Czy na diecie keto można jeść pizzę? Jasne, o ile nie jest przygotowana z mąki zbożowej i dostosowana do wymagać diety z minimalną ilością węglowodanów. Keto pizza jest smaczna i z łatwością zaspokaja apetyt na to popularne włoskie danie. Można ja przygotować w wielu odmianach i smakach. Oczywiście najlepiej to zrobić w domu, gdzie ma się pod kontrolą wszystkie składniki, a więc i wartości odżywcze takiej dietetycznej pizzy. To jedne z lepszych ketogenicznych przepisów, jakie wypróbujesz.
Spis treści:
Keto pizza – przepis na ciasto
Keto ciasto na pizzę można przygotować na różne sposoby, co zobaczysz w niżej zamieszczonych przepisach. Poniżej uniwersalny przepis na ketogeniczne ciasto na pizzę, który daje możliwość wyboru rodzaju mąki niezbożowej.
Składniki na ciasto na keto pizzę:
- 1,5 szklanki tartej mozzarelli,
- 2 łyżki sera twarogowego jak na sernik,
- duże jajo,
- ¾ szklanki mąki: migdałowej, kokosowej, orzechowej.
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki ciasta na keto pizzę w misce.
- Wyłóż mieszankę na blachę do pizzy wyłożoną papierem do pieczenia, formując płaską równomierną warstwę.
- Upiecz podstawę ketogenicznej pizzy w temperaturze 180 stopni – zwykle ok. 20 minut, aż się zrumieni.
- Przed obłożeniem dowolnymi dodatkami ostudź 10 minut.
fot. Keto pizza: przepis na ciasto/ Adobe Stock, fascinadora
Keto pizza serowa
Keto pizza serowa - palce lizać, w dodatku jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Cała keto pizza serowa zawiera 1200 kcal, a w jednej z 6 porcji jest 200 kcal oraz niecałe 5 g węglowodanów, blisko 17 g białka i 13 g tłuszczu. Pozbawiona pepperoni będzie lżejsza.
Składniki:
- 1,5 szklanki tartej mozzarelli,
- 1/3 szklanki tartego parmezanu,
- 2 duże jaja,
- łyżka przyprawy włoskiej,
- 5 łyżek passaty,
- jeszcze szklanka tartej mozzarelli,
- 13 plastrów pepperoni lub salami (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę na pizze wyłożoną papierem do pieczenia.
- W malakserze wymieszaj (wystarczy kilka impulsów) parmezan, 1,5 szklanki mozzarelli, jaja i przyprawy.
- Wyłóż mieszankę na formę do pizzy, formując z niej płaski placek.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut – ciasto powinno się zrumienić.
- Wyjmij z piekarnika, ostudź 10 minut.
- Obłóż spód pizzy dodatkami – wysmaruj passatą, obłóż pepperoni i mozzarellą.
- Wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut.
fot. Keto pizza serowa/ Adobe Stock, MICAELA
Keto pizza z kalafiora
Kalafiorowa keto pizza będzie chrupiąca, o ile bardzo dobrze odsączysz kalafiora i upieczesz ją na rumiano. Możesz na ciasto nałożyć dowolne dodatki do smaku, które mieszczą się w zasadach diety keto: mięso, sery, oliwki, pomidory – co chcesz! Ciasto na tę keto pizzę zawiera tylko 48 kalorii!
Składniki:
- duża główka kalafiora,
- jajko,
- pół szklanki tartego parmezanu (lub mozzarelli),
- oregano, bazylia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Odkrój od kalafiora liście, opłucz go, osusz i podziel na niewielkie części.
- Zmiksuj na kawałki wielkości ziaren ryżu.
- Rozłóż rozdrobnionego kalafiora na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
- Wyjmij kalafiora i zostaw, aż ostygnie.
- Przełóż go na płachtę gazy lub luźną bawełnianą kuchenną ściereczkę. Zawiń i odsącz, mocno wyciskając, aż masa będzie bardzo sucha.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni.
- Przełóż kalafiora do miski. Wbij jajo, dodaj przyprawy i ser. Dobrze wymieszaj.
- Przełóż ciasto na blachę do pizzy wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na równą płaską warstwę.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut, obróć i piecz jeszcze kilka minut – ciasto powinno się zrumienić. Dzięki temu będzie chrupiące!
- Wyjmij, wysmaruj sosem, obłóż dowolnymi dodatkami, obsyp serem i wstaw do piekarnika jeszcze do czasu, aż ser się stopi. Gotowe!
fot. Keto pizza z kalafiora/ Adobe Stock, catecat
Keto pizza z patelni
Keto pizza nie wymaga piekarnika! Potrzebuje jedynie patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Zrobisz ją w 15 minut. Sos przygotujesz, mieszając w rondelku przecier pomidorowy z obsmażoną posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, łyżką włoskiej mieszanki ziołowej i szczyptą soli. Pizza keto z patelni z poniższego przepisu ma ok. 600 kcal i ok. 44 g białka, ok. 45 g tłuszczu i 7 g węglowodanów.
Składniki na 1 keto pizzę z patelni:
- 3 jaja,
- szklanka sera mozzarella,
- łyżeczka masła,
- 4 łyżki sosu do pizzy,
- 40 g szynki,
- garść oliwek,
- 4 suszone pomidory pokrojone w kawałki,
- 40 g tartego sera gouda,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wymieszaj mozzarellę z jajami.
- Rozgrzej masło na patelni i wlej masę serowo jajeczną.
- Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż stężeje.
- Przełóż masę na druga stronę. Od razu posmaruj przypieczoną stronę ciasta sosem, obłóż wędliną, suszonymi pomidorami i oprósz serem gouda.
- Przykryj pokrywką i smaż, aż ser się roztopi. Zdejmij pokrywkę, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
fot. Keto pizza z patelni/ Adobe Stock, catecat
Czytaj także:
Pizza kcal – kaloryczność różnych rodzajów pizzy
Dieta ketogeniczna – zasady, jadłospis
Keto pączki – 3 superprzepisy