Jak sprawdzić czy jajko jest świeże fot. Adobe Stock

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jak sprawdzić świeżość jajka? Włóż je do szklanki z wodą i zobacz, czy uniesie się na powierzchni, czy będzie leżeć na dnie. Stare jajko jest wypełnione powietrzem, dlatego jest lżejsze.
/ 11.02.2021 06:10
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże fot. Adobe Stock

Jaja kurze oprócz wielu zalet, mają jedną wadę - to produkt nietrwały. Tylko jak sprawdzić świeżość jajka by mieć pewność, że nadaje się do jedzenia?

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Świeżość jajka możesz sprawdzić nawet bez rozbijania. Prosty test świeżości jajka z wodą pokaże, czy jajko jest stare czy wręcz przeciwnie.

  1. Jajko włóż do szklanki. Musi mieć miejsce na dnie, by nie opierając się o ścianki mogło leżeć poziomo.
  2. Do szklanki wlej wodę. 
  3. Sprawdź, czy jajko się unosi lub obraca.

Jeśli jajko obróci się i uniesie aż do powierzchni wody, to znaczy, że jajko jest zepsute i nadaje się już tylko do wyrzucenia.

Jeśli jajko ustawi się pionowo lub tylko nieznacznie pójdzie do góry, to znaczy, że jajko nie jest zbyt świeże, ale - o ile nie będziesz jeść go na surowo - wciąż możesz je wykorzystać.

Jeśli natomiast jajko leży nieruchomo na dnie szklanki z wodą, jest świeże.

Jak jeszcze możesz sprawdzić, czy jajko jest dobre? Możesz spróbować je prześwietlić żarówką. Ciemne w środku, raczej nie jest świeże.

Nie sprawdzaj, czy jajko jest świeże potrząsając nim. To, że w środku słychać, jak kołacze niekoniecznie oznacza, że jest stare.

jak sprawdzić świeżość jajka
fot. Adobe Stock

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże po rozbiciu?

Jak sprawdzić, czy jajko jest zbukiem (zepsutym, starym jajkiem), czy jest świeże? Świeżość jajka możesz ocenić także na talerzyku. Wybij jajko i sprawdź, jak się prezentuje. Jeśli:

  • żółtko jest wypukłe, rzadsza część białka lekko się rozlewa, a gęsta przylega do żółtka, to znaczy, że jajko jest świeże,
  • kolor i konsystencja są zmienione: białko bardzo się rozlewa, a żółtko jest spłaszczone - jajko jest stare,
  • żółtko jest zmieszane z białkiem, jajko ma charakterystyczny nieprzyjemny zapach - jest zepsute.

Jak sprawdza się świeżość jaj w handlu?

W handlu do oceny świeżości jaj w skorupce stosuje się owoskop. Przyrząd ten to rodzaj pudła z okrągłymi otworami, w których umieszcza się jaja. Następnie jaja są prześwietlane przez żarówkę, która jest zamontowana wewnątrz pudła.

  • Jaja świeże: mają lekko różowe zabarwienie. Nie mają plam i ciemnych smug. Wysokość komory powietrznej nie przekracza 6 mm.
  • Jaja starsze: mają głęboką komorę powietrzną. W ich treści mogą wystąpić smugi. Błona, która otacza białko, jest przyschnięta.
  • Jaja zepsute: są ciemne.

Artykuł pierwotnie opublikowany 2.04.2012.

Zobacz jak sprawdzić świeżość innych produktów:
Jak sprawdzić czy szparagi są świeże?
Jak rozpoznać kiedy mango jest dojrzałe?
O czym świadczą brązowe nitki w awokado?