Chlorella – dlaczego warto jeść glony morskie?

Glony morskie (a w śród nich najpopularniejsze: chlorella i spirulina) to produkty pełne witamin i mikroelementów. Dlaczego powinniśmy włączyć glony do codziennej diety? Jakie są zalety spożywania glonów? Źródłem których witamin jest chlorella? W jaki sposób chlorella wspomaga utratę wagi?
/ 06.02.2013 13:14

Chlorella – źródło witamin i minerałów

Pomimo tego że jest jedną z najprostszych form życia, chlorella (glon z gromady zielenic) nazywana jest często naturalną multiwitaminą.

Bogactwo składników odżywczych tego glonu jest niezaprzeczalne i żadna suplementacja diety nie dostarcza aż tylu komponentów. W związku z tym spożywanie tej mikroalgi wspomaga zwalczanie wielu chorób i dolegliwości.

Chlorella jest bogata w witaminy takie jak:

  • A,
  • B1,
  • B2,
  • B6,
  • B12 (ta witamina nie jest w pełni przyswajalna przez organizm),
  • C,
  • E.

Podobnie jak większość zielonych warzyw, chlorella posiada wysoki poziom magnezu, który wspomaga utrzymanie poziomu cukru we krwi, utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny i nerwowy. Ponadto glon ten zawiera potas, żelazo, wapń i jod.

Chlorella stanowi bogate źródło ważnych aminokwasów. Wśród nich są również takie, które odpowiadają za budowę tkanek i neuroprzekaźników, a nie są produkowane przez nasz organizm. Wśród nich możemy wymienić:

  • leucynę,
  • walinę,
  • argininę,
  • kwas glitaminowy,
  • kwas asparaginowy.

Chlorella w walce z chorobami

Chlorella jest bogata w naturalne karotenoidy (przeciwutleniacze). Wspomaga układ odpornościowy dzięki swoim właściwościom detoksykacyjnym i niwelującym wolne rodniki. Zapobiega też chorobom nowotworowym, których pośrednią przyczyną jest właśnie działanie wolnych rodników.

Badania wykazały, że spożywanie chlorelli obniża poziom triglicerydów i LDL (tzw. zły cholesterol).  Te czynniki, w połączeniu z silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi chlorelli, mogą stanowić ochronę przed chorobami serca.

Zobacz też: Których produktów dietetycznych należy unikać?

Czy jedzenie chlorelli pomaga schudnąć?

Chlorella wspomaga także utratę wagi, ponieważ jest pokarmem niskokalorycznym, a jednocześnie pełnowartościowym. W związku z tym może znacznie zmniejszyć uczucie głodu.

Wiele osób miewa nagłe napady głodu, które powodują podjadanie między posiłkami. Dzieje się tak dlatego, że spożywanym przez nas daniom zazwyczaj brakuje składników odżywczych. Jeśli zastąpimy dietę ubogoresztkową składnikami z dużą zawartością białka i węglowodanów złożonych (takimi jak chlorella), nasz organizm będzie lepiej odżywiony, przez co będziemy mieli mniejszą ochotę na jedzenie typu fast-food.

Chlorella wpływa na zrównoważenie układu hormonalnego i tworzy w organizmie środowisko sprzyjające utracie wagi: tworzy zdrową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, uszczelnia ścianki jelita i utrzymuje właściwe pH organizmu. Jest to niezbędne dla płynnego trawienia i utrzymania ogólnego dobrego stanu zdrowia.

Przeciwzapalne właściwości chlorelli wspomagają detoksykację.

Glony najczęściej występują w postaci tabletek, proszku lub w postaci suszonej. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść kiełki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/21.02.2014 10:37
Dobrze, że w artykule jest jasno napisane o witaminie B12, która nie wchłania się przez nasz organizm. Jednak nie powstrzymało mnie to przed zakupem i testem chlorelli w tabletkach. Mimo, że jest to produkt stosunkowo drogi, jak dobrze poszukamy (tak jak ja), to idzie znaleźć opakowanie 100g już za około 30zł, http://www.cosdlazdrowia.pl/chlorella-tabletki-100-g-cosdlazdrowia-12 nie tak źle - biorąc pod uwagę, że niektórzy liczą sobie za to po 100 zł
/21.11.2013 14:07
jak nazywają się w bałtyku zastempcze glony:zielenice, brunatnice i Krasnorosty