Mazurek Rafaello - przepis na oryginalnego i modnego mazurka

Mazurek Rafaello zachwyca kokosowo-migdałowym smakiem. Zacznij od przygotowania kruchego spodu, a następnie pysznego, gęstego kremu z mascarpone i śmietanką.
Małgorzata Machnicka / 01.04.2021 12:36
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek Rafaello - przepis na oryginalnego i modnego mazurka fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 150 g mascarpone,
  • 120 ml śmietany 36%,
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego.

Dodatkowo:

  • garść sparzonych i obranych migdałów.
Przygotowanie:

Smak mazurka Rafaello do złudzenia przypomina smak kultowych kokosowych słodyczy. Spód ciasta należy przygotować dokładnie tak samo, jak w przypadku każdego innego mazurka.

Wyjątkowo pyszny, gęsty krem robiony jest natomiast na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki, cukru waniliowego i migdałowego aromatu. 

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj zimne masło i żółtka i zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż na 30 minut do lodówki. 
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. 
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto zostawiając nieco wyższe boki. 
  5. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25 minut.
  6. W tym czasie mascarpone zmiksuj razem z cukrem pudrem, aromatem migdałowym i śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj aż powstanie gęsty krem.
  7. Krem kokosowy wyłóż na upieczony i wystudzony spód.
  8. Udekoruj sparzonymi, obranymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na godzinę.
  9. Mazurek Rafaello to przebój wielkanocnych stołów!

Więcej przepisów na wielkanocne mazurki:
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Mazurek kajmakowy - 3 przepisy

DRUKUJ PRZEPIS