Osoby chore na jelita powinny unikać zup o dużej zawartości tłuszczu, przypraw oraz warzyw i owoców, które są trudne do strawienia i mogą podrażniać przewód pokarmowy. Przy chorobach jelit ważne jest unikanie warzyw takich jak cebula, czosnek, papryka czy kapusta. Szykując przyjazną dla jelit zupę, warto się kierować zasadami diety lekkostrawnej i jej jadłospisem.
Spis treści:
- Zupy dla chorych na jelita – zasady
- Zupa na jelita z pre- i probiotykami
- Zupa dla chorych na jelita - krem z białych warzyw
- Zupa z kurczaka z ryżem
- Zupa z cukinii
- Delikatny krupniczek
Zupy dla chorych na jelita – zasady
Zupy dla chorych na jelita mogą być elementem lekkostrawnego obiadu dwudaniowego lub zupełnie osobnym posiłkiem. Najważniejsze jest, aby:
- unikać ciężkostrawnych warzyw: cebuli, czosnku, kalarepy, rzepy, kukurydzy czy ogórków, porów,
- nie stosować ostrych przypraw,
- nie smażyć składników, które mają znaleźć się w zupie,
- podawać zupę wyraźnie ciepłą, ale nie gorącą,
- dobrze rozdrabniać składniki zupy – warzywa i mięso,
- korzystać z białego ryżu lub drobnych kasz,
- jeść powoli, dokładnie rozgryzając większe kawałki znajdujące się w zupie.
Lekkostrawne warzywa i owoce mogą być podstawą wielu delikatnych i smacznych zup, które mogą jadać osoby z chorobami jelit czy po ich operacji.
Zupa ze szpinakiem z pre- i probiotykami
To świetna zupa na odbudowanie flory bakteryjnej jelit. Zawiera zdrowe bakterie oraz błonnik, który stanowi dla nich wartościową pożywkę. Mieszanka ta mocno wspiera kluczowe dla zdrowia bakterie jelitowe. Tę zupę można szczególnie polecić po wszelkich zatruciach pokarmowych, infekcjach, przy zespole jelita drażliwego (IBS) i po antybiotykoterapii.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- puszka ciecierzycy,
- marchewka,
- pietruszka,
- ¼ selera,
- garść szpinaku,
- łyżka oliwy lub oleju roślinnego,
- jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii probiotycznych,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce marchew, pietruszkę i selera.
- Wrzuć je do gotującego się bulionu wraz z cieciorką i gotuj jeszcze 5 minut.
- Odlej do małego garnka 1,5 szklanki zupy razem z częścią ziaren cieciorki i warzyw. Dodaj liście szpinaku i gotuj 15 minut.
- Po tym czasie zmiksuj zawartość małego garnuszka.
- Następnie wlej zupę zmiksowaną do reszty zupy. Ponownie zamieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
fot. Zupa ze szpinakiem dla chorych na jelita/ Adobe Stock, Maren Winter
Zupa krem z białych warzyw
Delikatna, smaczna i oryginalnie wyglądająca zupa dla osób z chorobami jelit. Jest lekkostrawna i odżywcza. Można ją doprawić niewielką ilością imbiru.
Składniki:
- pół kalafiora,
- 5 średnich ziemniaków,
- 1/4 korzenia selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 3 szklanki wody lub bulionu,
- 200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru.
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa, pokrój w kostkę i wrzuć do wody lub bulionu. Gotuj przez 10-15 minut.
- Lekko przestudź, dodaj jogurt, masło, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie zmiksuj zupę na gładki krem.
- Podawaj z drobno posiekanym koperkiem lub kolendrą.
fot. Zupa krem z białych warzyw dla chorych na jelita/ Adobe Stock, valentinamaslova
Zupa z kurczaka z ryżem
To odżywcza zupa, która dostarczy wiele cennych makro- i mikroskładników. Żeby była lekkostrawna, trzeba drobno pokroić składniki, które mają pozostać w zupie. Mięso najlepiej kroić po ugotowaniu, ale można je też zmiksować w niewielkiej ilości wywaru i wlać do reszty zupy.
Składniki:
- filet z kurczaka (ok. 200-250 g),
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera,
- litr bulionu drobiowego,
- 1/2 szklanki białego ryżu,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekany koperek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Włóż filet do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut pod przykryciem.
- Umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Zagotuj wodę na ryż i wsyp ziarenka – gotuj zgodnie z instrukcją.
- Wyjmij filet, a do bulionu wrzuć warzywa i gotuj 5-10 minut. W międzyczasie pokrój drobno fileta i dorzuć do zupy.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku i odcedź ryż.
- Nałóż na talerze porcje ryżu, zalej je zupą i posyp koperkiem. Zupę można zabielić jogurtem naturalnym.
fot. Zupa z kurczaka z ryżem dla chorych na jelita/ Adobe Stock, Olga
Zupa z cukinii
Do tej zupy dla chorych na jelita możesz też dodać inne ulubione lekkostrawne warzywa, takie jak seler czy pomidora bez skórki, aby nadać jej dodatkowego smaku. Pamiętaj tylko, aby powstrzymać się od mocnego przyprawiania.
Składniki:
- 2-3 niewielkie cukinie,
- duża marchewka,
- pietruszka,
- łyżka masła lub oleju,
- litr bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinie, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz ze skórek i pokrój na drobne kawałki.
- W garnku rozgrzej masło lub olej z dodatkiem 3 łyżek wody i podduś pod przykryciem warzywa, aż będą miękkie.
- Dodaj cukinie, marchewkę i pietruszkę, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na gładką masę przy użyciu blendera lub robota kuchennego.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj ciepłą.
fot. Zupa z cukinii dla chorych na jelita/ Adobe Stock, noirchocolat
Delikatny krupniczek dla chorych na jelita
Jeśli zdecydujesz się dodać do zupy drobno pokrojonego fileta z kurczaka, a zupa będzie gęstawa, będzie idealnym jednodaniowym pełnowartościowym posiłkiem dla osoby z chorobami jelit.
Składniki:
- filet z kurczaka (ok. 200 g),
- marchewka,
- pietruszka,
- mały korzeń selera,
- 5 średnich ziemniaków,
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
- sól, pieprz do smaku,
- koperek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę.
- Filet z kurczaka umyj, osusz i ugotuj w bulionie (ok. 40 minut na wolnym ogniu).
- W międzyczasie ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją i odcedź.
- Wyjmij filet, wrzuć do bulionu pokrojone warzywa, gotuj je do miękkości – 5-10 minut.
- Dodaj do zupy kaszę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj zupę w miseczkach, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.
fot. Delikatny krupniczek dla chorych na jelita/ Adobe Stock, vivoo
Czytaj także:
Pomysły na lekkostrawne śniadania
Dieta lekkostrawna po operacji – zasady, przepisy
Lekkostrawny obiad bez mięsa – przepisy