Proste dania lekkostrawne zrobisz dosłownie w 15-20 minut. Są przy tym apetyczne i smaczne, a także uniwersalne – posmakują dzieciom i dorosłym. Nie zawierają żadnych obciążających układ pokarmowy składników: ciężkostrawnych mięs, warzyw i przypraw, a mimo to są bardzo aromatyczne i dość wyraziste w smaku. Wpiszą się w każdy jadłospis diety lekkostrawnej. Kto wie, może zostaną z tobą na dłużej?
Spis treści:
Proste dania lekkostrawne – zasady przygotowania
Oczywiście możesz przygotować też inne proste dania lekkostrawne. Stosuj obróbkę cieplną w postaci gotowania, także na parze, unikaj smażeniny i pieczenia mięs. Aby ci ułatwić zadanie, podpowiadamy, po jakie produkty sięgać, aby potrawy faktycznie były łatwostrawne. Można z nich przygotować lekkostrawny obiad, lekkostrawne zupy, czy lekkostrawne śniadanie.
Lekkostrawne warzywa i owoce:
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- ziemniaki,
- bataty,
- dynia,
- kabaczek,
- cukinia,
- pomidory bez skórki,
- banany,
- maliny,
- truskawki,
- borówka amerykańska,
- jagody,
- cytrusy,
- brzoskwinie,
- morele.
W umiarkowanych ilościach można też jeść poddane obróbce cieplnej lekkostrawne warzywa i owoce: por, kalafior, brokuł, kalarepa, jabłka.
Lekkostrawne mięsa: gotowane lub pieczone na parze mięso drobiowe oraz ryby.
Lekkostrawne produkty zbożowe: kasza manna, jaglana, kuskus, kukurydziana, ryż biały, zwykłe makarony, białe pieczywo.
Lekkostrawne przyprawy: sól, majeranek, tymianek, bazylia, koperek, rozmaryn, cynamon, lubczyk, wanilia, a także pieprz w umiarkowanej ilości
Inne produkty do wykorzystania w prostych lekkostrawnych potrawach: masło i oliwa oraz oleje w umiarkowanej ilości, mleko poniżej 2% tłuszczu, odtłuszczone jogurty naturalne, kefiry, chude sery twarogowe, jaja na miękko,
Przepisy na proste dania lekkostrawne
Poniżej 3 przepisy na zupy-kremy (w takiej postaci warzywa są najbardziej lekkostrawne, bo rozdrobnione), 3 przepisy na dania nadające się do podania w porze obiadu lub kolacji, a także 2 przepisy na lekkostrawne dania na słodko, które sprawdzą się jako szybkie śniadanie czy podwieczorek i mogą stać się smacznym elementem diety lekkostrawnej dla dzieci.
Zupa krem z ziemniaków
Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 por, dokładnie umyty i pokrojony w plastry,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- łyżka oliwy.
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż pora, aż będzie miękki.
- Dodaj ziemniaki, marchewki i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Podawaj zupę ciepłą, ale nie gorącą. Udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.
- Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pożywna, możesz do niej dodać kawałki gotowanego mięsa kurczaka.
fot. Zupa krem z ziemniaków/ Adobe Stock, FomaA
Lekkostrawny krem z cukinii
Składniki:
- 4 cukinie, pokrojone w kostkę,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cukinie, aż się zeszklą.
- Dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego.
- Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Podawaj ciepłą z kleksem jogurtu oraz grzankami z czerstwego białego pieczywa (opcjonalnie).
fot. Lekkostrawny krem z cukinii/ Adobe Stock, annata78
Zupa krem z marchwi
Składniki:
- 6-8 marchwi, obranych i pokrojonych w plastry,
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- łyżka oliwy,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta cynamonu,
- kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchew i ziemniaki przez kilka minut.
- Dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Podawaj ciepłą zupę udekorowaną listkami bazylii oraz kleksem odtłuszczonego jogurtu naturalnego.
fot. Zupa krem z marchwi/ Adobe Stock, nerudol
Lekkostrawne pulpeciki
Składniki:
- 100 dag mielonego mięsa z indyka,
- 2 łyżki tartej bułki,
- jajko,
- 0,75 l bulionu drobiowego,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- listek laurowy,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- żółtko,
- koperek,
- 1 marchewka,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżki majeranku.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mięso z tartą bułką, mąką, majerankiem, sola, pieprzem i jajkiem.
- Uformuj kuliste pulpeciki.
- W rondelku zagotuj bulion. Dodaj listek laurowy i startą na grubych oczkach marchewkę.
- Włóż pulpeciki do bulionu gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
- Jogurt rozmieszaj z żółtkiem, wlej do pulpetów i zagotuj mieszając.
- Dodaj posiekany koperek, wymieszaj i podawaj z gotowanym białym ryżem.
fot. Lekkostrawne pulpeciki/ Adobe Stock, AntAlexStudio
Gotowany kurczak w sosie pomidorowym
Składniki:
- pierś kurczaka bez skóry,
- 500 ml pomidorowej passaty,
- pół szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, odtłuszczonego,
- sól, pieprz,
- posiekana bazylia.
Sposób przygotowania:
- Kurczak pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i krótko obsmaż kurczaka. Wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- W sporym garnku umieść passatę, dodaj krojone pomidory i bulion. Wymieszaj, zagotuj i włóż do sosu kurczaka.
- Gotuj na małym ogniu 20 minut. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
- Pozwól potrawie nieco ostygnąć, wmieszaj jogurt naturalny i podawaj z gotowaną kaszą jaglaną lub gotowanymi ziemniaczkami.
fot. Gotowany kurczak w sosie pomidorowym/ Adobe Stock, Alesia Borlezowa
Dorsz pieczony na parze z warzywami
Składniki:
- 2 filety z dorsza,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera wielkości połowy pięści,
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- ¾ szklanki wody,
- sól, pieprz, bazylia,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach, wrzuć do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i kilka posiekanych listków bazylii. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
- Filety z dorsza umyj i osusz. Oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny.
- Ułóż filety na nakładce do gotowania na parze i całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Przykryj i piecz na parze przez 15 minut.
- Gotową rybę podawaj z gotowanymi ziemniaczkami i polaną obficie pomidorowym sosem z warzywami.
fot. Dorsz pieczony na parze z warzywami/ Adobe Stock, Olga
Ryż jabłkami
Składniki:
- 200 g białego ryżu,
- 0,7 l mleka 1,5% tłuszczu,
- pół szklanki wody
- łyżka masła,
- 4 jabłka,
- 3 łyżki cukru,
- sok z połówki cytryny,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż w mieszance wody z mlekiem i z dodatkiem masła, często mieszając – ok. 20 minut.
- Gotowy odcedź i przechowaj pod przykryciem.
- Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. Przełóż do rondelka, dodaj tyle wody, aby nie do końca przykryć jabłka. Dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i podgotuj przez 5 minut.
- Podawaj ryż polany musem jabłkowym.
fot. Ryż z jabłkami/ Adobe Stock, Viktorija
Kaszka manna z bananem
Składniki:
- 5 łyżek błyskawicznej kaszki manny,
- 500 ml mleka 1,5% tłuszczu lub „mleka” roślinnego,
- 2 banany,
- garstka borówek amerykańskich,
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Banany obierz, rozgnieć widelcem w garnuszku, dodaj 2 łyżki wody i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając.
- Zagotuj mleko, dodaj kaszkę i gotuj 5 minut cały czas mieszając. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Przełóż do miseczek, polej sosem bananowym i posyp borówkami.
fot. Kaszka manna z bananem/ Adobe Stock, azurita
Czytaj także:
Zasady i przepisy diety lekkostrawnej po operacji
Pomysły na lekkostrawne obiady z cukinią
Które mięso jest lekkostrawne? Podpowiadamy, jakie wybrać i jak szykować