Składniki:
- duża cebula pokrojona w kostkę
- łyżka oliwy
- odrobina soli (najlepiej morskiej)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka curry
- 1 kg cukinii pokrojonej w kostkę lub plasterki (jedną zostawić do dekoracji)
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szkl. ryżu białego
- koperek
- opcjonalnie jogurt naturalny
Opis przygotowania:
Do garnka na zupę wlać olej, podgrzać, wrzucić cebulę, posolić. Zeszklić. Dodać curry i smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, bulion, ryż, pieprz, zagotować, a potem zmniejszyć ogień i gotować na wolnym przez 20 minut. Gdy ryż będzie miękki, zmiksować na gładki krem. Pozostałą jedną cukinię ze skórą pokroić w plasterki i podsmażyć. Zupę podać na talerzu z plasterkami cukinii i posypaną koperkiem. Ewentualnie można dać kleks z jogurtu , ja nie dawałam. Gdyby zupa wyszła za gęsta, wystarczy dolać bulionu lub wody. Zupa wyszła pyszna, kremowa idealna na chłodne dni. Nijaka cukinia zyskała tu niebanalny smak .
Autor: Bernika.