POLECAMY

Ciasto na każdą okazję: sprawdź 10 przepisów na tort czekoladowy

Tort czekoladowy to wyśmienity wypiek, który cieszy się powodzeniem zarówno u dzieci, jak i większych smakoszy! Sprawdź nasze przepisy!

/ 7 miesięcy temu
Ciasto na każdą okazję: sprawdź 10 przepisów na tort czekoladowy fot. Fotolia

Tort czekoladowy przygotowywany na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady jest klasycznym ciastem na wielu przyjęciach i uroczystościach. Tort czekoladowy dla dzieci z posypka, tort czekoladowo-orzechowy lub tort czekoladowy z malinami to propozycje godne wypróbowania – sprawdź nasze przepisy!

Tort czekoladowy dla dzieci: przepis

Oto składniki na tort czekoladowy dla dzieci:

  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 250 gram mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietanki kremówki

Na obłożenie:

  • 150 gram masła
  • Tabliczka gorzkiej czekolady, opcjonalnie mlecznej
  • 100 gram cukru pudru

Jak zrobić tort czekoladowy dla dzieci?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy blachę do pieczenia masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Kakao mieszamy razem z 1/4 szklanki wrzącej wody. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Ubijamy cukier i masło do uzyskania lekkiej i puszystej masy i dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy przez 25- 30 minut do suchego patyczka.  Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy. Następnie ubijamy kremówkę i łączymy z masą czekoladową. Tort czekoladowy przygotowujemy dzieląc na trzy części ciasto czekoladowe. Smarujemy blaty kremem czekoladowym i układamy warstwy. Dekorujemy resztą kremu wierzch tortu czekoladowego.

Tort czekoladowo-orzechowy: przepis

Oto składniki na tort czekoladowo-orzechowy:

Na ciasto:

  • 300 gram orzechów laskowych
  • kostka masła
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 200 gram cukru
  • 3 łyżki dowolnego likieru/ opcjonalnie soku pomarańczowego

Wierzch:

  • krem orzechowy

Jak zrobić tort czekoladowo-orzechowy:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.  Prażymy orzechy laskowe na suchej patelni, aż się zarumienią. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Orzechy miksujemy za pomocą blendera. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy masło po przestudzeniu. Do mieszanki dodajemy zmielone orzechy. Do przygotowania tortu czekoladowego należy ubić białka na sztywno. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy z odrobiną likieru i rozkłóconymi żółtkami. Przelewamy całość do blachy i pieczemy przez 40 minut. Smarujemy tort czekoladowy masą czekoladowo-orzechową i pozostawiamy do ostygnięcia.

Tort czekoladowy z malinami: przepis

Oto składniki na tort czekoladowy z malinami:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • łyżka kawy instant
  • 100 gram prażonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 150 gram cukru
  • 12-15 malin
  • 5 łyżek dżemu malinowego

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 gram śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru

Jak zrobić tort czekoladowy z malinami?

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier waniliowy i kawę. Prażone migdały mielimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy mąkę i sól. Miksujemy jajka z cukrem i dodajemy migdały. Całość przelewamy do blachy i pieczemy przez 20 minut. Wystudzone ciasto czekoladowe dzielimy na dwie części. Zgniatamy maliny i łączymy z dżemem malinowym. Tort czekoladowy przekładamy przygotowaną masa malinową i dekorujemy dodatkowo malinami. Polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady, cukru pudru i kremówki.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Szukasz idealnego przepisu na tort? Sprawdź 48 przepisów!
Szukasz idealnego przepisu na tort? Sprawdź 48 przepisów!
Tort nie musi być wcale trudny w przygotowaniu! W naszym zbiorze znajdziesz przepis na tort orzechowy, czekoladowy i inne pomysły!
Tort czekoladowy z bitą śmietaną - Kasia gotuje z Polki.pl
Tort czekoladowy z bitą śmietaną - Kasia gotuje z Polki.pl
Oto deser, który ucieszy każdego jubilata: tort czekoladowy z bitą śmietaną!
Ciemny tort ze śliwkami
Ciemny tort ze śliwkami
Nietypowy wypiek, który oczaruje każdego jubilata? Pyszny tort ze śliwkami!
Tort czekoladowy z konfiturą
Tort czekoladowy z konfiturą
Oblany słodkim lukrem!
Czekoladowy tort Sachera
Czekoladowy tort Sachera
Ten wykwintny deser ucieszy każdego jubilata!
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Idealny na każdą uroczystość!
Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone
Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone
Wyrafinowana kompozycja - słodycz czekolady, delikatność masy i aromat truskawek.
Tort z kumkwatem
Tort z kumkwatem
Wykwintny tort, który oczaruje wszystkich!
Torcik z kremem czekoladowym
Torcik z kremem czekoladowym
Z subtelnym, orzechowym posmakiem!
Tort czekoladowo-makowy
Tort czekoladowo-makowy
Wykwintny i zachwycający głębokim smakiem!
Czekoladowy torcik z mascarpone z truskawkami
Czekoladowy torcik z mascarpone z truskawkami
Na komunię, wesele, urodziny czy imieniny...? A może po prostu na wiosenny, lekki deser? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowy tort z mascarpone!
Tort czekoladowy z malinami
Tort czekoladowy z malinami
Listki z czekolady możesz zrobić sama: posmaruj spod listków roztopioną czekoladą, schłodź. Ostrożnie usuń zielone listki.
Tort Sachera
Tort Sachera
Tort Sachera jest to czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku. Przekładany jest marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową. Po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 miesięcy temu
Ja zamiast cukru używam blendowanych daktyli. Najpierw namaczam w gorącej wodzie a potem blenduję panasonicem. Kiedyś próbowałam blendować na sucho ale strasznie mi się stępiły ostrza.