Mazurek kajmakowy z orzechami
Składniki:
- 2 żółtka,
- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- masa kajmakowa z puszki (lub kajmak domowy),
- 2 łyżeczki śmietany,
- 30 g orzechów włoskich,
- 30 g orzechów laskowych,
- 30 g orzechów ziemnych.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło z lodówki pokrój na mniejsze kawałki i zagnieć razem z żółtkami, cukrem, mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wyrabiaj na tyle szybko, by nie straciło na kruchości poprzez ciepło rąk. Przełóż do lodówki na min. godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
- Otwórz masę kajmakową z puszki i połącz razem ze śmietaną. Miksuj kilka minut. Posiekaj orzechy laskowe, włoskie i ziemne i wrzuć do masy. Wymieszaj.
- Dla uzyskania lepszego smaku, możesz posypać orzechy solą, kakao w proszku i cynamonem.
- Wyciągnij ciasto kruche i rozwałkuj dokładnie na grubość ok. 1,5 centymetra i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zagnij rogi tak, aby tworzyły ramę wypieku.
- Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut do zrumienienia. Na wystudzone ciasto wyłóż dokładnie masę kajmakową oraz orzechy i wstaw do lodówki.
Mazurek wielkanocny z dżemem
Składniki:
- 2 żółtka,
- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- garść skórki pomarańczowej,
- puszka mleka skondensowanego,
- 30 g rodzynek
- 280 g dżemu wiśniowego (słoik),
- opcjonalnie: mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło pokrojone w kostkę zagnieć z żółtkami, mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
- Przełóż je do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
- Mleko skondensowane z puszki zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do uzyskania gęstej masy.
- Jeżeli ugotowane mleko jest zbyt gęste, dodaj łyżkę śmietany lub mleka.
- Wyciągnij ciasto kruche i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 centymetra i przełóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Zaginaj rogi ciasta tak, aby tworzyły ramę wypieku.
- Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz ok.25 minut do zrumienienia.
- Na wystudzony mazurek kajmakowy wyłóż dokładnie masę kajmakową, dżem oraz rodzynki.
- Mazurek wielkanocny udekoruj miętą lub migdałami w wiosenne wzory. Schładzaj w lodówce.
Mazurek kajmakowy bez pieczenia (na herbatnikach)
Składniki:
- 350 g herbatników,
- puszka masy kajmakowej,
- 180 g dżemu morelowego,
- 30 g rodzynek,
- 30 g siekanych orzechów (np. włoskich),
- 30 g posiekanej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne o prostokątnej formie i wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia.
- Ułóż warstwę z herbatników. Posmaruj je masą i posyp orzechami.
- Przełóż kolejnym piętrem herbatników i nałóż dżem morelowy.
- Wierzch mazurka kajmakowego udekoruj rodzynkami i kawałkami czekolady – wybierz deserową lub gorzką w zależności od preferencji.
- Deser bez pieczenia możesz polać roztopioną polewą czekoladową dla wzmocnienia efektu.
Mazurek bakaliowy - przepis składniki i przygotowanie
Nasycony bakaliami!
Mazurek z marcepanem - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najlepszych ciast wielkanocnych!
Malinowy mazurek - przepis składniki i przygotowanie
Króluje na świątecznym stole!
Mazurek żurawinowy - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem powideł i pysznego lukru!
Mazurek kajmakowy - przepis składniki i przygotowanie
Najpyszniejszy mazurek na Wielkanoc!