Spirulina fot. Adobe Stock

Spirulina - czy słusznie uznaje się ją za superfood?

Spirulina to rodzaj sinic, który wykorzystywany jest do produkcji suplementów bogatych w żelazo i witaminy z gr. B. Doceń jest pozytywne właściwości!
Agata Bernaciak / 23.07.2013 15:28 / aktualizacja: 12.08.2019 11:13
Spirulina fot. Adobe Stock

Spis treści:

Czym jest spirulina?

To handlowa nazwa dla cyjanobakterii (inna nazwa to sinice) z rodzaju Arthrospira. Do produkcji suplementów najczęściej wykorzystywane są gatunki Arthrospira platensis oraz Arthrospira maxima. Jeszcze do niedawna bakterie te były zaliczane do glonów (alg). Spirulinę od tysięcy lat spożywa się w Azji. W okresach głodu stanowiła ona cenne uzupełnienie diety. Obecnie na skalę masową produkuje się ją w specjalnie zaprojektowanych zbiornikach. Sprzedawana jest w formie suplementów diety (w tabletkach lub w proszku). 

Właściwości i działanie

Spirulina słynie ze swoich właściwości oczyszczających, które nie zostały jednak potwierdzone w badaniach. Naukowcy udowodnili za to, że bakterie te mogą wspomagać układ odpornościowy, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Spirulina neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia, a także wspomaga naprawę uszkodzonych komórek DNA. Jej regularne spożywanie:

  • zmniejsza stężenie cukru we krwi,
  • obniża poziom cholesterolu „złego” LDL i trójglicerydów,
  • podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
  • zmniejsza  rozkurczowe ciśnienie krwi,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Niektóre badania dowodzą także, że spirulina wspomaga leczenie alergii. Jest szczególnie skuteczna w zwalczaniu alergicznego nieżytu nosa. Pośrednio, poprzez regulację gospodarki cukrowej suplement ten wspomaga także odchudzanie.

Wartość odżywcza

Spirulina to bogate źródło białka, 100 g dostarcza aż 57,5 g tego składnika. Nie ma drugiego tak bogatego w proteiny produktu. Bakterie te w 100 g zawierają 3 razy więcej wapnia niż mleko, prawie 4 razy więcej białka niż tofu, 23 razy więcej żelaza niż szpinak oraz 39 razy więcej beta karotenu niż marchew. Jednak biorąc pod uwagę, że standardowo zaleca się spożycie spiruliny w ilości 5-10 g dziennie to znacząca okazuje się tylko zawartość żelaza, miedzi oraz witamin B1 i B2.

Łyżeczka suszonej spiruliny (7 g) dostarcza:

  • Wartość energetyczna: 20 kcal
  • Tłuszcz: 0,5 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
  • Węglowodany: 1,7 g
  • w tym cukru: 0,2 g
  • Białko: 4 g
  • Żelazo: 2 mg (11% DV*)
  • Miedź: 0,4 mg (21% DV*)
  • Witamina B1: 0,2 mg (11% DV*)
  • Witamina B2: 0,3 mg (15% DV*)

Źródło: nutritiondata.self.com

*DV - daily value pokazuje, ile składników odżywczych znajduje się w jednej porcji jedzenia. 5% lub mniej DV na porcję to niska zawartość, 20% i więcej to duża zawartość danego składnika.

Pamiętaj, że wbrew powtarzanym mitom suplement ten nie jest dobrym źródłem witaminy B12. Witamina ta występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego na diecie wegańskiej trzeba ją suplementować. W spirulinie witamina B12 występuje w nieaktywnej formie.

Myślisz o przejściu na dietę wegańską? Zwróć uwagę na witaminę B12!


Spirulina w tabletkach i w proszku
fot. Adobe Stock

Stosowanie i dawkowanie

Najpopularniejszą formą suplementacji spiruliną są tabletki. Możesz ją kupić także w proszku, który z łatwością dodasz np. do koktajlu czy zupy krem. Suplementacja jest polecana osobom:

  • z anemią,
  • wegetarianom,
  • na diecie niskokalorycznej,
  • w czasie nadmiernego stresu,
  • palaczom.

Cena za opakowanie spiruliny zaczyna się od 15 zł, ale za dobrej jakości produkt możesz zapłacić nawet 150 zł. Warto zainwestować w suplement pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. Spirulina z Chin (główny, światowy producent) bywa zanieczyszczona toksynami uszkadzającymi wątrobę. Nie kupuj suplementów przez internet, stawiaj na produkty apteczne i zawsze sprawdzaj kraj pochodzenia. Najczęściej zalecane dawkowanie wynosi od 2-4 tabletek dziennie i od 5-10 g preparatu w proszku. Nie przekraczaj dawki sugerowanej przez producenta!

Przeciwskazania do przyjmowania spiruliny

Suplementacji nie powinny stosować przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby chore na fenyloketonurię. Spiruliny nie należy przyjmować także wtedy, gdy cierpisz na choroby z tzw. autoagresji (np. stwardnienie rozsiane czy reumatoidalne zapalenie stawów) oraz zaburzenia pracy tarczycy.

Dowiedz się więcej o algach w diecie:
10 prostych sposobów na wprowadzenie alg do diety
Poznaj prawdę! Czy algi faktycznie odchudzają?
Chlorella – dlaczego warto jeść glony morskie?