcal.
- Innych dodatków: niektórzy dodają do jajecznicy mleko lub śmietankę by była bardziej kremowa, to też wpłynie na kaloryczność. Nie wspomnę już nawet o boczku, bo wiadomo, że taka jajecznica ma o wiele więcej kalorii.
Ile kalorii ma jajecznica z 2 jaj różnego typu?
Do obliczeń przyjmujemy założenie, że wykorzystujesz jajka klasy wagowej M (ważące ok. 50 g).
- Jajecznica z 2 jajek na łyżeczce masła: 168 kcal
- Jajecznica z 2 jajek na parze (bez tłuszczu): 131 kcal
- Jajecznica z 2 jajek z plastrem boczku (10 g): 179 kcal
- Jajecznica z 2 jajek z kiełbasą śląską (pół sztuki): 211 kcal
- Jajecznica z 2 jajek z pomidorami suszonymi (3 sztuki): 152 kcal
- Jajecznica z 2 jajek z pomidorem i szczypiorkiem bez tłuszczu: 156 kcal
- Jajecznica z 2 jajek na maśle (5 g) z pieczarkami: 186 kcal
- Jajecznica z 2 jajek z szynką (plaster) bez tłuszczu: 175 kcal
fot. Adobe Stock, fahrwasser
Kaloryczność własnej jajecznicy możesz łatwo obliczyć, wykorzystując aplikacje do liczenia kalorii lub nasz uproszczony sposób:
- 2 jajka to 140 kcal,
- łyżeczka masła lub innego tłuszczu (5 g) to ok. 37 kcal,
- dodaj też kaloryczność wszystkich innych dodatków.
Otrzymasz w ten sposób najbardziej zbliżoną kaloryczność do twojej jajecznicy.
Jako obniżyć kaloryczność jajecznicy?
Jajecznica może być dietetycznym posiłkiem, jeśli przygotujesz ją z udziałem niskokalorycznych dodatków. Zawsze jedz jajecznicę z warzywami, by minimalizować szkodliwy wpływ na zdrowie utlenionego cholesterolu.
- Postaraj się przygotować jajecznicę z niewielką zawartością tłuszczu. Możesz robić ją na maśle, jeśli taka najbardziej ci smakuje, ale ograniczaj je do małej łyżeczki.
- Jajecznicę możesz przygotować nawet bez dodatku tłuszczu. Uda ci się to, jeśli będziesz mieć dobrą patelnię.
- Unikaj dodawania do jajecznicy kalorycznych dodatków: bekonu, boczku, kiełbasy i innych kalorycznych wstawek.
- Jedz jajecznicę z warzywami: będziesz dłużej syta, a posiłek będzie zdrowszy.
- Nie przetrzymuj jajecznicy za długo na patelni, lekko wilgotne i nieścięte żółtka są zdrowsze!
- Traktuj jajecznicę jako pełny posiłek. Podaj ją z pieczywem i warzywami, a nie zrobisz się po niej głodna za kilkanaście minut.
Czytaj także:
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych
Jaką dietę wybrać? Zobacz 10 najlepszych propozycji diet odchudzających!
5 najsmaczniejszych pomysłów na obiad, który przygotujesz w ekstremalnie krótkim czasie [VIDEO]