Lemon curd - przepis na pyszny krem cytrynowy

Lemon curd fot. Adobe Stock
Lemon curd to gęsty i bardzo słodki krem, który idealnie nadaje się do kruchych ciasteczek, tart i tortów. Możesz przygotować go w wersji tradycyjnej, z dużą ilością masła albo w wersji light, tylko z łyżką oliwy.
Małgorzata Machnicka / 09.03.2021 11:37
Lemon curd fot. Adobe Stock

Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który można wykorzystać do wzbogacenia smaku i wyglądu ciast i deserów. Idealnie komponuje się z biszkoptami ze względu na swój kwaskowaty smak, zabarwiony nutą słodyczy i zrównoważony goryczką skórki cytrynowej.

Konsystencja lemon curd jest dość gęsta, w związku z czym nadaje się do przełożenia ciasta, udekorowania kruchych babeczek, połączenia z owocami lub podania gościom jako szybki i prosty w przygotowaniu deser w pucharku.

Tradycyjny przepis na lemon curd

Bazą całego przepisu są oczywiście cytryny, dlatego na początek należy zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok. 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • sok z 3 cytryn,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do garnka i roztrzep je widelcem. Dodaj do nich pokrojone na mniejsze kawałki masło, sok i skórkę z cytryn oraz cukier.
  2. Całość gotuj na małym ogniu cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki.
  3. Kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do słoiczka lub kubeczka i poczekaj, aż przestygnie.
  4. Lemon curd włóż do lodówki, by jeszcze bardziej zgęstniał. 

jak zrobić lemon curd
fot. Adobe Stock

Przepis na lemon curd w wersji light

Lemon curd możesz również przygotować w nieco „odchudzonej wersji", bez użycia masła.

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Tak jak poprzednio, wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnku i gotuj, aż całość zgęstnieje.
  2. Dodaj oliwę i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  3. Przelej lemon curd do słoiczków, poczekaj, aż wystygnie i wstaw do lodówki. 

Więcej przepisów na wykorzystanie cytryn:

Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Tort truskawkowy z kremem cytrynowym. Prosty przepis
Tort truskawkowy z kremem cytrynowym. Prosty przepis
Tort truskawkowy to idealne ciasto na lato, kiedy sezon na te owoce jest w pełni. Nasz przepis jest uzupełniony o dżem truskawkowy oraz intensywnie cytrynowy krem.
Babeczki z kremem cytrynowym - przepis składniki i przygotowanie
Babeczki z kremem cytrynowym - przepis składniki i przygotowanie
Połączenie lekkiej słodyczy i kwaskowatości!

Redakcja poleca

REKLAMA