Wartości odżywcze alg morskich
Algi to najcenniejsze źródło kwasów z rodziny omega 3. To, że związki te obecne są w rybach morskich jest zasługą alg, w ten sposób niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe "wędrują" dalej w łańcuchu pokarmowym. Glony zjadane są przez małe skorupiaki, te zaś spożywają małe ryby mięsożerne, które stają się następnie łupem większych ryb drapieżnych.
Zielone algi to także bardzo dobre źródło białka roślinnego ważnego w diecie wegetariańskiej. 100 g suszonej spiruliny dostarcza 57 g białka, podczas gdy ta sama masa polędwicy wołowej tylko 20,1 g. Glony mają dużo żelaza i wapnia. Dla osób z niedoczynnością tarczycy są skarbnicą jodu. Uwaga, ze względu na wysoką zawartość jodu alg nie powinny jadać z chorobami autoimmunizacyjnymi tarczycy (np. Hashimoto).
Glony dostarczają także błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, dlatego w żywności są wykorzystywane, jako substancje żelujące i zagęszczające (np. agar-agar). Ta właściwość sprawia, że mogą kumulować metale ciężkie, dlatego bardzo ważne jest by kupować algi z upraw ekologicznych.
Kto powinien jeść algi?
W jakiej formie można jadać algi? Na rynku dostępne są sproszkowane, zielone algi spirulina i chlorella oraz świeże glony: nori, wakame, kombu. Najlepsze korzyści przynosi regularne stosowanie niewielkiej ilości wodorostów 3-10 g dziennie.Możesz też kupić chipsy z alg smażone np. na oliwie z oliwek. My jednak polecamy inne, proste kuchenne zastosowania alg.
Algi poleca się szczególnie:
- wegetarianom i weganom (spirulina zawiera komplet egzogennych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć),
- przy nadwadze (zwiększają przemianę materii),
- dla wzmocnienia systemu odpornościowego (algi wykazują właściwości przeciwwirusowe),
- na obniżenie poziomu cholesterolu.
Suplementacji glonami morskimi bez konsultacji z lekarzem nie powinny stosować osoby:
- z niewydolnością nerek,
- z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy,
- z chorobami tarczycy,
- kobiety w ciąży,
- dzieci do 12 roku życia,
- z chorobami autoimmunologicznymi.
Olej z alg
Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się olej z alg, który może być używany do gotowania, pieczenia i jako składnik dressingów. Olej ma łagodny smak, wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i wysoki punkt dymienia (około 250 stopni Celsjusza).
Kuchenne zastosowania alg
Poznaj 10 sposobów na wykorzystanie glonów w codziennych potrawach!
- Dodawaj sproszkowane algi do sosów typu pesto i pasztetów warzywnych.
- Piekąc chleb wymieszaj sproszkowane algi z mąką.
- Niewielkie ilości sproszkowanych glonów dodawaj do ciasta na naleśniki, placki czy pierogi.
- Sproszkowaną spirulinę, chlorellę uwzględniaj w przepisach na koktajle i smoothie.
- Dodawaj świeże lub sproszkowane algi do warzywnych zup krem.
- Świeże algi dorzucaj do mieszanki sałat.
- Sproszkowane algi nadadzą piękny zielony kolor sorbetom owocowym.
- Świeże glony są świetnym uzupełnieniem dań na bazie kasz i warzyw.
- Z użyciem sproszkowanych glonów i zmielonych orzechów przygotuj zdrową panierkę.
- Sproszkowany algi dodawaj do zdrowych wersji batoników z bakaliami, czy do tzw. kulek mocy.
Przepis na zielony koktajl z alg
Spróbuj tego pysznego koktajlu z dodatkiem sproszkowanej spiruliny!
Składniki:
- 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
- ½ małego dojrzałego awokado
- łyżka stołowa soku z cytryny
- łyżka siekanej zielonej pietruszki
- łyżka otrąb owsianych
- 5 g sproszkowanej spiruliny
Składniki koktajlu zmiksuj na gładką masę! Smacznego!
Dowiedz się więcej o superfoods:
Morwa biała – na co pomaga? Natura w walce z cukrzycą, nadciśnieniem i otyłością
Jak pić młody jęczmień? (+ przepis na koktajl śniadaniowy)
Jadalne owady - ekologiczny zamiennik mięsa, czy kolejna fanaberia?