zupy dietetyczne fot. Adobe Stock

Jak gotować zupy dietetyczne? Poznaj przepisy na najlepsze zupy na diecie

Dietetyczne zupy to dobry wybór na obiad na diecie. Wystarczy znać kilka wskazówek, dzięki którym zupa będzie niskokaloryczna: gotowanie na bulionie warzywnym, unikanie tłustego mięsa i zabielania śmietaną i mąką.
/ 12.01.2021 06:44
zupy dietetyczne fot. Adobe Stock

Zupa może być tak samo wartościowym daniem, jak porcja mięsa z dodatkami. Dietetyczne zupy wbrew pozorom nie są pozbawione smaku i przygotowywane na wodzie - niskokaloryczną zupę możesz ugotować na bulionie z chudego mięsa i warzyw.

Spis treści:

  1. Wskazówki jak gotować dietetyczne zupy
  2. Cenne składniki dietetycznych zup
  3. Dietetyczna zupa szpinakowa - przepis

Jak gotować dietetyczne zupy - wskazówki

Pamiętaj, że dietetyczna zupa wcale nie musi być ekstremalnie niskokaloryczna. Chodzi o to, by unikać niepożądanych składników, a bazować na tych, które zawierają dużo błonnika i cennych witamin.

  • Zupę przygotuj na bazie wywaru ze świeżych lub mrożonych warzyw i chudego mięsa (także ryb),
  • nie dodawaj gotowych przypraw (np. kostek rosołowych zawierających dużo soli i olej palmowy),
  • nie dodawaj zasmażki do zupy,
  • zamiast grzanek czy groszku ptysiowego, wybierz chipsy warzywne lub podaj chrupkie pieczywo,
  • zupę zabielaj jogurtem, nie śmietaną.

Cenne składniki dietetycznych zup

Przy wyborze odpowiednich składników kieruj się głównie znajdującymi się w nich witaminami i walorami odżywczymi.

Kapusta to (wbrew pozorom) jedno z bardziej wartościowych warzyw. Zawiera między innymi fosfor, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, B,  C, E. 

Dorównuje jej kalafior będący źródłem witaminy C, z grupy B, PP, K jak także fluoru, wapnia, jodu, magnezu, cynku potasu oraz sulforanu działającego przeciwnowotworowo. Dodatkowo jest niskokaloryczny.

Godna polecenia jest również marchew. Bogata w witaminy B1, B2, K, C i PP oraz prowitaminę A częściej figurującą pod nazwą beta-karoten. Ma korzystny wpływ na wzrok oraz chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Oprócz tego zawiera żelazo, molibden, fosfor, cynk, potas, wapń, jod, miedź oraz magnez. Poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów oraz pozytywnie wpływa na jędrność ciała. Obniża poziom tłuszczów we krwi i pomaga zwalczyć zły cholesterol.

zupy na diecie
fot. Adobe Stock

Kolejnym wartym zauważenia warzywem jest szpinak. To wyjątkowo bogate źródło wszelkich witamin, minerałów a nawet kwasów. W jego składzie znajdziesz wspomagającą układ kostny witaminę K, witaminy z grupy B, A, C, E, PP, kwas foliowy, szczawiowy, omega-3, wapń, żelazo, selen, cynk, potas, magnez. Także pomidory przyspieszają przemianę materii oraz regulują pracę układu nerwowego, dzięki czemu wspomagają odchudzanie.

Unikaj za to dodawania ziemniaków, które są wysokokaloryczne a zawierają niewiele wartości odżywczych.

Dietetyczna zupa ze szpinaku

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 1 opakowanie włoszczyzny,
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz. Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój w grubsze plasterki. Całość wrzuć do garnka z wodą.
  2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj wywar pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij pora.
  3. Na patelni rozpuść niewielką ilość masła. Delikatnie podsmaż szpinak partiami, aby zredukował swoją objętość.
  4. Dodaj czosnek oraz odrobinę soli. Całość przełóż do ugotowanego wywaru i zmiksuj.
  5. Dopraw dietetyczną zupę szpinakową czosnkiem, solą, pieprzem. Na koniec dodaj łyżeczkę jogurtu naturalnego.

niskokaloryczne zupy
fot. Adobe Stock

Artykuł powstał na podstawie tekstu Aleksandry Wierzejskiej. Pierwotnie został opublikowany 18.02.2013.

Poznaj więcej przepisów na dietetyczne zupy:
Dietetyczna zupa z kapusty
Lekka zupa z fasolki szparagowej
Aromatyczna zupa kalafiorowa na różne sposoby
Zupa pomidorowa na 20 sposobów