Mazurek kajmakowy - 3 przepisy (z orzechami, z dżemem, bez pieczenia)

mazurek kajmakowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Wielkanocny mazurek kajmakowy tradycyjny ma orzechy (migdały), bakalie lub dżem. Możesz też wykonać mazurek bez pieczenia na herbatnikach z użyciem ugotowanego mleka skondensowanego lub własnoręcznie przygotowanego kajmaku na bazie karmelu i śmietanki.
Edyta Liebert / 02.04.2020 13:08
mazurek kajmakowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Mazurek kajmakowy z orzechami

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masa kajmakowa z puszki (lub kajmak domowy),
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 30 g orzechów laskowych,
  • 30 g orzechów ziemnych.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło z lodówki pokrój na mniejsze kawałki i zagnieć razem z żółtkami, cukrem, mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wyrabiaj na tyle szybko, by nie straciło na kruchości poprzez ciepło rąk. Przełóż do lodówki na min. godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Otwórz masę kajmakową z puszki i połącz razem ze śmietaną. Miksuj kilka minut. Posiekaj orzechy laskowe, włoskie i ziemne i wrzuć do masy. Wymieszaj.
  4. Dla uzyskania lepszego smaku, możesz posypać orzechy solą, kakao w proszku i cynamonem.
  5. Wyciągnij ciasto kruche i rozwałkuj dokładnie na grubość ok. 1,5 centymetra i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zagnij rogi tak, aby tworzyły ramę wypieku.
  6. Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut do zrumienienia. Na wystudzone ciasto wyłóż dokładnie masę kajmakową oraz orzechy i wstaw do lodówki.

Mazurek wielkanocny z dżemem

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • garść skórki pomarańczowej,
  • puszka mleka skondensowanego,
  • 30 g rodzynek
  • 280 g dżemu wiśniowego (słoik),
  • opcjonalnie: mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło pokrojone w kostkę zagnieć z żółtkami, mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Przełóż je do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Mleko skondensowane z puszki zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do uzyskania gęstej masy.
  4. Jeżeli ugotowane mleko jest zbyt gęste, dodaj łyżkę śmietany lub mleka.
  5. Wyciągnij ciasto kruche i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 centymetra i przełóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
  6. Zaginaj rogi ciasta tak, aby tworzyły ramę wypieku.
  7. Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz ok.25 minut do zrumienienia.
  8. Na wystudzony mazurek kajmakowy wyłóż dokładnie masę kajmakową, dżem oraz rodzynki.
  9. Mazurek wielkanocny udekoruj miętą lub migdałami w wiosenne wzory. Schładzaj w lodówce.

Mazurek kajmakowy bez pieczenia (na herbatnikach)

Składniki:

  • 350 g herbatników,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 180 g dżemu morelowego,
  • 30 g rodzynek,
  • 30 g siekanych orzechów (np. włoskich),
  • 30 g posiekanej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne o prostokątnej formie i wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia.
  2. Ułóż warstwę z herbatników. Posmaruj je masą i posyp orzechami.
  3. Przełóż kolejnym piętrem herbatników i nałóż dżem morelowy.
  4. Wierzch mazurka kajmakowego udekoruj rodzynkami i kawałkami czekolady – wybierz deserową lub gorzką w zależności od preferencji.
  5. Deser bez pieczenia możesz polać roztopioną polewą czekoladową dla wzmocnienia efektu.

Redakcja poleca

REKLAMA