Keto ciasto marchewkowe to propozycja na każdą porę roku. Szczególnie fajnie smakuje wersja z kremem i po mocnym schłodzeniu. Jeżeli tak zamierzasz podawać ciasto, możesz dodać nieco więcej słodzika, gdyż w niskiej temperaturze słodki smak jest słabiej wyczuwany. Nie musisz też kupować mąki migdałowej, możesz ją zrobić samodzielnie, miksując migdały.
Spis treści:
Keto ciasto marchewkowe – podstawy
Czy ciasto marchewkowe jest keto? Takie z tradycyjnej mąki, z dodatkiem owoców – nie. Nawet fit ciasta marchewkowe nie są keto. Natomiast modyfikując przepis, można uzyskać ciasto marchewkowe o obniżonej zawartości węglowodanów i bez dodatku cukru, dzięki czemu otrzymuje się ciasto z marchewką pasujące do zasad diety ketogenicznej.
Zwykłą mąkę i cukier zamienia się na: keto słodziki, allulozę i mąkę migdałową, co pozwala znacząco obniżyć ilość węglowodanów w cieście.
Czy można jeść marchew na keto?
Tak, ale w umiarze i nie codziennie, gdyż jest to warzywo dość bogate w węglowodany – w 100 g marchwi jest 9 g węglowodanów. Dlatego szykując ciasto marchewkowe, należy pamiętać, aby jeść je w umiarze, nawet jeśli będziesz stosować się do naszych wskazówek ograniczających węglowodany.
Przepisy na keto ciasto marchewkowe
Poniżej 3 sprawdzone przepisy na ciasta marchewkowe. Nasza rada: zawsze najpierw natłuszczaj formę, a potem wykładaj ja papierem do pieczenia. To gwarantuje, że ciasto nie przywrze do formy i bez problemu uda się je z niej wyjąć po upieczeniu.
Keto ciasto marchewkowe z mąką migdałową (bezglutenowe)
Idealny przepis na lato, bo to keto ciasto marchewkowe się schładza i je na zimno. Może spełnić funkcję prostego, ale smacznego keto torciku. Pamiętaj, że marchew można doprawić zgodnie z przepisem lub wedle własnego uznania.
Składniki:
- 3/4 szklanki słodzika owoc mnicha (lub cukier kokosowy do wersji paleo),
- 3/4 szklanki niesolonego masła,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 4 duże jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej),
- 2,5 szklanki pełnoziarnistej blanszowanej mąki migdałowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 2,5 szklanki tartej marchwi,
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów pekan (podzielone na szklankę i 0,5 szklanki).
Składniki na krem:
- serek śmietankowy,
- 2 łyżki niesolonego masła,
- ½ szklanki słodzika Monk Fruit (lub innego),
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- łyżka śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż dwie okrągłe formy do ciasta o średnicy 23 cm papierem pergaminowym. Natłuść dno i boki form.
- W dużej misce ubij mikserem masło ze słodzikiem, aż będzie puszyste. Wmiksuj ekstrakt waniliowy. Wbijaj jajka, jedno po drugim, zmiksuj i odstaw na bok.
- W innej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól morską. Suche składniki wmieszaj do mokrych składników.
- W ciasto wmieszaj łyżką startą marchewkę i szklankę posiekanych orzechów pekan, zachowując pozostałe 1/2 szklanki.
- Rozdziel ciasto równomiernie między dwie przygotowane formy do pieczenia (tortownice) albo piecz kolejno w jednej. Piecz przez 30-35 minut, aż wierzch będzie sprężysty.
- Pozwól ciastu ostygnąć w formach przez 10 minut, a następnie przenieś je na metalową podstawkę, aby całkowicie ostygły.
- Gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, umieść dolną warstwę na talerzu lub paterze.
- Przygotuj krem: Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy i masło, aż będą puszyste. Dodaj słodzik i wanilię, aż dobrze się połączą. Dodaj śmietanę i ponownie ubij, aż całość stanie się kremowa.
- Posmaruj połową kremu wyłożoną na talerz warstwę ciasta. Połóż na niej drugą warstwę ciasta, a na nią wyłóż resztę kremu.
- Wierzch ciasta posyp pozostałymi orzechami pekan. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
fot. Keto ciasto marchewkowe przekładane/ Adobe Stock, nbxler
Keto ciasto marchewkowe z kakao bez przekładania
Superłatwe do zrobienia, pyszne, bezcukrowe i bezglutenowe keto ciasto marchewkowe! Piecze się je w jednej warstwie, a na wierzch wykłada krem serowy. Idealne w temperaturze pokojowej i po schłodzeniu.
Składniki:
- 5 średniej wielkości jajek,
- 200 g stopionego masła,
- 3 łyżki granulowanego słodzika do wyboru lub więcej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki startej marchwi,
- ½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych,
- ½ szklanki wiórków kokosowych niesłodzonych,
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1-2 łyżeczki mielonej mieszanki przypraw korzennych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka mielonego imbiru (opcjonalnie).
Składniki na krem serowy (opcjonalnie):
- 200 g serka śmietankowego,
- 1 łyżka stołowa granulowanego słodzika do wyboru lub więcej.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka z roztopionym masłem, słodzikiem i wanilią.
- Dodaj startą marchewkę, orzechy włoskie i wiórki, a następnie wmieszaj mąkę migdałową, przyprawy i proszek do pieczenia.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownicy).
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut lub do momentu, aż widelec włożony do środka wyjdzie czysty.
- Ostudź ciasto do temperatury pokojowej.
- Przygotuj krem z przepisu pierwszego i posmaruj nim wierzch ciasta.
Krem serowy (opcjonalnie):
- Podgrzej ser śmietankowy w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund, aby zmiękł.
- Wmieszaj do niego 1-2 łyżki wybranego słodzika. Możesz również dodać trochę skórki z cytryny, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
- Wyłóż krem serowy na ciasto. Podawaj od razu lub po schłodzeniu.
fot. Keto ciasto marchewkowe z kakao/ Adobe Stock, marcin jucha
Najprostsze na świecie keto ciasto marchewkowe
Bez kremu, lukru, nawet bez mąki, bo jej zamiennik uzyskuje się po zmieleniu migdałów. Jeśli użyjesz mniejszej formy, keto ciasto będzie wyższe, ale będzie potrzebowało więcej czasu, aby się upiec.
Składniki:
- 2 szklanki tartej marchwi,
- ½ szklanki mielonych migdałów,
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych niesłodzonych,
- 0,5 szklanki słodzika,
- 50 g orzechów włoskich lub pekan,
- ¼ szklanki roztopionego masła,
- łyżeczka cynamonu,
- spora szczypta soli,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe dobrze zmiel w blenderze, dodaj sól, sodę, cynamon i migdały – znowu zblenduj.
- Przesyp mieszankę do miski, dodaj jaja, słodzik, roztopione masło i zmiksuj aż uzyskasz gęstą masę.
- Dodaj marchew i posiekane orzechy, wymieszaj dokładnie łyżką.
- Przełóż ciasto do blachy 15 × 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni przez 25-40 minut (do suchego wnętrza).
fot. Najprostsze keto ciasto marchewkowe/ Adobe Stock, torriphoto
Czytaj także:
Truskawki na keto – czy i ile można jeść?
Keto sernik – pieczony, na zimno, miniserniczek
Keto chleb – najlepsze przepisy