lekkostrawne owoce i warzywa fot. Adobe Stock

Lekkostrawne owoce i warzywa - lista

Lekkostrawne owoce to m.in. brzoskwinie, morele i banany, warzywa - marchew, dynia, pietruszka i kabaczek. Najlepsza forma przygotowywania to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie lub duszenie. Warzywa i owoce będą dobrze przyswajalne w formie musów lub przecierów.
Marta Kosakowska / 28.09.2020 20:01
lekkostrawne owoce i warzywa fot. Adobe Stock

W większości owoce i warzywa są lekkostrawne. Głównie za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit. Ważny jest również sposób przygotowywania warzyw. Na przykład ziemniaki gotowane w wodzie będą lekkostrawne, lecz tłuste frytki - ciężkostrawne.

Lekkostrawne owoce

Owoce są lekkostrawne, jeśli spożywamy je bez skórki i bez pestek.

Lista lekkostrawnych owoców:

Uwaga, owoce niedojrzałe, suszone, kandyzowane czy z puszki nie są lekkostrawne. Zawierają również spore ilości cukru, a nierzadko również konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Ciężkostrawne mogą być również gruszki, śliwki i wiśnie (w każdej postaci).

Lekkostrawne warzywa

Warzywa są lekkostrawne po obróbce termicznej takiej jak: gotowane, pieczone lub duszone (bez dodatku tłuszczu).

Lista lekkostrawnych warzyw:

  • marchew,
  • dynia,
  • pietruszka,
  • kabaczek,
  • pomidory bez skórki,
  • sałata,
  • szpinak,
  • zielony groszek,
  • fasolka szparagowa.

Do warzyw ciężkostrawnych należą: kapusta, cebula, czosnek, warzywa strączkowe, kalarepa, rzodkiew. W przypadku ziemniaków zależy to od ich sposobu przygotowania. Gotowane, podane w formie puree czy lekkich klusek będą lekkostrawne. Jednak jako frytki lub placki ziemniaczane - ciężkostrawne.

Więcej o diecie lekkostrawnej:
Dieta lekkostrawna - jadłospis na 7 dni, tabela produktów, zasady, wskazania
Które mięso jest lekkostrawne?