Sprawdź, które produkty zawierające dużo białka warto wrzucić do koszyka w trakcie zakupów!
Wołowina
Produkty wołowe, mimo wysokiej zawartości białka z reguły mają dużą zawartość tłuszczów nasyconych. Nie są najlepszym wyborem dla osób walczących z nadwagą i podwyższonym cholesterolem we krwi. Z tego powodu powinny być spożywane w małych ilościach. Wyjątek stanowią niektóre chude części tego rodzaju mięsa:
- szponder,
- golonki,
- rozbratel,
- podgardle.
Ze względu na twardość tego mięsa, jego przygotowanie wymaga dłuższego czasu (np. duszone).
Wieprzowina
Szynka z wieprzowiny jest najczęściej spożywanym rodzajem mięsa (zaraz po drobiu) i dobrym wyborem. W diecie niskokalorycznej, odchudzającej oraz z mniejszą zawartością tłuszczu i cholesterolu wyklucza się:
- boczek,
- żeberka,
- słoninę,
- smalec,
- podgardle,
- nóżki,
- golonkę.
Drób
Kurczak i indyk są najchudszymi rodzajami mięsa, jeśli nie są spożywane wraz ze skórą. Ich części różnią się kalorycznością. Mięso z piersi kurczaka i indyka jest chudsze, niż udka i podudzia. W diecie wysokobiałkowej, niskotłuszczowej i niskocholesterolowej wykluczamy mięso z kaczki, panierowane kotlety i podroby drobiowe.
Ryby
Ryby są najlepszym rozwiązaniem w diecie redukcyjnej. Oprócz największej zawartości niezbędnych zdrowych tłuszczów (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), są bardzo dobrze przyswajalne i trawione w przewodzie pokarmowym. W tej grupie także istnieją wyjątki (ryby należące do tłustych):
- makrela,
- śledź,
- węgorz,
- tuńczyk,
- łosoś,
- sardynki.
Jeśli stosuje się ograniczenia kaloryczne w diecie, wyżej wymienione ryby powinny zostać czasowo wykluczone, bądź ograniczone do minimum (np. raz w tygodniu mała sałatka z makrelą, czy łososiem). Po uzyskaniu pożądanej wagi, powoli włącza się tłuste ryby do diety (1-2 razy w tygodniu w małej ilości)
Warzywa strączkowe, orzechy
Grupa roślin strączkowych jest najlepszą, wegańską alternatywą, zastępującą mięso i jego produkty (włączając soję). Jest doskonałym źródłem protein roślinnych. Do tej grupy należy:
- fasola,
- groch,
- bób,
- soja,
- soczewica.
Oprócz białka roślinnego, nasiona strączkowe i orzechy dostarczają witamin i składników mineralnych.
Produkty sojowe
Tak jak wszystkie rośliny strączkowe, soja zawiera dużą ilość białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Produktem sojowym bogatym w białko jest tofu produkowane ze ściętego mleka (napoju) sojowego.
Jaja
Białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym, co oznacza, że zawiera kompletną ilość wszystkich aminokwasów niezbędnych dla organizmu.
Oprócz wysokiej jakości białka, jest ono bardzo dobrze przyswajalne (z wyjątkiem osób uczulonych na białko jaja kurzego). Żółtko jaja zawiera cholesterol, więc powinno się spożywać je z umiarem, do 3-4 sztuk na tydzień. Jego kolor zależy od zawartości beta-karotenu w paszach i odżywkach, którymi karmi się kury.
Źródło: Anika Ragiel, "Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!", Wydawnictwo Printex
Dowiedz się więcej o białku w diecie:
Odżywki białkowe nie tylko dla sportowców! Przewodnik po dobrych białkach w proszku!
11 źródeł białka innych niż mięso. W czym jest pełnowartościowe białko?
Chcesz schudnąć? Zadbaj, by twoja dieta była bogata w białko!