TORT CZEKOLADOWY: tort czekoladowy dla dzieci i inne

tort czekoladowy fot. Fotolia
Tort czekoladowy to wyśmienity wypiek, który cieszy się powodzeniem zarówno u dzieci, jak i większych smakoszy! Sprawdź nasze przepisy!
/ 21.04.2017 14:14
tort czekoladowy fot. Fotolia

Tort czekoladowy przygotowywany na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady jest klasycznym ciastem na wielu przyjęciach i uroczystościach. Tort czekoladowy dla dzieci z posypka, tort czekoladowo-orzechowy lub tort czekoladowy z malinami to propozycje godne wypróbowania – sprawdź nasze przepisy!

Tort czekoladowy dla dzieci: przepis

Oto składniki na tort czekoladowy dla dzieci:

  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 250 gram mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietanki kremówki

Na obłożenie:

  • 150 gram masła
  • Tabliczka gorzkiej czekolady, opcjonalnie mlecznej
  • 100 gram cukru pudru

Jak zrobić tort czekoladowy dla dzieci?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy blachę do pieczenia masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Kakao mieszamy razem z 1/4 szklanki wrzącej wody. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Ubijamy cukier i masło do uzyskania lekkiej i puszystej masy i dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy przez 25- 30 minut do suchego patyczka.  Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy. Następnie ubijamy kremówkę i łączymy z masą czekoladową. Tort czekoladowy przygotowujemy dzieląc na trzy części ciasto czekoladowe. Smarujemy blaty kremem czekoladowym i układamy warstwy. Dekorujemy resztą kremu wierzch tortu czekoladowego.

Tort czekoladowo-orzechowy: przepis

Oto składniki na tort czekoladowo-orzechowy:

Na ciasto:

  • 300 gram orzechów laskowych
  • kostka masła
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 200 gram cukru
  • 3 łyżki dowolnego likieru/ opcjonalnie soku pomarańczowego

Wierzch:

  • krem orzechowy

Jak zrobić tort czekoladowo-orzechowy:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.  Prażymy orzechy laskowe na suchej patelni, aż się zarumienią. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Orzechy miksujemy za pomocą blendera. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy masło po przestudzeniu. Do mieszanki dodajemy zmielone orzechy. Do przygotowania tortu czekoladowego należy ubić białka na sztywno. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy z odrobiną likieru i rozkłóconymi żółtkami. Przelewamy całość do blachy i pieczemy przez 40 minut. Smarujemy tort czekoladowy masą czekoladowo-orzechową i pozostawiamy do ostygnięcia.

Tort czekoladowy z malinami: przepis

Oto składniki na tort czekoladowy z malinami:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • łyżka kawy instant
  • 100 gram prażonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 150 gram cukru
  • 12-15 malin
  • 5 łyżek dżemu malinowego

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 gram śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru

Jak zrobić tort czekoladowy z malinami?

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier waniliowy i kawę. Prażone migdały mielimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy mąkę i sól. Miksujemy jajka z cukrem i dodajemy migdały. Całość przelewamy do blachy i pieczemy przez 20 minut. Wystudzone ciasto czekoladowe dzielimy na dwie części. Zgniatamy maliny i łączymy z dżemem malinowym. Tort czekoladowy przekładamy przygotowaną masa malinową i dekorujemy dodatkowo malinami. Polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady, cukru pudru i kremówki.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

TORT: przepis na tort orzechowy, tort urodzinowy, tort czekoladowy
TORT: przepis na tort orzechowy, tort urodzinowy, tort czekoladowy
Tort nie musi być wcale trudny w przygotowaniu! W naszym zbiorze znajdziesz przepis na tort orzechowy, czekoladowy i inne pomysły!
Tort czekoladowy z bitą śmietaną - przepis video Kasi Bukowskiej
Tort czekoladowy z bitą śmietaną - przepis video Kasi Bukowskiej
Oto deser, który ucieszy każdego jubilata: tort czekoladowy z bitą śmietaną!
Tort ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Tort ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy wypiek, który oczaruje każdego jubilata? Pyszny tort ze śliwkami!
Tort Sachera - przepis składniki i przygotowanie
Tort Sachera - przepis składniki i przygotowanie
Ten wykwintny deser ucieszy każdego jubilata!
Pyszny, intensywy tort czekoladowy. Zobacz sprawdzony przepis
Pyszny, intensywy tort czekoladowy. Zobacz sprawdzony przepis
Tort czekoladowy to bez wątpienia król wśród tego rodzaju deserów. Najlepiej smakuje z kakaowym kremem i ulubionymi łakociami na górze.
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Wyrafinowana kompozycja - słodycz czekolady, delikatność masy i aromat truskawek.
Tort z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Tort z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny tort, który oczaruje wszystkich!
Tort z kremem czekoladowym
Tort z kremem czekoladowym
Z subtelnym, orzechowym posmakiem!
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Wykwintny i zachwycający głębokim smakiem!
Czekoladowy tort z mascarpone z truskawkami - przepis
Czekoladowy tort z mascarpone z truskawkami - przepis
Na komunię, wesele, urodziny czy imieniny...? A może po prostu na wiosenny, lekki deser? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowy tort z mascarpone!
Tort czekoladowy z malinami - przepis
Tort czekoladowy z malinami - przepis
Listki z czekolady możesz zrobić sama: posmaruj spod listków roztopioną czekoladą, schłodź. Ostrożnie usuń zielone listki.
Tort Sachera
Tort Sachera
Tort Sachera jest to czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku. Przekładany jest marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową. Po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".

Redakcja poleca

REKLAMA