fot. Fotolia
Po co nam cynk?
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla każdej komórki naszego organizmu. Wpływa on m.in. na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Oddziałuje też na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz na płodność i rozmnażanie. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu spermy i ma wpływ na jej żywotność. Cynk odpowiada również za dobry stan kości i jest niezbędny do prawidłowego wzrostu. Przyczynia się także do utrzymania prawidłowego wzroku.
Jest konieczny do właściwego funkcjonowania niektórych hormonów, np. insuliny. Ponadto należy do antyoksydantów (unieszkodliwia wolne rodniki).
Niedobór cynku – komu grozi?
Na niedobór cynku w organizmie najbardziej narażone są osoby aktywne fizycznie, wegetarianie, ludzie starsi, jak również diabetycy, pacjenci z niewydolnością nerek i wątroby. Niedobór cynku zdarza się także stosunkowo często u mężczyzn w okresie reprodukcji. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta również w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Do objawów niedoboru cynku należą m.in.:
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- zapalenia skórne.
O zbyt małej ilości tego mikroelementu w organizmie świadczy również obniżona odporność. Osoby z deficytami cynku znacznie dłużej walczą z infekcjami i znacznie łatwiej na nie zapadają.
Zobacz także: Dlaczego włosy potrzebują cynku?
Konsekwencjami braku cynku są też trudności w gojeniu się ran, spowolniony wzrost, opóźnienie w dojrzewaniu płciowym, a nawet niepłodność. Niedostatek tego mikroelementu przyczynia się również do zaburzeń w adaptacji do ciemności, a u osób starszych – do choroby oczu, zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej. Niedobór cynku może też prowadzić do zaburzeń smaku i węchu, ograniczenia sprawności ruchowej, a także do stanów depresyjnych.
Niedobór cynku w ciąży spowodować może wystąpienie wad wrodzonych dziecka i niską wagę urodzeniową, poronienie oraz problemy związane z zachowaniem dziecka długo po jego narodzinach.
Gdzie szukać cynku?
Źródłem cynku w diecie są:
- owoce morza (najwięcej tego pierwiastka znajduje się w ostrygach),
- pestki dyni i słonecznika,
- migdały,
- płatki owsiane,
- ryby,
- mięso wołowe i wieprzowe,
- wątroba,
- salami,
- tłusty ser typu ementaler i brie,
- jajka,
- biała fasola,
- kasza gryczana,
- czekolada.
Przyswajalność cynku wynosi 20%-40% i większa jest z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Wchłanianie tego mikroelementu zmniejsza nadmierne spożywanie produktów, które zawierają duże ilości kwasu foliowego, żelaza, miedzi lub wapnia. Przyswajanie cynku zwiększa natomiast obecność witaminy A i E.
Najlepiej wchłaniany jest cynk pod postacią chelatu. Nie wchodzi on w interakcje z innymi pokarmami i farmaceutykami.
Źródło: Materiały prasowe Fast Cut Group / Cynek+SR
Zobacz także: Sposoby na piękne włosy