Anemia objawy - jak rozpoznać niedokrwistość?

Objawy anemii przypominają zwykłe zmęczenie. Do najważniejszych należą: bóle i zawroty głowy, senność i brak sił, rozdrażnienie, nadwrażliwość na zimno.
Diana Ożarowska-Sady / 27.01.2020 13:37

Stres, przepracowanie, zła dieta czy wreszcie bardzo obfite miesiączki mogą sprawić, że anemia (niedokrwistość) przytrafi się także tobie.

Objawy anemii

Anemię bardzo łatwo pomylić ze zwykłym zmęczeniem. Twoją uwagę powinny zwrócić jednak:

To mogą być symptomy zmęczenia, ale też pierwsze objawy anemii. Prawdopodobieństwo, że chodzi o tę ostatnią, wzrasta gdy: 

  • objawy nie ustępują, mimo że miałaś możliwość wypocząć,
  • dostrzegasz także inne nieprawidłowości, np. szybko męczysz się nawet przy małym wysiłku, często miewasz zadyszkę, twoja cera wydaje się bledsza niż dawniej, łamią ci się paznokcie, wypadają włosy.

Wymienione wyżej objawy nie muszą występować łącznie. Do lekarza idź wtedy, jeśli zauważysz chociaż niektóre z nich.

Jak zdiagnozować anemię?

Anemia osłabia organizm, bo powoduje jego niedotlenienie. Szczególnie źle reaguje na nie serce i mózg. Na szczęście łatwo wykryć, że to właśnie niedokrwistość jest źródłem dolegliwości. W tym celu wystarczy zbadać morfologię krwi i sprawdzić:

  • erytrocyty (czerwone krwinki) – nie może być ich mniej niż 4 mln/mm3 krwi,
  • hemoglobinę (składnik erytrocytów, to czerwony barwnik krwi odpowiadający za transportowanie tlenu) – dolna jej granica to 12,5 g/%.

O anemii mówimy, gdy chociaż jeden z wyników morfologii odbiega od normy (anemia a wskaźniki morfologii). Może się jednak zdarzyć i tak, że objawy anemii występują mimo dobrej morfologii. W takim przypadku trzeba sprawdzić dodatkowo poziom żelaza (jest ono konieczne do produkcji hemoglobiny) i witaminy B12 (potrzebna do wytwarzania erytrocytów).

Na czym polega leczenie anemii?

Przy dużej niedokrwistości trzeba przez kilka miesięcy zażywać preparaty z żelazem (przepisze je lekarz). Przy początkach anemii wystarcza zmiana diety. Powinny się w niej znaleźć:

  • obfitujące w witaminę B12 i łatwo przyswajalne żelazo podroby (zwłaszcza wieprzowa wątroba) i czerwone mięso (wołowina, cielęcina),
  • owoce cytrusowe, natka pietruszki i aronia (dostarczają sporej dawki witaminy C), a także kasza gryczana, brokuły, szpinak i fasola (źródło żelaza i witamin koniecznych do produkcji krwi).

Uwaga wegetarianie! Żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego przyswajane jest w 30%, to z warzyw – zaledwie w 1%. Dlatego nawet jeśli jadacie mnóstwo fasoli czy brokułów, możecie potrzebować także suplementów.

Na podstawie artykułu Diany Ożarowskiej Sady z Przyjaciółki, pierwotnie opublikowany 05.02.2010.

Więcej o anemii:Wegetarianizm a anemia - jak dostarczać żelaza na diecie roślinnej?Jak często niedokrwistość jest objawem raka?Dlaczego lepiej nie lekceważyć anemii w ciąży?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA