Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który można wykorzystać do wzbogacenia smaku i wyglądu ciast i deserów. Idealnie komponuje się z biszkoptami ze względu na swój kwaskowaty smak, zabarwiony nutą słodyczy i zrównoważony goryczką skórki cytrynowej.
Konsystencja lemon curd jest dość gęsta, w związku z czym nadaje się do przełożenia ciasta, udekorowania kruchych babeczek, połączenia z owocami lub podania gościom jako szybki i prosty w przygotowaniu deser w pucharku.
Tradycyjny przepis na lemon curd
Bazą całego przepisu są oczywiście cytryny, dlatego na początek należy zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Składniki:
- 3 jajka,
- sok z 3 cytryn,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 100 g masła,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do garnka i roztrzep je widelcem. Dodaj do nich pokrojone na mniejsze kawałki masło, sok i skórkę z cytryn oraz cukier.
- Całość gotuj na małym ogniu cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki.
- Kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do słoiczka lub kubeczka i poczekaj, aż przestygnie.
- Lemon curd włóż do lodówki, by jeszcze bardziej zgęstniał.
fot. Adobe Stock
Przepis na lemon curd w wersji light
Lemon curd możesz również przygotować w nieco „odchudzonej wersji", bez użycia masła.
Składniki:
- 3 cytryny,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Tak jak poprzednio, wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnku i gotuj, aż całość zgęstnieje.
- Dodaj oliwę i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Przelej lemon curd do słoiczków, poczekaj, aż wystygnie i wstaw do lodówki.
Więcej przepisów na wykorzystanie cytryn: