POLECAMY

Jesienna bomba witaminowa - sprawdź przepisy na sok z dyni

Świeżo wyciskany sok z dyni to jeden z pyszniejszych pomysłów na jej wykorzystanie – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Jesienna bomba witaminowa - sprawdź przepisy na sok z dyni fot. Fotolia

Sok z dyni na bazie odmiany hokkaido lub muscat jest idealny z dodatkiem jabłek, brzoskwiń lub soku z cytryny. Większe ilości możemy zawekować, lekko podgrzewając sok i przelewając do wyparzonych słoików. Sprawdź nasze przepisy na zdrowy i smaczny sok z dyni!

Sok z dyni na zimę

Oto składniki na sok z dyni na zimę:

  • średnia dynia
  • 3-4 brzoskwinie
  • szklanka musu jabłkowego
  • szklanka wody

Jak zrobić sok z dyni na zimę?

Dynię dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie kroimy w pół i usuwamy pestki. Gotowy mus jabłkowy wkładamy do garnka. Dynię i brzoskwinie przeciskamy przez sokowirówkę lub wyciskarkę. Wszystkie owoce mieszamy dokładnie w garnku i dolewamy wodę. Całość przecedzamy przez sitko. Tak przygotowany sok podgrzewamy na małym ogniu i gorący wlewamy do słoików. Następnie mocno zakręcamy za pomocą przykrywek i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowany sok z dyni jest idealną porcją witamin w sezonie zimowym.

Sok z surowej dyni

Oto składniki na sok z surowej dyni:

  • pół dyni
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • sok z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru

Jak zrobić sok z surowej dyni?

Dynię dokładnie myjemy i obieramy ze skórki – w przypadku odmiany hokkaido jest to niepotrzebne. Następnie przeciskamy przez sokowirówkę. Uzyskany sok łączymy z wodą, sokiem jabłkowym oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Dosypujemy cukier. Tak przygotowany sok możemy pić na zimno z kostkami lodu. Innym sposobem jest zawekowanie w słoiki lub butelki.

Sok z dyni i jabłek

Oto składniki na sok z dyni i jabłek:

  • pół dyni
  • 3 jabłka
  • sok z limonki
  • starty imbir

Jak zrobić sok z dyni i jabłek?

Dynię dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy miąższ i usuwamy pestki. Obieramy i kroimy jabłka na mniejsze kawałki. Dynię i jabłka przeciskamy przez sokowirówkę i łączymy z uprzednio wyciśniętym sokiem z limonki. Ścieramy kawałek imbiru i dodajemy do całości. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy schłodzone. Tak przygotowany sok z dyni możemy również zawekować.

Zobacz inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)