Mazurek z kajmakiem 5/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotuj własnoręcznie mazurek kajmakowy na Wielkanoc! Prosty przepis, który zawsze wychodzi!

Kruche ciasto, delikatne i słodkie wnętrze z masą kajmakową to idealna zapowiedź mazurka wielkanocnego! Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 12.04.2019 06:23
Mazurek z kajmakiem 5/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Mazurek kajmakowy z orzechami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • Kostka zimnego masła
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kajmakowa z puszki
  • 2 łyżeczki śmietany
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść orzechów laskowych
  • Garść orzechów ziemnych

Przygotowanie

  1. Przygotuj zimne masło z lodówki i zagnieć razem z jajkami, mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Wyrób szybko tak, aby ciasto nie straciło na kruchości poprzez ciepło rąk. Przełóż do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut.
  3. Otwórz masę kajmakową z puszki i połącz razem ze śmietaną. Posiekaj orzechy laskowe, włoskie i ziemne. Wymieszaj dokładnie.
  4. Dla uzyskania lepszego smaku, możesz posypać je solą, kakao w proszku i cynamonem.
  5. Wyciągnij ciasto kruche i rozwałkuj dokładnie na grubość około 1,5 centymetra. Zagnij rogi tak, aby tworzyły ramę wypieku.
  6. Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut do zrumienienia. Na wystudzone ciasto wyłóż dokładnie masę kajmakową oraz orzechy.

W wersji z dżemem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • Kostka zimnego masła
  • Szczypta soli
  • Garść skórki pomarańczowej
  • Puszka mleka skondensowanego
  • Garść rodzynek
  • Dżem wiśniowy
  • Listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj zimne masło z lodówki i zagnieć razem z jajkami, mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Wyrób szybko tak, aby ciasto nie straciło na kruchości poprzez ciepło rąk. Przełóż do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut.
  3. Mleko skondensowane z puszki zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do uzyskania gęstej masy.
  4. Jeżeli jest zbyt gęste, połącz ze śmietaną lub mlekiem. Wyciągnij ciasto kruche i rozwałkuj dokładnie na grubość około 1,5 centymetra.
  5. Zagnij rogi tak, aby tworzyły ramę wypieku.
  6. Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut do zrumienienia.
  7. Na wystudzone ciasto wyłóż dokładnie masę kajmakową, dżem oraz rodzynki. Mazurek wielkanocny udekoruj miętą lub płatkami migdałowymi tworząc kwiaty.

Na herbatnikach (bez pieczenia)

Składniki:

  • Opakowanie herbatników czekoladowych
  • Opakowanie herbatników maślanych
  • Puszka masy kajmakowej
  • Słoik dżemu morelowego
  • Garść rodzynek
  • Garść siekanych orzechów
  • Garść kawałków czekolady

Przygotowanie

  1. Przygotuj opakowania herbatników. Wyłóż formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne o prostokątnej formie folią aluminiową i papierem do pieczenia.
  2. Ułóż ciastka i wysmaruj masą kajmakową. Posyp siekanymi orzechami.
  3. Przełóż kolejnym piętrem herbatników i nałóż dżem morelowy.
  4. Udekoruj rodzynkami i kawałkami czekolady – wybierz deserową lub gorzką w zależności od preferencji.
  5. Deser bez pieczenia możesz polać roztopioną polewą czekoladową dla wzmocnienia efektu.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepszy mazurek czekoladowy! Idealny na Wielkanoc! Orzeźwiający mazurek pomarańczowy Magdy Gessler! Jedyny taki!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)