W większości owoce i warzywa są lekkostrawne. Głównie za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit. Ważny jest również sposób przygotowywania warzyw. Na przykład ziemniaki gotowane w wodzie będą lekkostrawne, lecz tłuste frytki – ciężkostrawne.
Spis treści:
- Lekkostrawne warzywa i owoce – najlepszy wybór
- Jakie owoce są lekkostrawne
- Jakie warzywa są lekkostrawne
Lekkostrawne warzywa i owoce – najlepszy wybór
Specjaliści z zakresu gastroenterologii podają, jakie warzywa i owoce są najbardziej lekkostrawne:
- owoce – dojrzałe, bez skórki i pestek: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, soki i przeciery owocowe,
- warzywa – gotowane, najlepiej rozdrobnione i z niewielkim dodatkiem masła: ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia kabaczek, młoda fasolka szparagowa, zielony groszek; na surowo: zielona sałata, cykoria, pomidor bez skórki, tarta marchewka z jabłkiem.
Nie jest to jednak pełna lista, a jedynie najbardziej lekkostrawne owoce i warzywa, które mogą znaleźć się np. w jadłospisie lekkostrawnej diety wkrótce po operacji. Poniżej znajdują się uzupełnione listy lekkostrawnych owoców i warzyw – oddzielne dla każdej kategorii.
Jakie owoce są lekkostrawne?
Nie wszystkie owoce są lekkostrawne. W dodatku nawet te uważane za lekkostrawne koniecznie trzeba jeść bez skórki oraz bez pestek. Warto także podawać je w postaci musów, przecierów lub niewielkich kawałków i przed połknięciem dobrze pogryźć. To z jednej strony ułatwi trawienie, a z drugiej zwiększy przyswajalność składników odżywczych.
Lista lekkostrawnych owoców:
- brzoskwinie,
- morele,
- banany,
- jabłka, szczególnie: pieczone jabłka,
- truskawki,
- borówki,
- maliny,
- melon,
- arbuz.
Uwaga, owoce niedojrzałe, suszone, kandyzowane czy z puszki nie są lekkostrawne. Zawierają również spore ilości cukru, a nierzadko również konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Ciężkostrawne mogą być również gruszki, śliwki i wiśnie (w każdej postaci).
fot. Jakie owoce i warzywa są lekkostrawne/ Adobe Stock, piliphoto
Jakie warzywa są lekkostrawne?
W większości warzywa stają się lekkostrawne po obróbce termicznej takiej jak: gotowane, pieczenie lub duszenie (bez dodatku tłuszczu). Wyjątkiem są: marchewka, zielona sałata, cykoria, pomidor bez skórki, które można jeść na surowo po rozdrobnieniu.
Warzywa lekkostrawne lista:
- marchew,
- dynia,
- pietruszka (korzeń),
- kabaczek,
- pomidory bez skórki,
- sałata,
- szpinak,
- zielony groszek,
- fasolka szparagowa.
Do warzyw ciężkostrawnych należą: kapusta, cebula, czosnek, warzywa strączkowe, kalarepa, rzodkiew.
W przypadku ziemniaków zależy to od ich sposobu przygotowania. Gotowane, podane w formie purée czy lekkich klusek będą lekkostrawne. Jednak jako frytki lub placki ziemniaczane – ciężkostrawne.
Źródło: Szczygłowa H.: System dietetyczny dla zakładów służby zdrowia. IŻŻ 1992
Treść artykułu pierwotnie opublikowana została 28.09.2020 r.
Czytaj także:
Lekkostrawny obiad – zasady, przykłady dań, przepisy
Pomysły na lekkostrawne śniadanie
Lekkostrawne mięso – które wybrać, jak przygotować