Czy krewetki są zdrowe? Sprawdź, dlaczego krewetki zawierają sporo cholesterolu, a mimo to nie szkodzą

czy krewetki są zdrowe fot. Adobe Stock, Sea Wave
Czy krewetki są zdrowe? Tak! Zwłaszcza te dziko żyjące i poławiane w otwartym morzu. Są wtedy cennym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Hodowlane krewetki mogą być natomiast narażone na skażenie antybiotykami. Odpowiednio przygotowane idealnie wpiszą się w zdrową dietę czy dietę odchudzającą.
Ewa Cwil / 27.12.2024 05:12
czy krewetki są zdrowe fot. Adobe Stock, Sea Wave

Krewetki należące do owoców morza są zdrowe, a nawet bardzo zdrowe. To może dziwić, bo zawierają sporo sodu oraz cholesterolu. Jednak wszystko wskazuje na to, że inne zawarte w nich cenne składniki przewyższają nad tymi nielicznymi wadami krewetek. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie potrawy szykowane z tych smacznych skorupiaków, tak samo dobrze zdrowiu i figurze się przysłużą.

Spis treści:

  1. Czy krewetki są zdrowe: wartości odżywcze
  2. Czy krewetki mogą zaszkodzić?
  3. Czy krewetki są tuczące?
  4. Czy krewetki są zdrowe dla dzieci?

Czy krewetki są zdrowe: wartości odżywcze

Krewetki to popularne owoce morza o wysokiej wartości odżywczej. Są niskokaloryczne, bogate w białko, witaminy i minerały. Oto wartości odżywcze krewetek (na 100 g):

  • kalorie: 85-99 kcal
  • białko: 18-20 g (wysokiej jakości)
  • tłuszcz: 0.9-2 g, w tym kwasy omega-3: 0.2-0.5 g
  • węglowodany: 0 g
  • witaminy: B12 i D
  • minerały: potas 220 mg, cynk- 1,39 mg, żelazo – 0,43 mg, fosfor – 201 mg

Krewetki zawierają również jod, kwasy omega-3 oraz antyoksydanty, takie jak karotenoidy i astaksantyna, która wspomaga zdrowie skóry i wzroku, wzmacnia naczynia krwionośne i chroni komórki nerwowe w mózgu.

Krewetki a cholesterol

Krewetki zawierają 130-200 mg cholesterolu na 100 g, co może budzić obawy u osób stosujących dietę niskocholesterolową (patrz: dieta na cholesterol). Jednak badania wykazują, że cholesterol z krewetek podnosi poziom HDL („dobrego” cholesterolu) bardziej niż LDL („złego”).

Choć krewetki dostarczają więcej cholesterolu niż jaja, nie trzeba się ich obawiać. Jak pokazały badania, jedzenie krewetek (i innych owoców morza) zamiast czerwonego mięsa jest bardzo dobrym pomysłem i bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia. To chyba jedyny wysokocholesterolowy produkt, który nie szkodzi układowi krążenia. Być może to zasługa obecnych w nich antyoksydantów i omega-3, które działają przeciwzapalnie.

Czy krewetki są lekkostrawne?

Tak, krewetki są lekkostrawne. Ich białko jest łatwo przyswajalne, a niska zawartość tłuszczu sprzyja szybkiemu trawieniu.

Trzeba jednak pamiętać, że z lekkostrawnych krewetek można przygotować ciężkostrawną potrawę, „okraszając” je np. śmietaną czy boczkiem. Zatem każdy, kto ma ochotę na krewetki, a powinien stosować dietę lekkostrawną, może jeść wyłącznie lekkostrawne dania z krewetek.

Czy krewetki są zdrowe: wartości odżywcze
fot. Czy krewetki są zdrowe: wartości odżywcze/ Adobe Stock, Subbotina Anna

Czy krewetki mogą zaszkodzić?

Krewetki są generalnie zdrowe, ale mogą być szkodliwe w określonych sytuacjach:

  • Alergie. Krewetki są jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Reakcje mogą obejmować wysypkę, duszności, mrowienie w gardle, a w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny. Substancją alergizującą w krewetkach jest białko – tropomiozyna oraz kinaza argininowa i hemocyjanina. Jedynym sposobem unikania reakcji alergicznej na krewetki jest unikanie ich jedzenia, w skrajnych przypadkach – unikania także oparów unoszących się ze smażonych krewetek.
  • Zanieczyszczenia. Krewetki mogą kumulować szkodliwe substancje (np. metale, zanieczyszczenia chemiczne). Dotyczy to głównie krewetek z hodowli prowadzonych w rejonach o większym zanieczyszczeniu środowiska.
  • Zawartość sodu. Krewetki mają wysoką zawartość sodu (ok. 400 mg w 100 g), co może być problematyczne dla osób z nadciśnieniem. Nie powinny być więc składnikiem diety niskosodowej czy menu osób walczących z nadciśnieniem.

Zaszkodzić mogą też nieświeże krewetki. Jak rozpoznać, czy produkt jest dobrej jakości i świeży? Oto kilka podpowiedzi:

  • krewetki powinny być jędrne,
  • skorupki powinny być półprzeźroczyste, szaro-zielonkawe, jasnoróżowe lub różowawo-brązowe,
  • powinny mieć lekko morski, słonawy zapach.

Krewetki, których lepiej nie kupować, mają zapach intensywnie rybi lub z nutą amoniaku, mogą też mieć ciemne plamki lub ciemne brzegi.

Czy krewetki są tuczące?

Krewetki same w sobie nie są tuczące – 100 g zawiera zaledwie 85-99 kcal. Problem może stanowić jedynie sposób ich przygotowania. Poniżej podajemy przykłady dań niskokalorycznych z krewetkami oraz takich, które dostarczają znacznie więcej kalorii, więc jadane zbyt często i w dużych ilościach mogą być tuczące.

Niskokaloryczne potrawy z krewetkami:

  • krewetki gotowane na parze z cytryną i ziołami.
  • sałatka z krewetkami, awokado i warzywami.
  • zupa tajska na mleku kokosowym z krewetkami.

Kaloryczne potrawy z krewetkami:

  • krewetki smażone w głębokim tłuszczu (tempura).
  • krewetki w maślanej glazurze lub sosach śmietanowych.
  • paella z dużą ilością ryżu i oleju.

Czy krewetki są tuczące?
fot. Czy krewetki są tuczące?/ Adobe Stock, Marotoson

Czy krewetki są zdrowe dla dzieci?

Krewetki są zdrowe dla dzieci, o ile nie wywołują u nich alergii. Krewetki w diecie dzieci traktowane są jak ryby, więc można je zacząć wprowadzać do menu dziecka zgodnie z harmonogramem rozszerzania diety niemowląt (już w 7. miesiącu życia). W przypadku wystąpienia objawów alergii należy zaprzestać podawania dziecku krewetek i skonsultować się z lekarzem.

Żeby krewetki były dla dziecka bezpieczne, powinny pochodzić z zaufanego źródła. Nie mogą być też surowe, muszą zostać wcześniej poddane obróbce termicznej. Warto też stawiać na proste, bardziej lekkostrawne potrawy niż np. szykować krewetki panierowane, które są daniem tłustszym i bardziej obciążającym układ pokarmowy.

Źródła:
1. W. S. Jones, M. L. Wong, G. Lowe, I. G. Davies, C. Isherwood, and B. A. Griffin, “The effect of prawn consumption on lipoprotein subclasses in healthy males,” Proceedings of the Nutrition Society, vol. 69, no. OCE1, Jan. 2010, doi: 10.1017/s0029665109992849.
2. H. Kim, S. Park, H. Yang, Y. J. Choi, K. B. Huh, and N. Chang, “Association between fish and shellfish, and omega-3 PUFAs intake and CVD risk factors in middle-aged female patients with type 2 diabetes,” Nutrition Research and Practice, vol. 9, no. 5, p. 496, Jan. 2015, doi: 10.4162/nrp.2015.9.5.496.
3. De Oliveira E Silva, E., Seidman, C., Tian, J., Hudgins, L., Sacks, F., & Breslow, J. (1996). Effects of shrimp consumption on plasma lipoproteins.. The American journal of clinical nutrition, 64 5, 712-7 . https://doi.org/10.1093/AJCN/64.5.712.
4. Maia, M., Sousa, S., Correia-Sá, M., Delerue-Matos, C., Calhau, C., & Domingues, V. (2020). Organochlorine pesticides, brominated flame retardants, synthetic musks and polycyclic aromatic hydrocarbons in shrimps. An overview of occurrence and its implication on human exposure. Heliyon, 6. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e04870.
5. Grimmig B, Kim SH, Nash K, Bickford PC, Douglas Shytle R. Neuroprotective mechanisms of astaxanthin: a potential therapeutic role in preserving cognitive function in age and neurodegeneration. Geroscience. 2017 Feb;39(1):19-32. doi: 10.1007/s11357-017-9958-x. Epub 2017 Feb 13. PMID: 28299644; PMCID: PMC5352583.

Czytaj także:
3 przepisy na dania z krewetkami
Jak smażyć krewetki: sprawdzone porady
Jak obierać i serwować krewetki?

Redakcja poleca

REKLAMA