Wapń a dieta wegańska
Kiedy decydujesz się przejść na dietę wegańską, stawiaj na produkty dostarczające dużych ilości wapnia. Według norm polskich, zarówno kobieta, jak i mężczyzna, powinni spożywać dziennie 1000 mg tego składnika mineralnego.
To mit, że nie da się zastąpić mleka i produktów mlecznych źródłami roślinnymi. Zapoznaj się z naszymi propozycjami produktów, które każdy weganin powinien uwzględniać w swojej diecie.
Duet z witaminą D
Pamiętaj, że do prawidłowego przyswajania i wykorzystania wapnia w organizmie, niezbędna jest witamina D. W Polsce witaminę D, ze względu na niewielką syntezę skórną, należy suplementować w okresie wrzesień-kwiecień. Dawkę dobierz wspólnie z lekarzem, na podstawie stężenia witaminy we krwi.
Witamina D - kompendium wiedzy
Niedobór wapnia - jak stwierdzić?
Niestety, niedobór wapnia często daje o sobie znać dopiero po pierwszym złamaniu. Czy da się stwierdzić niedobór wapnia? Najbardziej miarodajnym badaniem jest sprawdzenie gęstości mineralnej kości. Wapń to pierwiastek, który jest podstawowym budulcem kości. Kości są jednocześnie magazynem wapnia krążącego w płynach ustrojowych. Stan twoich kości najlepiej obrazuje wysycenie organizmu wapniem. Jeśli jesteś weganką, sprawdzaj gęstość kości (densytometria) regularnie, już po 25 roku życia.
Zobacz nasz ranking wegańskich źródeł wapnia. Produkty posegregowane są od najmniejszej do największej zawartości wapnia.
Jak zdrowo komponować dietę wegańską?
Jarmuż: 157 mg/100 g
Nie bez przyczyny jarmuż nazywany jest królem warzyw. Wapń to tylko jeden z powodów.
Na następnym slajdzie zobaczysz wartościowe i bezglutenowe zboże o wysokiej zawartości wapnia.
Amarantus: 159 mg/100 g
Amarantus to świetny substytut mięsa w diecie wegańskiej. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i wapnia.
Warzywa strączkowe to obowiązkowy element diety wegańskiej, najwięcej wapnia zawiera...
Soja: 240 mg/100 g
Soja i jej przetwory, w tym napoje roślinne wzbogacane, są bardzo dobry źródłem wapnia w diecie wegańskiej.
Pamiętaj także o orzechach, spróbuj tego masła orzechowego! Zobacz następne zdjęcie w galerii.
Masło migdałowe: 347 mg/100 g
Masło migdałowe świetnie uzupełni wegańskie śniadanie, czy wzbogaci smak koktajlu.
Mistrzem zestawienia jest magiczne nasiono, czyli...
Nasiona chia: 631 mg/100 g
Dosypuj nasiona chia do owsianki, jaglanki, dodawaj do jogurtu i koktajlu. Możesz też zagęszczać nimi zupy oraz sosy.