Kajmak

Tarty z orzechami, mazurki, babeczki, wafle, torty, pralinki i wiele innych przysmaków, które cieszą zarówno oko jak i podniebienie, zawdzięczają swój wygląd i niepowtarzalny smak kajmakowi. Kajmak to połączenie dwóch składników: mleka i cukru. Diabeł tkwi w szczegółach a dobry smak w prostocie.
/ 17.12.2009 14:43

Skąd pochodzi kajmak?

Kajmak wywodzi się z tradycyjnej kuchni bałkańskiej. W Turcji osmańskiej kajmakiem nazywano zsiadłe bawole mleko. W polskiej kuchni przybrał on nieco inną formę.
Początkowo ten przysmak w postaci słodkiej śmietanki z cukrem był elementem kuchni kresowej, ale z czasem rozprzestrzenił się na całą Polskę. Z biegiem lat dodawano do mleka/śmietanki coraz większą ilość cukru, dzięki czemu kajmak nabrał złocistej, karmelowej barwy.

Jak przygotować kajmak?

Gotowa masa kajmakowa jest już dostępna w sklepach, ale możemy zrobić ją również sami. Jest na to kilka sposobów.

Zobacz także: Jak dekorować wielkanocne ciasta?

Z cukru, mleka i masła

Gotujemy mleko z cukrem w proporcjach na 2 szklanki mleka - 1 kg cukru. Jest to metoda pracochłonna, ponieważ masa lubi kipieć, więc musimy ją cały czas mieszać aż do momentu, gdy zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Następnie przestudzoną masę ucieramy z kostką masła.

Z krówek

Jest to najprostsza metoda. Kupujemy kilogram lub więcej krówek i rozpuszczamy w garnku dodając odrobinę słodkiej śmietanki, cały czas ucierając drewnianą łyżką, żeby nie powstały grudki.

Ze skondensowanego mleka

Ten sposób również wymaga cierpliwości, ale opłaca się poczekać, bo kajmak ze skondensowanego mleka prawie zawsze się udaje i jest przepyszny.

Przez około dwie godziny gotujemy w garnku z wodą puszkę mleka. Pamiętając, żeby była całkowicie zanurzona w wodzie. W przeciwnym razie, puszka może wybuchnąć, co bywa katastrofalne w skutkach.
Należy również poczekać z otwarciem puszki do jej całkowitego wystygnięcia, jeśli tego nie zrobimy, może nas zalać gejzer karmelizowanego mleka.

Nie możemy przegotować mleka, ponieważ masa zrobi się galaretowata, co nie zmienia jej smaku, jedynie konsystencję.

Jeśli chcemy użyć kajmaku do ciasta, masę ucieramy z masłem, około 70-100g na puszkę.

Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić kolorowy lukier?

Pomysły na kajmakowe pyszności

Babeczki kajmakowe

Możemy je zrobić zarówno w wersji maxi jak i mini. Wyśmienite do kawy i na przyjęcie.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka

Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy na masę podobną do zwykłego kruchego ciasta. Wałkujemy na placek grubości 5 mm, wycinamy koła i wylepiamy foremki.

Masa kajmakowa:

  • Puszka słodzonego mleka skondensowanego (ugotowanego na kajmak)
  • 3 czubate łyżki mleka w proszku (opcjonalnie, jeśli masa jest zbyt rzadka)
  • 1/2 kostki masła

Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Babeczki wypełniamy masą za pomocą szprycy cukierniczej, dekorujemy orzechami i migdałami.

Pralinki kokosowo-kajmakowe

Śliczne małe kuleczki, które potrafią poprawić humor. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Składniki:

Pół puszki kajmaku (może być gotowa masa)

  • 4 łyżki masła
  • pół torebki wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (jeśli masa za bardzo się klei, dodajemy więcej)

Mieszamy karmel z masłem na gładką masę, dosypujemy wiórki kokosowe i mleko w proszku. Lepimy z nich kuleczki, które obtaczamy w wiórkach lub posypce cukrowej.

Tarta z kajmakiem/ mazurek krówkowy

Na Wielkanoc mazurek, na co dzień tarta. Składniki są takie same. Do ciasta na mazurek możemy dodać kilka kropel aromatu migdałowego lub cukier migdałowy.

Kruche ciasto:

  • 0,5 kg mąki -2 szklanki
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • szczypta soli

Rozrabiamy wszystkie składniki do jednolitej, gęstej, łamliwej masy. Robimy kulę, którą wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki kroimy ciasto na plastry lub wałkujemy i układamy w wysmarowanej masłem formie.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni aż ciasto będzie złocisto-rumiane.

Odstawiamy do ostygnięcia. 

Tartę wypełniamy masą kajmakową. Dekorujemy orzechami.

Wielkanocny mazurek dekorujemy obranymi ze skórki migdałami.

Polecamy także: Dietetyczne ciasto? To możliwe!

Redakcja poleca

REKLAMA