Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 150 g mascarpone,
- 120 ml śmietany 36%,
- 100 g wiórek kokosowych,
- 20 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego.
Dodatkowo:
- garść sparzonych i obranych migdałów.
Przygotowanie:
Smak mazurka Rafaello do złudzenia przypomina smak kultowych kokosowych słodyczy. Spód ciasta należy przygotować dokładnie tak samo, jak w przypadku każdego innego mazurka.
Wyjątkowo pyszny, gęsty krem robiony jest natomiast na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki, cukru waniliowego i migdałowego aromatu.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość.
- Dodaj zimne masło i żółtka i zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto zostawiając nieco wyższe boki.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25 minut.
- W tym czasie mascarpone zmiksuj razem z cukrem pudrem, aromatem migdałowym i śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj aż powstanie gęsty krem.
- Krem kokosowy wyłóż na upieczony i wystudzony spód.
- Udekoruj sparzonymi, obranymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Mazurek Rafaello to przebój wielkanocnych stołów!
Więcej przepisów na wielkanocne mazurki:
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Mazurek kajmakowy - 3 przepisy