Jak wygląda zepsute jajko? Często nie jesteśmy w stanie sprawdzić poprzez samo patrzenie, czy dotykanie go. Na szczęście istnieją szybkie sposoby na to, aby sprawdzić, czy jest świeże. Jaja kurze, oprócz wielu zalet, mają jedną wadę — to produkt nietrwały. Tylko jak sprawdzić świeżość jajka, by mieć pewność, że nadaje się do jedzenia?
Spis treści:
- Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
- Jak wygląda zepsute jajko?
- Jak sprawdza się świeżość jaj w handlu?
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Świeżość jajka możesz sprawdzić nawet bez rozbijania go. Prosty test świeżości jajka z wodą pokaże, czy jajko jest stare, czy wręcz przeciwnie. Wystarczy, że wykonasz następujące kroki:
- Jajko włóż do szklanki. Musi mieć miejsce na dnie, by nie opierając się o ścianki, mogło leżeć poziomo.
- Do szklanki wlej wodę.
- Sprawdź, czy jajko się unosi lub obraca.
Jeśli jajko obróci się i uniesie aż do powierzchni wody, to znaczy, że jajko jest zepsute i nadaje się już tylko do wyrzucenia. Jeśli jajko ustawi się pionowo lub tylko nieznacznie pójdzie do góry, to znaczy, że jajko nie jest zbyt świeże, ale - o ile nie będziesz jeść go na surowo - wciąż możesz je wykorzystać. Jeśli natomiast jajko leży nieruchomo na dnie szklanki z wodą, jest świeże.
Jak jeszcze możesz sprawdzić, czy jajko jest dobre? Możesz spróbować je prześwietlić żarówką. Ciemne w środku, raczej nie jest świeże. Nie sprawdzaj, czy jajko jest świeże, potrząsając nim. To, że w środku słychać, jak kołacze niekoniecznie oznacza, że jest stare.
fot. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże/Adobe Stock, Jiri Hera
Jak wygląda zepsute jajko?
Z zewnątrz nie da się ocenić, czy jajko jest świeże po samym jego wyglądzie. Można jednak rozbić je na talerzyku przed wrzuceniem np. do ciasta. Wygląd, zapach i konsystencja rozbitego jajka może nam dużo powiedzieć. W przypadku, kiedy jajko jest zepsute:
- żółtko jest wypukłe, rzadsza część białka lekko się rozlewa, a gęsta przylega do żółtka, to znaczy, że jajko jest świeże,
- kolor i konsystencja są zmienione: białko bardzo się rozlewa, a żółtko jest spłaszczone — jajko jest stare,
- żółtko jest zmieszane z białkiem, jajko ma charakterystyczny nieprzyjemny zapach — jest zepsute.
Jak sprawdza się świeżość jaj w handlu?
W handlu do oceny świeżości jaj w skorupce stosuje się owoskop. Przyrząd ten to rodzaj pudła z okrągłymi otworami, w których umieszcza się jaja. Następnie jaja są prześwietlane przez żarówkę, która jest zamontowana wewnątrz pudła.
- Jaja świeże: mają lekko różowe zabarwienie. Nie mają plam i ciemnych smug. Wysokość komory powietrznej nie przekracza 6 mm.
- Jaja starsze: mają głęboką komorę powietrzną. W ich treści mogą wystąpić smugi. Błona, która otacza białko, jest przyschnięta.
- Jaja zepsute: są ciemne.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 2.04.2012.
Czytaj także:
Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże?
Jak rozpoznać, kiedy mango jest dojrzałe?
O czym świadczą brązowe nitki w awokado?