POLECAMY

31 przepisów na najlepsze wielkanocne mazurki

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez pysznego mazurka! Zobacz najlepsze przepisy!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
31 przepisów na najlepsze wielkanocne mazurki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Mazurek to jedno z ciast, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Istnieją różne rodzaje tego smakowitego wypieku. Przygotowuje się je na spodzie kruchym, biszkoptowym lub marcepanowym. Blaty przekładane są np. masą orzechową lub kajmakową, dżemem. Mazurek musi być efektownie udekorowany - to jedna z jego cech charakterystycznych. Często zdobi go napis "Alleluja!", lukrowe dekoracje, figurki z cukru lub duża ilość bakalii.

Przepis na mazurek ze słonym karmelem

Oto składniki na mazurek ze słonym karmelem:

Na ciasto do mazurka:

  • 18 dag mąki,
  • 8 dag mąki ziemniaczanej,
  • 5 dag cukru,
  • 15 dag zimnego masła,
  • jajko

Sos z bakaliami:

  • 250 ml kremówki,
  • 1/4 szklanki masła,
  • 1/4 szklanki płynnego miodu,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • odrobina soli morskiej,
  • 10 dag bakalii

Do dekoracji mazurka:

  • 6 dag czekolady,
  • gruboziarnista sól morska,
  • płatki migdałowe.

Jak zrobić mazurek ze słonym karmelem? Na ciasto do miski przesiej mąkę, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodaj kawałki masła, rozetrzyj z sypkimi składnikami. Zmiksuj. Dodaj jajko, zagnieć ciasto, uformuj z niego kulkę. Zawiń ją w folię, włóż na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.

Ciasto do mazurka rozwałkuj na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieś do blaszki. Ciastem wyłóż spód formy, wokół zrób centymetrowy rant. Nakłuj gęsto widelcem, wstaw na 15 minut do lodówki. Piecz około 35 minut w temperaturze 160 stopni C.

Na sos w rondelku zagotuj śmietankę, masło, miód i cukier. Od czasu do czasu mieszając, gotuj 12 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj, wystudź. Wyłóż na ciasto, schłodź. Polej mazurek wielkanocny rozpuszczoną czekoladą, posyp solą i migdałami w płatkach.

Zobacz więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc

Przepis na mazurek malinowy

Oto składniki na mazurek malinowy:

Na ciasto do mazurka:

  • 12,5 dag masła,
  • 25 dag mąki,
  • 2 łyżki jasnego kakao,
  • 10 dag cukru pudru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • jajko

Na wierzch:

Jak zrobić mazurek malinowy? Jajko wybij do miseczki. Odrobinę białka odłóż na potem. Na stolnicy posiekaj dobrze schłodzone masło z mąką, kakao, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Następnie zagnieć kruche ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto na mazurek rozwałkuj na cieniutki placek i wytnij z niego prostokąt o wymiarach 20 na 25 cm. Ciastem wylep formę o podobnych wymiarach. Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem. Z reszty ciasta zrób kuleczki i ułóż je na brzegach blatu. Nakłuj mazurek widelcem i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wyłóż konfiturę i migdały. Piecz jeszcze około 20 minut. Udekoruj kandyzowanymi wisienkami.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

Sprawdź poniżej jeszcze 31 przepisów na mazurki:

Różowy mazurek migdałowy
Różowy mazurek migdałowy
Posmakuje całej rodzinie!
Mazurek bakaliowy
Mazurek bakaliowy
Nasycony bakaliami!
Mazurek z marcepanem
Mazurek z marcepanem
Jedno z najlepszych ciast wielkanocnych!
Pomarańczowy mazurek
Pomarańczowy mazurek
Pyszne ciasto bez pieczenia!
Malinowy mazurek
Malinowy mazurek
Króluje na świątecznym stole!
Mazurek z kremem
Mazurek z kremem
Przydadzą się też rodzynki!
Mazurek żurawinowy
Mazurek żurawinowy
Z dodatkiem powideł i pysznego lukru!
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Najpyszniejszy mazurek na Wielkanoc!
Mazurek marcepanowy
Mazurek marcepanowy
Przekładany pysznym kremem i dżemem!
Mazurek truskawkowy z wiórkami kokosowymi
Mazurek truskawkowy z wiórkami kokosowymi
Mazurek możesz ozdobić uprażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami w słupkach i białą czekoladą!
Mazurek kajmakowy na waflach
Mazurek kajmakowy na waflach
Z gorzką i białą czekoladą, orzechami oraz migdałami!
Czekoladowy mazurek
Czekoladowy mazurek
Na cieście bez mąki - intensywny i kuszący!
Mazurek wiśniowy
Mazurek wiśniowy
Kruchy mazurek króluje na wielkanocnych stołach!
Czekoladowy mazurek z baziami
Czekoladowy mazurek z baziami
Oczaruje wszystkich twoich gości!
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek pomarańczowy! Sprawdź!
Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zbaraknąć na świątecznym stole. Zobacz przepis na pyszny serowy mazurek z orzechami laskowymi!
Mazurek truskawkowy
Mazurek truskawkowy
Mazurek truskawkowy na andrutach, z białą czekoladą i dżemem morelowym - nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc! Zobacz nasz przepis!
Mazurek biszkoptowy na andrutach
Mazurek biszkoptowy na andrutach
Czy istnieje bardziej tradycyjne ciasto wielkanocne niż prawdziwy, słodki mazurek? Nie! Dlatego koniecznie musisz go przygotować na święta! Sprawdź przepis!
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Pamiętaj, że przygotowując to ciasto oszczędzisz czas, korzystając z gotowej konfitury pomarańczowej...
Mazurek owsiany
Mazurek owsiany
Zaskocz swoich bliskich pysznym smakiem mazurka owsianego.
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Zoabcz, jak przygotować pysznego mazurka kajmakowego.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 miesięcy temu
u nas w tym roku mam robiła fit mazurka z naturalnych składników i małą ilością cukru. Zrobiła z kaszy jaglanej i konfitur z płatków róż, miała słoiczek bo dostała w pracy od koleżanek z ogródka dziadunia, pyszny lekko kwaskowaty mmm jeszcze został malutki kawałek ide chyba zjeść.