Proste dania lekkostrawne w 15-20 minut – 8 przepisów na każdą porę dnia, dla dzieci i dorosłych

proste dania lekkostrawne.jpg fot. Adobe Stock, Kalim
Proste dania lekkostrawne szykuje się w krótkim czasie z wykorzystaniem białego mięsa lub na bazie warzyw czy owoców, które nie obciążają żołądka i jelit. Są szybko trawione, nie wzdymają, a zawarte w nich składniki odżywcze z łatwością wchłaniają się do organizmu. Ważne, aby jeść je ciepłe, a nie gorące, gdyż w umiarkowanej temperaturze nie podrażnią żołądka.
Ewa Cwil / 09.11.2023 05:06
proste dania lekkostrawne.jpg fot. Adobe Stock, Kalim

Proste dania lekkostrawne zrobisz dosłownie w 15-20 minut. Są przy tym apetyczne i smaczne, a także uniwersalne – posmakują dzieciom i dorosłym. Nie zawierają żadnych obciążających układ pokarmowy składników: ciężkostrawnych mięs, warzyw i przypraw, a mimo to są bardzo aromatyczne i dość wyraziste w smaku. Wpiszą się w każdy jadłospis diety lekkostrawnej. Kto wie, może zostaną z tobą na dłużej?

Spis treści:

  1. Proste dania lekkostrawne – z czego szykować?
  2. Przepisy na proste dania lekkostrawne

Proste dania lekkostrawne – zasady przygotowania

Oczywiście możesz przygotować też inne proste dania lekkostrawne. Stosuj obróbkę cieplną w postaci gotowania, także na parze, unikaj smażeniny i pieczenia mięs. Aby ci ułatwić zadanie, podpowiadamy, po jakie produkty sięgać, aby potrawy faktycznie były łatwostrawne. Można z nich przygotować lekkostrawny obiad, lekkostrawne zupy, czy lekkostrawne śniadanie.

Lekkostrawne warzywa i owoce:

  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • dynia,
  • kabaczek,
  • cukinia,
  • pomidory bez skórki,
  • banany,
  • maliny,
  • truskawki,
  • borówka amerykańska,
  • jagody,
  • cytrusy,
  • brzoskwinie,
  • morele.

W umiarkowanych ilościach można też jeść poddane obróbce cieplnej lekkostrawne warzywa i owoce: por, kalafior, brokuł, kalarepa, jabłka.

Lekkostrawne mięsa: gotowane lub pieczone na parze mięso drobiowe oraz ryby.

Lekkostrawne produkty zbożowe: kasza manna, jaglana, kuskus, kukurydziana, ryż biały, zwykłe makarony, białe pieczywo.

Lekkostrawne przyprawy: sól, majeranek, tymianek, bazylia, koperek, rozmaryn, cynamon, lubczyk, wanilia, a także pieprz w umiarkowanej ilości

Inne produkty do wykorzystania w prostych lekkostrawnych potrawach: masło i oliwa oraz oleje w umiarkowanej ilości, mleko poniżej 2% tłuszczu, odtłuszczone jogurty naturalne, kefiry, chude sery twarogowe, jaja na miękko,

Przepisy na proste dania lekkostrawne

Poniżej 3 przepisy na zupy-kremy (w takiej postaci warzywa są najbardziej lekkostrawne, bo rozdrobnione), 3 przepisy na dania nadające się do podania w porze obiadu lub kolacji, a także 2 przepisy na lekkostrawne dania na słodko, które sprawdzą się jako szybkie śniadanie czy podwieczorek i mogą stać się smacznym elementem diety lekkostrawnej dla dzieci.

Zupa krem z ziemniaków

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1 por, dokładnie umyty i pokrojony w plastry,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • łyżka oliwy.
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż pora, aż będzie miękki.
  2. Dodaj ziemniaki, marchewki i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  4. Podawaj zupę ciepłą, ale nie gorącą. Udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.
  5. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pożywna, możesz do niej dodać kawałki gotowanego mięsa kurczaka.

Zupa krem z ziemniakówfot. Zupa krem z ziemniaków/ Adobe Stock, FomaA

Lekkostrawny krem z cukinii

Składniki:

  • 4 cukinie, pokrojone w kostkę,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cukinie, aż się zeszklą.
  2. Dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego.
  4. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Podawaj ciepłą z kleksem jogurtu oraz grzankami z czerstwego białego pieczywa (opcjonalnie).

 Lekkostrawny krem z cukinii

fot. Lekkostrawny krem z cukinii/ Adobe Stock, annata78

Zupa krem z marchwi

Składniki:

  • 6-8 marchwi, obranych i pokrojonych w plastry,
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchew i ziemniaki przez kilka minut.
  2. Dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  4. Podawaj ciepłą zupę udekorowaną listkami bazylii oraz kleksem odtłuszczonego jogurtu naturalnego.

Zupa krem z marchwifot. Zupa krem z marchwi/ Adobe Stock, nerudol

Lekkostrawne pulpeciki

Składniki:

  • 100 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • jajko,
  • 0,75 l bulionu drobiowego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • listek laurowy,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • żółtko,
  • koperek,
  • 1 marchewka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso z tartą bułką, mąką, majerankiem, sola, pieprzem i jajkiem.
  2. Uformuj kuliste pulpeciki.
  3. W rondelku zagotuj bulion. Dodaj listek laurowy i startą na grubych oczkach marchewkę.
  4. Włóż pulpeciki do bulionu gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
  5. Jogurt rozmieszaj z żółtkiem, wlej do pulpetów i zagotuj mieszając.
  6. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj i podawaj z gotowanym białym ryżem.

lekkostrawne pulpecikifot. Lekkostrawne pulpeciki/ Adobe Stock, AntAlexStudio

Gotowany kurczak w sosie pomidorowym

Składniki:

  • pierś kurczaka bez skóry,
  • 500 ml pomidorowej passaty,
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, odtłuszczonego,
  • sól, pieprz,
  • posiekana bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczak pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej tłuszcz na patelni i krótko obsmaż kurczaka. Wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. W sporym garnku umieść passatę, dodaj krojone pomidory i bulion. Wymieszaj, zagotuj i włóż do sosu kurczaka.
  4. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  5. Pozwól potrawie nieco ostygnąć, wmieszaj jogurt naturalny i podawaj z gotowaną kaszą jaglaną lub gotowanymi ziemniaczkami.

Gotowany kurczak w sosie pomidorowymfot. Gotowany kurczak w sosie pomidorowym/ Adobe Stock, Alesia Borlezowa

Dorsz pieczony na parze z warzywami

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera wielkości połowy pięści,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • ¾ szklanki wody,
  • sól, pieprz, bazylia,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach, wrzuć do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i kilka posiekanych listków bazylii. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
  2. Filety z dorsza umyj i osusz. Oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny.
  3. Ułóż filety na nakładce do gotowania na parze i całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą.
  4. Przykryj i piecz na parze przez 15 minut.
  5. Gotową rybę podawaj z gotowanymi ziemniaczkami i polaną obficie pomidorowym sosem z warzywami.

dorsz pieczony z warzywamifot. Dorsz pieczony na parze z warzywami/ Adobe Stock, Olga

Ryż jabłkami

Składniki:

  • 200 g białego ryżu,
  • 0,7 l mleka 1,5% tłuszczu,
  • pół szklanki wody
  • łyżka masła,
  • 4 jabłka,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z połówki cytryny,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż w mieszance wody z mlekiem i z dodatkiem masła, często mieszając – ok. 20 minut.
  2. Gotowy odcedź i przechowaj pod przykryciem.
  3. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. Przełóż do rondelka, dodaj tyle wody, aby nie do końca przykryć jabłka. Dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i podgotuj przez 5 minut.
  4. Podawaj ryż polany musem jabłkowym.

ryż z jabłkamifot. Ryż z jabłkami/ Adobe Stock, Viktorija

Kaszka manna z bananem

Składniki:

  • 5 łyżek błyskawicznej kaszki manny,
  • 500 ml mleka 1,5% tłuszczu lub „mleka” roślinnego,
  • 2 banany,
  • garstka borówek amerykańskich,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz, rozgnieć widelcem w garnuszku, dodaj 2 łyżki wody i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając.
  2. Zagotuj mleko, dodaj kaszkę i gotuj 5 minut cały czas mieszając. Dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Przełóż do miseczek, polej sosem bananowym i posyp borówkami.

Kaszka manna z bananemfot. Kaszka manna z bananem/ Adobe Stock, azurita

Czytaj także:
Zasady i przepisy diety lekkostrawnej po operacji
Pomysły na lekkostrawne obiady z cukinią
Które mięso jest lekkostrawne? Podpowiadamy, jakie wybrać i jak szykować

Redakcja poleca

REKLAMA