Ilość kalorii: 150 kcal
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 25 dag cukru
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- płaska łyżka zmielonej kawy
- 20 dag zmielonych orzechów (pół na pół - laskowe i włoskie)
Krem:
- 250 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- usztywniacz do bitej śmietany
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 6 owoców kumkwatu
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tort z owocami!
- Białka ubij na sztywno.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puch, wlej wodę i jeszcze chwilę ubijaj.
- Dodaj część piany i orzechów oraz mąkę przesianą z kawą, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj pozostałą pianę i orzechy, wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 21 cm natłuść, wysyp tartą bułką, przełóż do niej ciasto.
- Piecz ok. 50 minut w 180°C.
- Wystudź, przekrój na 2 blaty.
- Kremówkę ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i usztywniaczem.
- Połącz z likierem.
- Blaty ciasta przełóż częścią kremu.
- Wierzch i boki posmaruj resztą.
- Tort schłodź, udekoruj pokrojonym w plasterki kumkwatem.